Gospodarka » Żywność

5 rad Mirka Drewniaka dot. zdrowego śniadania

5 rad Mirka Drewniaka dot. zdrowego śniadania
Zobacz więcej zdjęć »
8 listopada obchodzimy Dzień Zdrowego Śniadania. Z tej okazji Mirek Drewniak, mistrz kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, podpowiada jak skomponować pełnowartościowy i zarazem lekki pierwszy posiłek dnia.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Życie w ciągłym biegu sprawia, że wielu z nas rezygnuje ze śniadania, a przecież to od niego zależy, czy będziemy od rana mieli siłę do działania.
Brak śniadania prowadzi nie tylko do szybkiego spadku energii, ale także problemów z zachowaniem odpowiedniej wagi, może też powodować trudności z koncentracją. Odpowiedni dobór produktów spożywczych i sposób przygotowania śniadania mają zatem niebagatelne znaczenie.
Mirek Drewniak, mistrz kuchni i przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zdradza jak jeść zdrowo i nie popełniać „śniadaniowych” błędów.

1. Pierwszy posiłek dnia najlepiej jest zjeść w ciągu godziny od przebudzenia. Od samego rana postaw na produkty z błonnikiem, które pobudzą perystaltykę jelit.
2. Sięgaj po pełnoziarniste pieczywo, najlepiej wypiekane na zakwasie. Lubisz z rana delektować się świeżym, chrupiącym chlebem i bułeczkami? Weź po uwagę fakt, że tego typu produktów zjesz znacznie więcej, niż pieczywa z dnia poprzedniego.
3. Stawiaj na jakość produktów, nie na ilość.
4. Do pieczywa stosuj oliwę, czyli jeden z najbardziej wartościowych tłuszczów, źródło cennych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy. Na rynku dostępne są specjalne spryskiwacze do produktów spożywczych, dzięki którym aplikacja oliwy na pieczywie będzie wygodna i prosta.
5. Nie pij w trakcie jedzenia, bo rozcieńczysz kwasy żołądkowe, przez co proces trawienia zostanie wydłużony. Herbatę ziołową, liściastą lub po prostu wodę, wypij po posiłku.

W porannym posiłku nie powinno zabraknąć cennego białka, tłuszczów oraz węglowodanów złożonych. Nie zapominajmy także o napojach, pitych zaraz po jedzeniu.
- Osobiście preferuję lekkie śniadania. Ciepłe posiłki uzupełniam chłodnym napojem, a po zimnym śniadaniu piję ciepłą herbatę. Nie zapominam przy tym o drugim śniadaniu - podkreśla Mirek Drewniak.


Szukasz rodzimych produktów wysokiej jakości? Listę artykułów spożywczych, którym eksperci programu „Doceń polskie” przyznali wyróżnienia, znajdziesz na blogu programu - pod adresem http://blog.docenpolskie.pl. Ciekawe informacje związane m.in. z polską żywnością i gotowaniem są dostępne również na stronie www.docenpolskie.pl.


Mirek Drewniak - mistrz kuchni, prezes i współzałożyciel Śląskiego Oddziału Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Szef kuchni Restauracji Dworek New Restaurant w Bielsku-Białej, w której proponuje autorską, nowoczesną kuchnię.
Organizator i wykonawca Dni Kuchni Polskiej za granicą. Przewodniczący Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.
Uznany juror i współprowadzący w konkursach kulinarnych organizowanych w całej Polsce. Dwukrotnie nominowany do nagrody „Oskar Kulinarny” 2006 i 2007 w kategorii autor i promotor kuchni regionalnej, laureat nagrody Polskiej Organizacji Turystycznej za promowanie kuchni Polskiej w Europie i na Świecie.
Występował wielokrotnie w programach telewizyjnych i radiowych, był konsultantem kulinarnym pierwszej edycji show „MasterChef”. Autor „Przewodników Kulinarnych'” Wydawnictwa Pascal, a także licznych książek oraz tekstów kulinarnych.
Przewodniczący Jury konkursu dla blogerów kulinarnych BlogerChef.

* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmuje się piątka specjalistów zawodowo związana z żywnością i technologią żywienia, która tworzy Lożę Ekspertów. Zasiada w niej m.in. reprezentant Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. Celem projektu jest propagowanie wspólnego gotowania wśród pasjonatów kuchni, którzy swoją wiedzą i przepisami dzielą się w Internecie. Dzięki ogólnopolskiemu konkursowi, warsztatom i pokazom kulinarnym, blogerzy mają okazję do spotkań, poznawania nowych miejsc i produktów, wymiany doświadczeń, nauki oraz dobrej zabawy.

* * *
KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Adventure Media

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »