Rozrywka » Hobby

5 pomysłów na jesienny deser

5 pomysłów na jesienny deser
Zobacz więcej zdjęć »
Lato już za nami – czas, by przywitać jesień! A wraz z nią mieniącą się kolorami przyrodę, opadające liście drzew i coraz zimniejsze wieczory w towarzystwie ciepłej herbaty, dobrej książki i ulubionych łakoci.

Gdy pogoda za oknem zachęca jedynie do schowania się pod ciepłym kocem, jesienne chwile najlepiej osłodzi pyszny deser. O tej porze roku nie brakuje produktów, z których stworzysz wyjątkowo smaczne wypieki, które poprawią Twój nastrój. Które z nich polecamy? Jak je przygotować? Sprawdź!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


1. Aromatyczny jabłecznik z orzechami i cynamonem

Jeśli jesień, to sezonowe owoce, a przede wszystkim – jabłka. Słodkie lub kwaśne odmiany,w zależności od upodobań, możemy wykorzystać na wiele sposobów. Jednak najlepiej smakować będą one w postacie tradycyjnego jabłecznika z cynamonem i orzechami. Już sam zapach ciasta rozchodzący się po całym domu sprawi, że trudno będzie Ci się mu oprzeć!

Potrzebne składniki

  • 6 dużych jabłek

  • 1 szklanka cukru

  • 15 g zmielonego cynamonu

  • 1 szklanka orzechów włoskich

  • 2 szklanki mąki

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3/4 szklanki oleju


Sposób przygotowania

Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w dużą kostkę. Następnie dodaj cukier i wbij jajka. W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, orzechami i sodą. Całość dodaj do jabłek, wlej olej i dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na blachę i piecz przez około 50 minut w 180 stopniach.

2. Ciasto marchewkowe z pomarańczową nutą

Desery na bazie warzyw coraz częściej goszczą na naszych stołach. Jednym z najbardziej cenionych wypieków jest ciasto marchewkowe, które jesienią smakuje najlepiej. To właśnie wtedy marchewki są wyjątkowo dobre, a do tego idealnie komponują się z barwami charakterystycznymi dla mieniącej się pomarańczowymi kolorami pory roku. Lekko wilgotne, nie za słodkie, wzbogacone nutą kwaśnej pomarańczy ciasto marchewkowe z naszego przepisu jest szybkie i proste w przygotowaniu. I oczywiście pyszne!

Potrzebne składniki

  • 3 średnie marchewki

  • 150 ml oleju roślinnego

  • 2/3 szklanki cukru brązowego

  • 3 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • 3 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • sok z 1 pomarańczy

  • skórka z 1 pomarańczy

  • garść orzechów włoskich

  • szczypta soli


Sposób przygotowania

Do rondelka wsyp 1 szklankę brązowego cukru i wlej wyciśnięty sok z jednej pomarańczy. Na wolnym ogniu rozpuść cukier do powstania syropu. Następnie wrzuć do niego umytą, obraną i startą na małych oczkach marchewkę wraz ze skórką z pomarańczy. Gotuj całość do momentu, aż marchewka zmięknie i stanie się delikatnie słodka. Odcedź i przestudź syrop. W osobnej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną i szczyptę soli. W drugim naczyniu zmiksuj jaja z wystudzonym syropem na gładką emulsję. Kolejno dodawaj do niej przygotowaną wcześniej marchewkę, posiekane orzechy oraz wymieszane suche składniki. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę przelej do formy i zapiekaj przez około 35 minut w temperaturze 175 stopni. Jeśli chcesz, gotowe i przestudzone ciasto udekoruj kremem ze 100 g cukru pudru, 100 g masła i skórką z drugiej połówki pomarańczy.

3. Anyżowe gruszki w czekoladzie

Pachnące cynamonem i anyżem słodkie gruszki, polane obfitą porcją ulubionej czekolady i obsypane płatkami migdałów. Brzmi jak idealny deser na jesienne dni? I tak właśnie jest! Zapiekane w czekoladzie owoce, nie tylko doskonale smakują, ale i pięknie się prezentują, stanowiąc wyrafinowany deser.

Potrzebne składniki

  • 4 gruszki

  • 3 łyżki cukru

  • 2 łyżki mleka

  • 50 g czekolady

  • 1 gwiazdka anyżu

  • skórka z 1 cytryny

  • garść płatków migdałów

  • szczypta cynamonu


Sposób przygotowania

Gruszki obierz ze skórki, wydrąż środek. Pół litra wody zagotuj wraz z cukrem, gwiazdką anyżu, szczyptą cynamonu i skórką z cytryny. W syropie ugotuj do miękkości gruszki, a następnie wyjmij je z zalewy. Połamaną na kawałki czekoladę rozpuść z mlekiem w kąpieli wodnej. W przygotowanej polewie maczaj gruszki i posypuj je uprażonymi na patelni płatkami migdałów. Gruszki w czekoladzie podawaj jeszcze lekko ciepłe.

4. Muffinki dyniowe

Dynia to wyjątkowo wdzięczny produkt, z którego przygotujemy zarówno zupę krem, puree, racuszki, jak i desery. Oprócz uniwersalnego charakteru, pomarańczowe warzywo zawiera w sobie dużo beta-karotenu, chroniącego przed wolnymi rodnikami. Walory zdrowotne i kulinarne dyni warto docenić szczególnie jesienią, wykorzystując ją do przygotowania muffinek.

Potrzebne składniki

  • 200 g startej dyni

  • 1 średni banan

  • 250 g mąki pszennej

  • 100 g cukru trzcinowego

  • 80 ml oleju roślinnego

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • połowa czekolady


Sposób przygotowania

Dynię zetrzyj na tartce i wymieszaj z rozgniecionym bananem. Dodaj olej. Następnie połącz ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przesyp je do masy dyniowo-bananowej oraz wsyp cukier. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj do niej pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Gotowe ciasto na muffinki dyniowe przełóż do foremek. Zapiekaj przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni C.  

5. Tarta śliwkowa

Owocowe tarty to desery, który szczególnie dobrze sprawdzają się w pochmurne, jesienne dni. Pachnące owocami i przyprawami przynoszą rozkosz dla podniebienia w czasie niepogody. Do przygotowania pysznej tarty możesz użyć śliwek, dzięki którym odkryjesz najlepsze smaki jesieni!

Potrzebne składniki

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 g masła

  • 100 g cukru

  • 1 jajko

  • 1 kg śliwek węgierek

  • 2 łyżki brązowego cukru


Sposób przygotowania

Przesianą mąkę połącz z pokrojonym w kostkę masłem oraz cukrem. Na środku wbij jajko i szybko zagnieć ciasto na tartę. Ciasto wstaw do lodówki na minimum godzinę. Śliwki umyj i wyjmij z nich pestki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i nakłuj widelcem. Na wierzchu ułóż śliwki. Tartę zapiekaj przez około 30 minut do czasu zarumienienia się śliwek.




Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Serwis kulinarny
http://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »