Technologie » Komputery

A kiedy Twoja firma stanie się obiektem poważnego ataku?

Firmy i organizacje w Polsce zostały wezwane przez globalnego eksperta bezpieczeństwa do zwiększenia świadomości i przygotowania na cyberprzestępczość i oszustwa internetowe.

Z uwagi na coraz większą popularność inteligentnych urządzeń, ogromny rozwój technologiczny oraz wpływ wydarzeń geopolitycznych, Polska stoi w obliczu najbardziej zróżnicowanych cyberzagrożeń na świecie - powiedział David Holmes, Senior Security Evangelist w F5 Networks.
Niezależnie czy mówimy o wyłudzaniu informacji, atakach typu Man-In-The-Middle, Man-In-The-Browser lub tych opartych na trojanach tj. wstrzykiwaniu kodu, przejmowaniu formularzy, modyfikacji stron i transakcji, niebezpieczeństwa są nieuniknione.
Odpowiedzialność spoczywa teraz na polskich firmach, które muszą zrobić wszystko, aby lepiej zrozumieć specyfikę ataków, których mogą paść ofiarą i zbudować solidną obronę. Ci, którzy zrobią to dobrze, zostaną nagrodzeni lojalnością konsumentów i wyższymi zyskami.
David Holmes opiera swoje komentarze na raporcie PricewaterhouseCoopers, z którego wynika, że w 2014 roku liczba cyberataków na polskie firmy wzrosła aż o 41%. W rezultacie wydatki przeznaczane na bezpieczeństwo stanowią już 5,5% budżetu IT. Dla porównania rok temu stanowiły one zaledwie 2,7%. Według raportu PwC cyberprzestępstwa są drugimi, najpopularniejszymi przestępstwami ekonomicznymi zgłaszanymi w naszym regionie.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/it_solutions/a_kiedy_twoja_firma_stanie_sie_obiektem_powaznego_ataku.html

openmediagroup