Dom » Wnętrza

Akademia Porta Drzwi: wymieniamy drzwi - zalety drzwi systemowych

Powody, dla których zdecydujemy się na wymianę drzwi mogą być różne. Chociaż nasze drzwi zwykle są solidne, starannie wykonane i wyposażone w dobre jakościowo zamki, klamki i zawiasy, to jednak nie są wieczne.

Długie lata nieprzerwanego użytkowania wyciskają na nich swoje piętno Zdarzają się niemożliwe do zlikwidowania plamy, które próbujemy usunąć wszelkimi sposobami, także za pomocą przeróżnych preparatów chemicznych lub ostrych narzędzi. Dzieci i zwierzęta domowe traktują drzwi bezlitośnie.

Naszym drzwiom przytrafiają się różne niefortunne wydarzenia, zalania, włamania, wgniecenia, głębokie zadrapania . Często też na decyzję o wymianie drzwi mają wpływ – poza estetyką - względy praktyczne: pełne drzwi zamieniamy na drzwi z dużymi przeszkleniami, przeszklone na pełne, nowoczesne na klasyczne lub o charakterze kolonialnym. A czasem zmieniamy drzwi na inne, bo stare przestały nam się podobać lub po prostu nie pasują do odmienionego wnętrza.

Jeśli drzwi kupiliśmy w dużej, renomowanej firmie, mamy szansę na szybką i bezproblemową wymianę samych skrzydeł drzwiowych, bez konieczności demontażu starych i montowania nowych ościeżnic. Każda firma produkująca drzwi ma w swojej ofercie nie tylko nowości, ale utrzymuje też stałą produkcję najpopularniejszych, cieszących się największym uznaniem wzorów drzwi. Na ogół są one produkowane w kilku wariantach. Jako przykład niech posłuży producent stolarki drzwiowej Porta. Produkowane przez Portę drzwi Porta Nova są oferowane w dziesięciu wzorach – pełne, z przeszkleniami różnej wielkości, jedno- i dwuskrzydłowe, także możliwe do zastosowania jako przesuwane. Jeśli więc jesteś posiadaczem drzwi Porta Nova – bez problemu i bałaganu wymienisz je na takie, które spełnią Twoje nowe potrzeby.

PORTA NOVA / OKLEINA PORTADUR - ORZECH 2 / WZÓR 4.2 (lewa), WZÓR 4.4 (prawa) / Porta KMI Poland

PORTA NOVA / OKLEINA PORTADUR - ORZECH 4 / WZÓR 1.3 (lewa), WZÓR 1.1 (prawa) / Porta KMI Poland

PORTA NOVA / OKLEINA PORTADUR - ORZECH 6 / WZÓR 5.5 (lewa i prawa strona) / Porta KMI Poland

PORTA NOVA / OKLEINA PORTADUR - ORZECH 5 / WZÓR 7.5 (lewa) WZÓR 7.3 (prawa strona) / Porta KMI Poland

Łatwo też dopasujesz do nich klamkę, zawiasy, szyldy czy zamki. A jeśli za rok stwierdzisz, że kolejne drzwi nadają się do wymiany – wrócisz do katalogu Porty i wybierzesz następne. Nie musisz kupować i wymieniać jednocześnie drzwi w całym mieszkaniu, możesz robić to systematycznie, w takim tempie, na jakie pozwalają Twoje możliwości finansowe.
A jeśli potrzebny jest nam w mieszkaniu jakiś fantazyjny element? Warto się wówczas zastanowić nad zakupem drzwi ze wstawionym w nie bulajem – okrągłym okienkiem przypominającym te montowane na statkach. Oferowane przez Portę drzwi z bulajem będą pasować nie tylko do pełnych szkła i chromu nowoczesnych wnętrz minimalistycznych. Będą się dobrze prezentować także we wnętrzach w stylu kolonialnym: wraz ze starym kufrem podróżnym, starymi grafikami czy mapami, będą budzić tęsknotę za dalekimi morskimi podróżami lub przywoływać wspomnienia ze wspólnych, rodzinnych wakacji.

Można też wymienić tylko ościeżnice: klasyczne i proste na ościeżnice z nadstawką - modułem Retro, który ma w swojej ofercie producent stolarki drzwiowej Porta. To dobry pomysł - uzupełnienie ościeżnic o moduł Retro natychmiast nada mieszkaniu odmienny, antyczny charakter. Dodajmy do tego stare fotografie w sepii, odziedziczoną komódkę, spatynowany świecznik – i poczujemy się, jak w saloniku zabytkowego dworku.

PORTA NOVA / OKLEINA PORTADUR - ORZECH 3 / WZÓR 6.4 / Porta KMI Poland

PORTA NOVA / OKLEINA PORTADUR - ORZECH 3 / WZÓR 6.4 Z NAKŁADKĄ RETRO/ Porta KMI Poland

Drzwi systemowe mają jeszcze inną zaletę. Dzięki drobnej, niemal kosmetycznej zmianie możemy zmienić nastrój domu czy mieszkania:  wystarczy rękami fachowca wymienić szyby w przeszkleniach, a do pomieszczeń wpadnie inne, przefiltrowane przez satynowane, matowe lub fantazyjne szkło światło i rzuci inne cienie na ściany i meble. Przy drzwiach Porta Nova mogą to być do wyboru szyby „Chinchila”, MasterCarre, „Żaluzja”, szyba matowa oraz „fala” i „kwadracik” – szyby z efektem satyny.

Nie zawsze więc musimy decydować się na generalny remont wiążący się ze znacznym obciążeniem konta bankowego i portfela wymieniając za jednym zamachem całą stolarkę drzwiową w mieszkaniu. Dzięki idei drzwi systemowych możemy wziąć pod uwagę prostsze, bo nie tak kosztowne i nie tak pracochłonne rozwiązania. Czasem niewielkie, ale za to przemyślane, konsekwentnie przeprowadzone i rozłożone w czasie zmiany mogą dać lepsze efekty. A gdy kupujemy drzwi systemowe – koszty wymiany skrzydeł drzwiowych lub ościeżnic , uzupełnienia ich o dekoracyjne dodatki czy koszty wymiany szyb w przeszkleniach nie muszą rujnować ani naszego mieszkania, ani rodzinnego budżetu. Zajrzyjcie na www.e-porta.com.pl , jeśli myślicie o wymianie drzwi, to w prosty sposób wybierzecie tam nowe rozwiązania dla siebie.

Pełna oferta Porta KMI Poland jest dostępna na www.porta.com.pl lub w firmowym salonie internetowym www.e-porta.com.pl

PORTA KMI POLAND
WIĘCEJ INFORMACJI Z FIRMY PORTA (PRESS BOX)

newss.pl