Dom » Budownictwo

Aluprof z szeregiem nagród w najważniejszych konkursach branżowych. Zapowiada się kolejny owocny rok

Aluprof, jak na lidera rynku przystało, kończy półrocze udowadniając, że nie zamierza spocząć na laurach.

W ciągu zaledwie kilku miesięcy do długiej listy wyróżnień otrzymanych w ostatnim czasie przez spółkę dołączyły kolejne prestiżowe tytuły zdobyte w najważniejszych konkursach branżowych i biznesowych. Przemyślana strategia rozwoju oraz innowacyjność produktów zostały docenione przez ekspertów i zaowocowały wieloma nagrodami, m.in. TopBuilder, Budowlana Firma Roku, Budowlana Marka Roku, Ambasador Polskiej Gospodarki 2024, oraz wyróżnieniem w programie „Innowacyjne Rozwiązania Branży Stolarki”.

Mocne rozpoczęcie roku

Pierwsze półrocze Aluprof z pewnością może zaliczyć do udanych, co potwierdzają nie tylko bardzo dobre wyniki finansowe, ale również szereg wyróżnień zdobytych przez firmę w ostatnim czasie. Sukcesy spółki doceniono, m.in. przyznając jej prestiżowy tytuł „Budowlanej Firmy Roku”. Każdego roku nagroda trafia do najdynamiczniej rozwijających się przedsiębiorstw w kraju, które swoją działalnością wyróżniają się na tle konkurencji. Dodatkowo kapituła konkursu kolejny już raz uhonorowała prezesa zarządu Aluprof, Tomasza Grelę, zaszczytnym tytułem „Osobowości Branży”. Podwójne wyróżnienie przyznane w tym plebiscycie stanowi więc swego rodzaju potwierdzenie, że zarówno strategia firmy, jak i sposób, w jaki jest ona zarządzana, mogą stanowić wzór dla innych przedsiębiorstw w branży. Sukcesy biznesowe Aluprof doceniło także Business Centre Club, przyznając spółce tytuł Ambasadora Polskiej Gospodarki 2024 w kategorii „Marka Europejska”. Nagroda trafia do firm wyróżniających się silną pozycją i dużą rozpoznawalnością w Europie i kojarzonych już nie tylko z Polską, ale też najlepszymi jakościowo wyrobami lub usługami europejskimi. Aluprof znalazł się również na drugim miejscu w rankingu największych polskich producentów stolarki i systemów do okien i drzwi przygotowanym przez redakcję tygodnika „Wprost” we współpracy wywiadownią gospodarczą Dun&Bradstreet. Co ważne, sukcesy biznesowe spółki idą w parze z przejrzystością i wysoką etyką prowadzonej działalności, czego dowodem jest przyznanie Aluprof tytułu „Zaufanego Kontrahenta 2024” w programie stworzonym przez Krajowy Instytut Prawa Gospodarczego, którego misją jest propagowanie transparentności i uczciwości jako fundamentów nowoczesnej gospodarki i bezpiecznego biznesu.

Sukcesy na wielu polach

Poza wynikami biznesowymi eksperci w ostatnim czasie docenili także innowacyjność i wysoką jakość produktów wprowadzanych na rynek przez Aluprof. Redakcja magazynu „Builder” w organizowanym już po raz 16. plebiscycie TopBuilder wyróżniła dwie pozycje z portfolio firmy. Tytuł TopBuilder 2024 w kategorii „Produkty” przyznany został rewolucyjnemu rozwiązaniu SkyTwin, które dzięki połączeniu rolety zewnętrznej i screena w jednym produkcie stanowi innowację na rynku ochron przeciwsłonecznych. Drugie wyróżnienie powędrowało do spółki za fasadę MB-MT50N – rozwiązanie o wysokiej izolacyjności termicznej, oparte o nowatorską konstrukcję dopasowaną do wytycznych certyfikacji Cradle to Cradle oraz restrykcyjnych wymogów budownictwa zrównoważonego. Produkty Aluprof zdobyły również uznanie kapituły programu „Innowacyjne Rozwiązania Branży Stolarki” organizowanego przez Stolarkę VIP. Podczas 35. Konwentu Stolarki w Gniewie firmę doceniono za zaangażowanie w innowacyjność oraz wprowadzanie na rynek rozwiązań, które łączą w sobie nowoczesne technologie z troską o komfort i bezpieczeństwo użytkowników. Również w przypadku tego plebiscytu nagrody trafiły do spółki za system roleto-screena Sky Twin oraz fasadę MB-MT50N SI.

