Firma » Praca

57 europejskich organizacji i przedsiębiorstw przyłączyło się do kampanii Partnerstwo dla prewencji

Europejska Agencja Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy (EU-OSHA) przedstawiła wczoraj pierwszą grupę oficjalnych partnerów europejskiej kampanii Partnerstwo dla prewencji prowadzonej w latach 2012-2013 w cyklu Zdrowe i bezpieczne miejsce pracy.

Kampania „Partnerstwo dla prewencji” zachęca kadrę kierowniczą, pracowników i inne zainteresowane strony do współpracy na rzecz poprawy bezpieczeństwa i zdrowia w pracy. Problematyka poruszana w kampanii została oceniony przez partnerów kampanii jako bardzo ważna. Wiele przedsiębiorstw uważa, że zdrowe i bezpieczne miejsca pracy są integralną częścią trwałego sukcesu gospodarczego i stabilnej przyszłości.

Dyrektor EU-OSHA Christa Sedlatschek powiedziała: „Z radością witamy ponad 50 oficjalnych partnerów kampanii. Ich zaangażowanie dowodzi, że przedsiębiorstwa i stowarzyszenia europejskie wierzą, że inwestycje w bezpieczeństwo i zdrowie w miejscu pracy, mają zasadnicze znaczenie dla biznesu
i konkurencyjności gospodarki. Mamy nadzieję, że to partnerstwo doprowadzi do efektu domina, który przyniesie korzyści dla pracowników w całej Europie
”.

Czterdziestu trzech obecnych partnerów kampaniach współpracowało z EU-OSHA już  podczas poprzednich kampanii z cyklu „Zdrowe i bezpieczne miejsce pracy”, zaś czternastu partnerów rozpoczyna taką współpracę po raz pierwszy. Partnerzy zobowiązują się promować kampanię poprzez własne sieci, kanały komunikacji oraz spotkania. W zamian otrzymają możliwość nawiązywania współpracy z innymi przedsiębiorstwami i stowarzyszeniami zaangażowanymi w kwestie BHP, okazję do wymiany doświadczeń oraz będą mogli wykorzystać kampanię dla  wspierania i promowania własnej działalności.

Przykładem takiej współpracy będą organizowane w tym roku wydarzenia: Behavioural Science Technology International (BSTI) zorganizuje konferencję pt. „Europa, Bliski Wschód i Afryka – bezpieczeństwo w działaniu” („Europe, Middle East and Africa - Safety in Action”), zaś European League against Rheumatism (EULAR) zrealizuje w Parlamencie Europejskim konferencję na temat prewencji chorób przewlekłych, której część będzie poświęcona  tematyce „Partnerstwa dla prewencji”.

Partnerzy kampanii czerpią z udziału w niej wymierne korzyści, które wiążą się nie tylko z promocją czy nawiązywaniem kontaktów z innymi przedsiebiorstwami. Dzięki udziałowi w poprzedniej kampanii, firma Pirelli od 2008 r. odnotowała spadek liczby urazów odniesionych przy pracach konserwacyjnych o około 30%. Było to możliwe dzięki zastosowaniu nowych rozwiązań w obszarze szkoleń, które były rezultatem uczestnictwa w kampanii.

EU-OSHA zaprasza organizacje i przedsiębiorstwa paneuropejskie i międzynarodowe do przesyłania zgłoszeń do drugiej rundy programu partnerstwa. Jej zamknięcie przewidziano na 25 października 2012 r.; a ogłoszenie wyników przed końcem roku. Zgłoszenia można przesyłać za pośrednictwem strony internetowej kampanii http://www.healthy-workplaces.eu/pl/get-involved/become-a-eu-partner#mainContent#appendix. Więcej informacji na temat oficjalnych partnerów europejskiej kampanii 2012–2013 można znaleźć pod adresem http://www.healthy-workplaces.eu/pl/get-involved/about/about/campaign-partners#mainContent#appendix.

Jest już także dostępny nowy materiał filmowy, w którym komisarz KE i dyrektor EU-OSHA wyjaśniają, dlaczego „Partnerstwo dla prewencji” jest „Dobre dla ciebie. Dobre dla firmy” oraz zachęcają europejskie i międzynarodowe organizacje do przyłączenia się do kampanii „Zdrowe i bezpieczne miejsce pracy”. Pokazuje on także przykłady skutecznej współpracy między kadrą kierowniczą a pracownikami na rzecz bezpieczeństwa http://www.healthy-workplaces.eu/en/media/multimedia.

Lista oficjalnych partnerów kampanii: Oficjalni partnerzy kampanii na lata 2012–2013: Air Liquide; Air Liquide Welding; Baxter; Behavioural Science Technology International (BSTI); Bilfinger Berger SE; Business Europe; CEOC International; Comité syndical européen de l'éducation (CSEE-ETUCE); Confederation Europeenne des Entreprises de Travaux Techniques Agricoles, Ruraux et Forestiers (CEETAR); Confederation of European Paper Industries (CEPI); Delphi; DuPont International; Electrocomponents plc; Employee Assistance European Forum (EAEF); Engineering Equipment and Materials Users’ Association (EEMUA); European Biosafety Network; European Builders Confederation; European Centre of Employers and Enterprises providing Public Services (CEEP); European Chemical Transport Association (ECTA); European Construction Industry Federation (FIEC); European Federation of Building and Woodworkers (EFBWW); European Federation of Food, Agriculture and Tourism trade unions (EFFAT); European Federation of National Maintenance Societies (EFNMS); European Federation for Welding, Joining and Cutting (EWF); European League Against Rheumatism (EULAR); European Mine, Chemical and Energy Workers’ Federation (EMCEF); European Network Education and Training in Occupational Safety and Health (ENETOSH); European Network of Safety and Health Professional Organisations (ENSHPO); European Operating Room Nurses Association (EORNA); European Respiratory Society; European Safety Federation (ESF); European Solvents Industry Group (ESIG); European Technology Platform on Industrial Safety (ETPIS); European Textile Services Association (ETSA); European Trade Union Confederation (ETUC); European Transport Safety Council (ETSC); European Transport Workers’ Federation; European Virtual Institute for Integrated Risk Management (EU-VRi); Federation of European Risk Management Associations (FERMA); Federation of Occupational Health Nurses within the EU (FOHNEU); Fit for Work Europe; Gamesa Corporación Tecnológica; Federation of European Ergonomics Societies (FEES); General Electric Energy (GEE); Golder Associates; Granite Services International; Ideal Standard International; Industrial Mineral Association-Europe (IMA-Europe); International Federation of Musicians; International Institute of Risk and Safety Management (IIRSM); International Safety and Health Construction Coordinators Organisation (ISHCCO); Klöckner & Co SE; Pirelli Tyre S.p.A.; Siemens AG/ GSS HRS Health Management; Standing Committee of European Doctors (CPME); Steinbeis Advanced Risk Technologies (R-Tech); SYNDEX; Toyota Material Handling Europe (Toyota TMHE); l'Union Européenne des Producteurs de Granulats (UEPG).

PRprimum