Firma » Praca
Alternatywa dla podwyżki
Pracodawcy zdecydowanie odczuwają siłę negocjacyjną, którą daje pracownikom obecna sytuacja na rynku pracy. Według szacunków NBP wzrost wynagrodzeń w 2019 wyniesie 6,8%, a według Ministerstwa Finansów 5,6%. Problemy ze znalezieniem odpowiednich talentów, a także z zatrzymaniem dotychczas zatrudnionych osób stawiają firmy w trudnym położeniu, czyli pracownik prosi o podwyżkę, podczas gdy firma zaplanowała optymalizację budżetu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jeśli nie podwyżka to co?
Co zrobić kiedy wiemy, że pracownik zasługuje na podniesienie wynagrodzenia, ale firma nie może sobie na to pozwolić? Po pierwsze - poznać jego oczekiwania wykraczające poza wynagrodzenie. Czy rzeczywiście najważniejsze są pieniądze? Nie, jak pokazuje raport Antal i Sodexo „Cztery osobowości - jeden rynek pracy", przez 93% pracowników znacznie wyżej ceniona jest bezpośrednia i swobodna atmosfera. Na drugim miejscu pojawia się możliwość wpływu na działania HR i rozwój firmy - taką potrzebę deklaruje 92% badanych, top 3 zamyka oferta elastycznego czasu pracy i pracy zdalnej (81%). Tuż za podium uplasowało się dbanie o zdrowy styl życia pracownika. Benefity tj. konsultacje z dietetykiem, owoce w biurze i dofinansowanie posiłków ważne są dla 76% pracujących Polaków i wyprzedzają stabilność wynagrodzenia (73%). Dodatkowo, prawie 70% doceni, jeśli pracodawca dofinansuje im posiłek w pracy.
Wyraźnie widać, że nowa rzeczywistość biznesowa wpływa na ewolucje ofert i miejsc pracy. Polacy coraz częściej zwracają uwagę na kwestie związane z jakością życia. Stawiają na zdrowie i doceniają inicjatywy, które będą wpierać ich działania w tym zakresie. Duże znaczenie ma dofinansowanie posiłków jako inicjatywa związana z praktycznym wsparcie domowego budżetu. Jak wynika z raportu, aż 65% respondentów docenia benefity niosące za sobą dodatkowe oszczędności w życiu codziennym. To cenne informacje w kontekście tworzenia środowiska pracy na miarę potrzeb pracowników, którzy w nim uczestniczą - wskazała Anna Piotrowska-Banasiak, Dyrektor Rozwoju w firmie rekrutacyjnej Antal.
Dofinasowanie posiłku to 22% więcej niż podwyżka
Warto wiedzieć, że w przypadku dofinansowania posiłku zatrudniony zyskuje do 22% więcej niż gdyby otrzymał podwyżkę. To także jedyna alternatywa dla pracodawcy, która pozwala zaoszczędzić na składach ZUS. Jak to wygląda w praktyce?
Dofinansowanie posiłków pozwala firmie jednocześnie zmotywować pracowników i zyskać oszczędności. Dopłata w wysokości do 190 złotych miesięcznie jest zwolniona ze składki ZUS,
a zwiększenie dochodów netto każdego pracownika odbywa się bez konieczności tworzenia ZFŚS. Co więcej, wartość zasilenia kart lunchowych stanowi dla firmy koszt uzyskania przychodu oraz nie jest opodatkowana podatkiem VAT - powiedziała Małgorzata Kroh, Dyrektor Marketingu i Rozwoju w Sodexo Benefits and Rewards Services.
Raport „Cztery osobowości - jeden rynek pracy" opracowany przez Antal i Sodexo prezentuje oczekiwania pracowników wobec idealnego pracodawcy, także w zakresie benefitów pracowniczych. To źródło informacji na temat sposobów motywacji pracownika w zależności od jego osobistych preferencji, doświadczenia, a także branży np. handlu, IT czy finansów.
Nadesłał:
Marzena Jaworska
|
Komentarze (0)