Technologie » Komputery

Aplikacje logistyczne Oracle w PKP Intercity

PKP Intercity S.A. zakończyło wdrażanie aplikacji logistycznych Oracle, wchodzących w skład pakietu Oracle E-Business Suite (EBS). Prace wykonali partnerzy Oracle Polska: Spółka PKP Informatyka wraz z podwykonawcą, firmą Alatus Sp. z o.o.

Instalacja modułów logistycznych jest uzupełnieniem aplikacji finansowych Oracle, które spółka PKP Informatyka wykonała dla PKP Intercity w 2007r.

Moduły logistyczne, które wdrożono to systemy: Gospodarka Magazynowa oraz Zaopatrzenie. Przedsięwzięcie było poprzedzone kilkumiesięczną analizą biznesową, przeprowadzoną przez analityków PKP Informatyka oraz konsultantów Oracle Polska i PKP Intercity.

Pilotażowo system zainstalowano w pierwszym magazynie spółki w lipcu 2009r. W pierwszym etapie wdrożenia do systemu włączono siedem najważniejszych magazynów PKP Intercity. Od 1 stycznia 2010 system Oracle EBS działa już we wszystkich magazynach firmy. Aplikacje logistyczne Oracle będą zintegrowane z systemami, które są obecnie eksploatowane przez PKP Intercity. Ważnym elementem przedsięwzięcia było przeniesienie danych z dotychczas używanego systemu magazynowego do nowych aplikacji.

Obecnie w spółce PKP Intercity wdrażany jest system Oracle Purchasing, który będzie koordynował wszystkie procesy związane z zaopatrzeniem, jak np. zgłoszenie zapotrzebowania, zamówienie zakupu, tworzenie budżetu i śledzenie jego wykonania, oraz ścieżki akceptacji dla wszystkich wymaganych dokumentów.

Wypowiedź towarzysząca

"Największą wadą naszego poprzedniego systemu magazynowego było to, że nie udostępniał menedżerom potrzebnych informacji na bieżąco" – powiedział Adam Łagoda, Dyrektor z Biura Teleinformatyki PKP Intercity. "Ponieważ dokumenty magazynowe były wprowadzane do systemu z kilkudniowym opóźnieniem, wykonywanie różnorakich analiz biznesowych było bardzo utrudnione i z tego powodu wykonywane bardzo rzadko. W nowym systemie wszelkie zmiany zapasów magazynowych, będą wprowadzane na bieżąco, co pozwoli naszym analitykom na dostęp do aktualnych danych w każdej chwili".

Informacje dodatkowe

PKP Intercity S.A. to przewoźnik kolejowy wyspecjalizowany w obsłudze połączeń dalekobieżnych. Każdego dnia na tory wyjeżdża ponad 500 pociągów tej firmy - od luksusowych EuroCity i EkspresInterCity, po Ekspresy oraz pociągi Tanich Linii Kolejowych. Przewoźnik obsługuje także połączenia międzynarodowe m.in. do Wiednia, Budapesztu, Amsterdamu i Berlina.

PKP Informatyka Spółka z o.o. powstała z przekształcenia Centrum Informatyki Kolejnictwa (CIK) i jest dzisiaj jedną z największych firm komputerowych w Polsce, zatrudniając 800 pracowników, w tym ponad 200 programistów. Zakres usług informatycznych świadczonych przez Spółkę obejmuje opracowywanie i wdrażanie systemów informatycznych, wspieranie użytkowników w eksploatacji systemów już wdrożonych oraz serwis sprzętu. Firma posiada rozbudowany zespół specjalistów w dziedzinie wdrażania i eksploatacji systemów klasy ERP w tym aplikacji biznesowych Oracle E-Business Suite, liczący ponad 50 osób w czterech obszarach merytorycznych.

O Korporacji Oracle

Oracle jest największym na świecie dostawcą oprogramowania biznesowego. Więcej informacji na stronie www.oracle.com

Znaki towarowe

Oracle i Java są zarejestrowanymi znakami towarowymi korporacji Oracle i/lub jej filii.

Inne nazwy mogą być znakami towarowymi zarejestrowanymi na rzecz odpowiednich osób uprawnionych.

Katarzyna Pilarska, PR Manager Oracle Polska, tel. 0 602 410 795

Oracle