Technologie » Komputery

7 wskazówek na udaną migrację do Windows 7

Dla użytkowników indywidualnych i firm planujących zmianę systemu operacyjnego na Microsoft Windows 7, specjaliści firmy Acronis przygotowali krótki przewodnik, pomagający dokonać szybkiej i bezpiecznej migracji bez utraty danych.

Podczas, gdy użytkownicy systemu Windows Vista mogą dokonać migracji do Windows 7 bez problemów, przeniesienie z Windows XP wymaga dokładnego zaplanowania, gdyż czynność ta wiąże się z ponowną instalacją wszystkich aplikacji.

Acronis przygotował listę siedmiu dobrych praktyk przy aktualizacji systemu:

1. Stwórz kopię zapasową obecnie używanego systemu operacyjnego w formie obrazu dysku (disk imaging). Jeśli pojawią się problemy w instalacji Windows 7, obraz dysku pozwoli w łatwy sposób przywrócić stary system operacyjny.

2. Pamiętaj się, że niektóre aplikacje mogą jeszcze nie być certyfikowane do pracy z Windows 7 - rozwiązaniem tego problemu może być wydzielenie oddzielnej partycji na stary system operacyjny z pomocą oprogramowania Acronis. Dzięki temu będziesz mógł nadal korzystać z aplikacji nie przystosowanych do pracy w środowisku Windows 7!

3. Korzystaj z obrazu dysku, zawsze kiedy chcesz szybko przenieść dane. Stwórz kopię zapasową wszystkich swoich plików, aplikacji i ustawień systemowych w formie obrazu i przeprowadź szybką migrację za jednym zamachem, zamiast rozkładać to na etapy.

4. Stwórz i zapisz obraz zaraz po instalacji Windows 7. W razie wystąpienia kłopotów w przyszłości, unikniesz czasochłonnej re-instalacji systemu.

5. Wypracuj nawyk tworzenia kopii zapasowych. Warto ustawić ciągłe, zautomatyzowane wykonywanie kopii zapasowej, co da jeszcze lepszą ochronę.

6. Przechowuj obraz dysku w kilku miejscach dla lepszej ochrony danych.

7. Warto sprawdzić, czy utworzone kopie zapasowe są faktycznie gotowe do przywrócenia.

Darmowy przewodnik jest również dostępny do pobrania w formacie pdf w języku angielskim,  pod adresem: http://download.acronis.com/pdf/ISWindows7_EU.pdf

Niedawno Acronis zaprezentował polską wersję językową Acronis True Image Home 2010 - programu do tworzenia kopii zapasowych i przywracania danych po awarii, skierowanego do użytkowników indywidualnych. Umożliwia on tworzenie kopii zapasowych zawartości komputera, z całym systemem, aplikacjami, ustawieniami i plikami, oraz odzyskiwanie ich po awarii. Program współpracuje z Windows 7 i został wyposażony w zupełnie nową funkcję Nonstop Backup, pozwalającą na ciągłe, zautomatyzowane tworzenie kopii zapasowych. Więcej informacji: http://www.acronis.pl/homecomputing/products/trueimage/

Z myślą o klientach biznesowych w październiku 2009 r. Acronis wprowadził Acronis Backup & Recovery 10. Jest to rozwiązanie skalowalne, współpracujące ze środowiskami wirtualnymi, oferujące m.in. deduplikację danych oraz rozbudowane możliwości  centralnego zarządzania operacjami. Więcej informacji: http://www.acronis.pl/backup-recovery/

Acronis jest światowym dostawcą oprogramowania do zarządzania składowaniem danych, dzięki któremu przedsiębiorstwa oraz użytkownicy indywidualni mogą przenosić i obsługiwać swoje cyfrowe zasoby oraz zarządzać nimi. Acronis sprzedaje nowoczesne rozwiązania do odzyskiwania danych po awarii, konsolidacji serwerów i migrowania wirtualizacji, które pozwalają klientom zapewnić ciągłość działalności i ograniczyć przestoje systemów komputerowych. Oprogramowanie firmy Acronis jest sprzedawane w ponad 180 krajach i dostępne w 15 wersjach językowych. Więcej informacji na www.acronis.pl.

ap