Technologie » AGD - RTV

4 nowe kamery Panasonic

Podczas tegorocznych targów elektroniki użytkowej CES 2008, Panasonic prezentuje cztery nowe modele kamer, które zostaną wprowadzone na rynek w bieżącym roku.

Są to hybrydowe modele SDR-H60 i SDR-H40 z gniazdem na karty SD i dyskiem twardym, kamera VDR-D50, która zapisuje nagrania na płytach DVD oraz PV-GS90 kamera rejestrująca materiał video na kasetach mini DV.
Wszystkie nowe kamery — SDR-H60/H40 (SD/HDD), VDR-D50 (DVD) oraz PV-GS90 (Mini DV) — są wyposażone w zaawansowany optyczny system stabilizacji obrazu (MEGA O.I.S.), który wykrywa i koryguje skutki niezamierzonego drżenia ręki około 4000 razy na sekundę, czyli 8 razy efektywniej niż poprzednie modele i zapewnia wyraziste obrazy video.

Kamera SDR-H60 wyróżnia się 50-krotnym zoomem optycznym, a modele SDR-H40, VDR-D50 i PV-GS90 oferują 42-krotny zoom optyczny.
Modele SDR-H60 i SDR-H40 zapisują nagranie video na kartach pamięci SD/SDHC, które nie potrzebują mechanizmów napędowych, albo na wbudowanym dysku twardym o pojemności odpowiednio 60 GB i 40 GB*. Na twardym dysku kamera SDR-H60 może pomieścić do 54 godzin materiału wideo, a SDR-H40 — do 36 godzin**.

Modele te są również wyposażone w zabezpieczenie Anti-Shock Shield, które chroni dysk twardy przed wstrząsami, dzięki temu są idealne do filmowania w trudnych warunkach.

„Rozszerzamy naszą rodzinę kamer, ponieważ klienci preferują konkretne rodzaje nośników. Oferujemy kamery wysokiej jakości, umożliwiające nagrywanie w najdogodniejszym dla klientów formacie. Nasze nowe modele zapewniają elastyczność, której klienci oczekują oraz funkcje potrzebne do utrwalenia ważnych chwil” — powiedział Alex Fried, dyrektor ds. marketingu w dziale Przetwarzania Obrazu w Panasonic Consumer Electronics Company.

* Użyteczna pojemność jest mniejsza. Kart pamięci SDHC można używać tylko w urządzeniach, które obsługują standard SDHC.
** W trybie LP.

czarni14