Firma » Biznes

Andropol na Heimtextil 2014. Najnowsze trendy we wnętrzarstwie

Wzory inspirowane naturą, rękodzieło i druk cyfrowy – takie są najnowsze trendy w branży tekstylnej prezentowane podczas targów Heimtextil 2014. Zdobyte we Frankfurcie informacje projektantki Andropolu wykorzystają, przygotowując nowe kolekcje pościeli.

Ponad 2700 wystawców z branży wnętrzarskiej z ponad 130 krajów świata i  67 tys. zwiedzających – tegoroczne Targi Heimtextil we Frankfurcie nad Menem biły rekordy popularności. Przedstawiciele firm z Europy, Azji i Stanów Zjednoczonych, pokazywali najmodniejsze koncepcje aranżacji wnętrz, innowacje funkcjonalne oraz najświeższe trendy, które będą obowiązywały w tym sezonie. Również w tekstyliach domowych, w których specjalizuje się spółka Andropol.

- Obecność na tych największych na świecie targach tekstyliów przeznaczonych do wyposażenia mieszkań, domów i obiektów jest dla Andropolu kluczową sprawą – mówi Radosław Klinowski, dyrektor handlowy Andropolu. – To nie tylko okazja do spotkań z obecnymi i potencjalnymi kontrahentami, ale też do rozpoznania najnowszych trendów i  potrzeb rynku w nadchodzącym sezonie.

Wystawcy, biorący udział w targach przedstawili wszelkie nowinki ze świata kolorów, tapet, tekstyliów, czy materiałów meblarskich. Zaprezentowali wzory, kolory i tekstury, jakie będą na topie w najbliższych miesiącach.

- Wzornictwo nadal czerpie inspirację z natury i nie chodzi tu tylko o naśladowanie kolorów - opowiada Ewa Wrażeń, kierownik działu wzornictwa w Andropolu. -  Wzory odtwarzają struktury roślin, całą ich budowę, a także poszczególne elementy. Przekroje owoców i roślin, systemy korzeni, budowa liści i kwiatów – odwzorowane trójwymiarowo, wypukłe, tworzą złudzenie rzeczywistej materii lub są wręcz odrealnione, przypominają struktury molekularne. Motywy są często zaczerpnięte z przyrody w naturalnej skali, co jeszcze bardziej potęguje wrażenie. Jest więc np.: kora drzew, są deski - stare, malowane, strugane, itp., kamienie, rozmaite minerały, piasek, ziemia, pióra.

Tego typu wzornictwo odgrywa dużą rolę szczególnie w tapetach i tkaninach dekoracyjnych, dywanach, chodnikach, obiciach. Jednak hitem tegorocznych targów okazały się m.in. tekstylia domowe, drukowane cyfrowo. Wystawcy zaprezentowali wyjątkowo bogatą ofertę możliwości  technik drukarskich..

- Fotograficznie odtworzone rośliny, kwiaty, ptaki, pióra, kamyczki – to kolejna znacząca grupa wzorów, prezentowana na Heimtextil - mówi Ewa Wrażeń. - Technika cyfrowa pozwala na tworzenie niezliczonych kompozycji-  rośliny, kwiaty, ptaki, owady, egzystują na pościelach jako pojedyncze  elementy  lub częściej w formie bogatych kompozycji, które wzajemnie się przenikają. Miesza się tematy: vintage pojawia się w otoczeniu współczesności. Takie bogactwo elementów sprawia, że niektóre wzory dają wręcz wrażenie przesytu.

To właśnie drukowane cyfrowo, wzory transferowe stanowiły jedną z największych grup, prezentowanych na targach.

- Tu możliwe jest wszystko - łączy się wszystko ze wszystkim, np. portrety naszych pupili na dowolnym tle, w każdym możliwym miejscu i w przestrzeni – dodaje Ewa Wrażeń. - Nakłada się na siebie kwiaty, bukiety, ukwiały, liście i mchy. Kompozycje bywają zaskakujące -  nagle zerkają na nas oczy wilka z gęstwiny lasu, albo gdzieś w oddali „świdrują” kolibry, cała masa ptaszków, motyli.

Szczególne zainteresowanie projektantek Andropolu zwróciła - ciekawa i piękna - grupa wzorów w konfekcji pościelowej, którą stanowiły desenie tworzone z malowanych akwarelową plamą kwiatów.

- Świeże bukiety róż, hortensji, tulipanów na białych tłach, a wszystko z piętnem dobrego ręcznego warsztatu, gdzie istotny jest ślad pędzla i doskonały smak – zachwyca się projektantka Andropolu.

Obok bardzo bogatych wzorów, inspirowanych na naturą funkcjonują motywy geometryczne - romby, szlaczki, elementy przetransponowane z tkanin ludowych, z różnych stron świata, w różnej skali (od monstrualnie powiększonej, do drobnej) – tworzące monotonne, stonowane kompozycje, zazwyczaj dwukolorowe lub wielokolorowe.

W tym roku w cenie nadal jest rękodzieło, a więc np. autentyczne patchworkowe dywaniki, chodniczki, dziane ręczne poduszki, narzuty, itp. Wykonane są zazwyczaj ze szlachetnych, naturalnych tworzyw – wełny, lnu, bawełny, czy jedwabiu.

-  W konfekcji pościelowej i stołowej podstawą jest bawełna bardzo dobrej jakości, ale  również len i mieszanki. – podkreśla Ewa Wrażeń. -  Bardzo elegancko prezentowały się kolekcje uszyte z tkanin żakardowych, gdzie obok motywów klasycznego ornamentu, pojawiały się wzory bardzo nowoczesne. W tej grupie kolorystyka nawiązująca do natury jeszcze bardziej podkreślała jej szlachetność .

Informacje pozyskane  na targach projektantki Andropolu wykorzystają, przygotowując kolejne kolekcje pościeli, tworząc własne, oryginalne propozycje.  Domowe tekstylia i artykuły wnętrzarskie można kupić  w sieci własnych sklepów Sweet Home – w Białymstoku, Andrychowie i Łodzi oraz za pośrednictwem platform internetowych – www.e-sweethome.com.pl  oraz www.andropol.eu.

Masz-Media