Gospodarka » Żywność

5 rad Mirka Drewniaka dot. zdrowego śniadania

8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji Mirek Drewniak, mistrz kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, podpowiada jak skomponować pełnowartościowy i zarazem lekki pierwszy posiłek dnia.

Życie w ciągłym biegu sprawia, że wielu z nas rezygnuje ze śniadania, a przecież to od niego zależy, czy będziemy od rana mieli siłę do działania.
Brak śniadania prowadzi nie tylko do szybkiego spadku energii, ale także problemów z zachowaniem odpowiedniej wagi, może też powodować trudności z koncentracją. Odpowiedni dobór produktów spożywczych i sposób przygotowania śniadania mają zatem niebagatelne znaczenie.
Mirek Drewniak, mistrz kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zdradza jak jeść zdrowo i nie popełniać „śniadaniowych” błędów.

1. Pierwszy posiłek dnia najlepiej jest zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Od samego rana postaw na produkty z błonnikiem, które pobudzą perystaltykę jelit.
2. Sięgaj po pełnoziarniste pieczywo, najlepiej wypiekane na zakwasie. Lubisz z rana delektować się świeżym, chrupiącym chlebem i bułeczkami? Weź po uwagę fakt, że tego typu produktów zjesz znacznie więcej, niż pieczywa z dnia poprzedniego.
3. Stawiaj na jakość produktów, nie na ilość.
4. Do pieczywa stosuj oliwę, czyli jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów, źródło cennych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Na rynku dostępne są specjalne spryskiwacze do produktów spożywczych, dzięki którym aplikacja oliwy na pieczywie będzie wygodna i prosta.
5. Nie pij w trakcie jedzenia, bo rozcieńczysz kwasy żołądkowe, przez co proces trawienia zostanie wydłużony. Herbatę ziołową, liściastą lub po prostu wodę, wypij po posiłku.

W porannym posiłku nie powinno zabraknąć cennego białka, tłuszczów oraz węglowodanów złożonych. Nie zapominajmy także o napojach, pitych zaraz po jedzeniu.
- Osobiście preferuję lekkie śniadania. Ciepłe posiłki uzupełniam chłodnym napojem, a po zimnym śniadaniu piję ciepłą herbatę. Nie zapominam przy tym o drugim śniadaniu - podkreśla Mirek Drewniak.

Szukasz rodzimych produktów wysokiej jakości? Listę artykułów spożywczych, którym eksperci programu „Doceń polskie” przyznali wyróżnienia, znajdziesz na blogu programu - pod adresem http://blog.docenpolskie.pl. Ciekawe informacje związane m.in. z polską żywnością i gotowaniem są dostępne również na stronie www.docenpolskie.pl.

Mirek Drewniak - mistrz kuchni, prezes i współzałożyciel Śląskiego Oddziału Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Szef kuchni Restauracji Dworek New Restaurant w Bielsku-Białej, w której proponuje autorską, nowoczesną kuchnię.
Organizator i wykonawca Dni Kuchni Polskiej za granicą. Przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Uznany juror i współprowadzący w konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce. Dwukrotnie nominowany do nagrody „Oskar Kulinarny” 2006 i 2007 w kategorii autor i promotor kuchni regionalnej, laureat nagrody Polskiej Organizacji Turystycznej za promowanie kuchni Polskiej w Europie i na Świecie.
Występował wielokrotnie w programach telewizyjnych i radiowych, był konsultantem kulinarnym pierwszej edycji show „MasterChef”. Autor „Przewodników Kulinarnych'” Wydawnictwa Pascal, a także licznych książek oraz tekstów kulinarnych.
Przewodniczący Jury konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef.

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Anna Koza