Zdobyte nagrody potwierdzeniem innowacyjności

Pomimo tak dużej liczby nagród zdobytych w ostatnich miesiącach Aluprof nie zwalnia tempa. Spółka została właśnie nagrodzona przez organizatorów prestiżowego rankingu Budowlana Marka Roku i już po raz 10. w jej ręce trafiły tytuły: Budowlanej Marki Roku 2024 i Championa Roku 2024 w kategoriach profile okienne aluminiowe i systemy roletowe.

„Nagrody branżowe stanowią dla nas ogromny powód do dumy i swego rodzaju uhonorowanie pracy całej firmy. Zdobywane regularnie prestiżowe wyróżnienia są potwierdzeniem wysokiej jakości i innowacyjności oferowanych przez nas rozwiązań. Rozwiązań, które uwzględniają zmieniające się trendy, zaostrzające się normy, zwłaszcza w kwestiach proekologicznych, a przede wszystkim aktualne potrzeby naszych klientów. Nagrody te stanowią też dla nas motywację do dalszych intensywnych działań, dzięki którym możemy nie tylko inspirować całą branżę, ale też wprowadzać na rynek kolejne rewolucyjne produkty”, podsumowuje Bożena Ryszka, dyrektor Marketingu i PR firmy Aluprof.

Konkurs „Obiekt Roku w Systemach Aluprof” i projekt Future Builders

„Obiekt Roku w Systemach Aluprof” to prestiżowy, międzynarodowy konkurs mający na celu wyróżnienie i promocję najlepszych polskich i zagranicznych realizacji architektonicznych, w których wykorzystane zostały innowacyjne systemy aluminiowe Aluprof. Wydarzenie skierowane jest do pracowni architektonicznych i samodzielnych architektów, deweloperów, inwestorów oraz generalnych wykonawców. Spośród nadesłanych zgłoszeń jury konkursowe, w którym zasiadają najwybitniejsi polscy architekci, wybiera obiekty wyróżniające się wyjątkową estetyką i funkcjonalnością, a jednocześnie wpisujące się w założenia zrównoważonego, ekologicznego budownictwa. Konkurs organizowany jest co dwa lata, w tym roku obędzie się po raz piąty. Termin przyjmowania zgłoszeń do tegorocznej edycji został wydłużony i upływa 15 lipca.

Konkursowi „Obiekt Roku w Systemach Aluprof” towarzyszy projekt „Future Builders” – wyjątkowa platforma komunikacyjna, której celem jest stworzenie przestrzeni do merytorycznej dyskusji, edukacji i inspirowania przyszłych pokoleń architektów i inżynierów na temat przyszłości światowej architektury w kontekście zrównoważonego budownictwa. W ramach wydarzenia organizowane są warsztaty, seminaria oraz spotkania z najwybitniejszymi polskimi i zagranicznymi architektami i ekspertami branży budowlanej – wśród panelistów dotychczasowych edycji projektu „Future Builders” znaleźli się m.in. Bogdan Zaha z ikonicznej pracowni Zaha Hadid, Álvaro Leite Siza Vieira, Jacek Ewý, Przemo Łukasik, Robert Konieczny, Zbigniew Maćków, Tomasz Konior, Agnieszka Kalinowska-Sołtys, Alicja Kuczera, Robert Schmitz czy Ewa Kuryłowicz.

Aluprof
press box