Gospodarka » Przemysł

ADMT planuje wzrost zatrudnienia

Podlaski producent konstrukcji stalowych ADMT S.A., planuje w najbliższym czasie zatrudnić nawet kilkadziesiąt nowych osób. Powód? Rozszerzenie profilu działalności, rozbudowa parku maszynowego i realizacja kolejnych kontraktów.

Poszukiwani są zarówno pracownicy produkcyjni, jak i doświadczeni inżynierowie. Obecnie w należącym do spółki ADMT zakładzie pracuje ok. 100 osób. Niemal 2/3 z nich to pracownicy produkcyjni. Wszystko wskazuje na to, że niebawem dołączą do nich kolejni.

- Na tym etapie poszukujemy zarówno wykwalifikowanych spawaczy, jak i ślusarzy czy składaczy konstrukcji stalowych. Chętnie zatrudnimy również doświadczonych inżynierów, technologów oraz kierowników projektów – wyjaśnia Michał Waszczeniuk, prezes spółki.

Na planowany wzrost zatrudnienia wpływa kilka czynników. Przede wszystkim, produkując w ostatnim czasie wysoce wyspecjalizowaną konstrukcję stalową na potrzeby reaktora SCR w Elektrociepłowni Siekierki, firma rozszerzyła profil swojej dotychczasowej działalności, stawiając pierwszy krok w sektorze energetycznym. Zdaniem prezesa kolejne tego typu zlecenia prawdopodobnie są tylko kwestią czasu.

Oprócz tego, pod koniec października rozpoczął się proces montażu wyprodukowanej przez ADMT S. A. konstrukcji stalowej nowej Hali Koszyki w Warszawie. Przy okazji realizacji najnowszej inwestycji rozbudowano także park maszynowy, do którego dokupiono kolejne specjalistyczne maszyny.

- Cały czas prowadzimy też zaawansowane rozmowy na temat kolejnych kontraktów. Na dzień dzisiejszy portfel produkcyjny ADMT S.A. zakontraktowany jest do połowy 2016 roku – mówi Michał Waszczeniuk.

I dodaje: Do tego zaś, oprócz nowych maszyn, niezbędne będzie poszerzenie kadry produkcyjnej i inżynieryjnej.  Wszystko to razem sprawia, że w najbliższym czasie planujemy zatrudnienie nawet kilkudziesięciu nowych osób.

publicum