Kultura, sztuka » Kultura

Appetite Production na festiwalu filmowym w Clermont

Podczas Międzynarodowego Forum Koprodukcyjnego Euro Connection Polskę reprezentuje firma Appetite Production. Krakowski producent będzie poszukiwał partnera dla swojego najnowszego pomysłu - krótkometrażowej fabuły, roboczo zatytułowanej „Debiut”.

Czujemy się wyróżnieni, bo o udział w tym wydarzeniu stara się bardzo wiele firm i instytucji z całej Europy. Cieszę się, że dostrzeżono nasz potencjał - mówi Joanna Szymańska z Appetite Production.

Firma planuje zaprezentować dwa projekty: wyreżyserowany przez Tomasza Jurkiewicza film „Wesołych Świąt", który świetnie sobie radzi na rodzimym rynku oraz „Debiut", pomysł oparty na scenariuszu Aleksandry Świerk, o którym autorka tajemniczo mówi, że to dowcipna historia o zasadniczej matce, chaotycznej córce i skutkach pewnego niewinnego castingu...

Forum Euro Connection jest jednym z głównych punktów programu targów towarzyszących Międzynarodowemu Festiwalowi Filmów Krótkometrażowych we francuskim Clermont-Ferrand. Zarówno festiwal jak i targi są wydarzeniami o wysokiej randze i wspaniałej tradycji: pierwszy festiwal odbył się w 1979 roku, a od 25 lat towarzyszy mu Short Film Market. Pod względem liczby odwiedzających to drugi - tuż po Cannes - festiwal filmowy we Francji. Jest to również pierwsza i jedna z ważniejszych inicjatyw europejskich, tak silnie skupiona na produkcjach krótkometrażowych, które przecież często są pierwszym krokiem ku pełnometrażowej produkcji fabularnej czy telewizyjnej.

Dla nas to przede wszystkim szansa na rozwój - podkreśla Joanna Szymańska. Wśród uczestników festiwalu i towarzyszących mu wydarzeń, pojawiają się przedstawiciele dystrybutorów, stacji telewizyjnych, słowem ci, którzy mogą nadać tempo produkcji. Trudno o lepsze miejsce dla promocji filmów krótkometrażowych, tych już wyprodukowanych i tych - jak „Debiut" - mających formę scenariusza. Poza tym, jako producenta interesuje nas, jakie historie rodzą się teraz w głowach filmowców, jakie filmy powstają. Dzięki forum i pokazom festiwalowym wrócimy bogatsi o wiedzę i kontakty. Wierzę, że jedno i drugie szybko zaowocuje - optymistycznie dodaje Szymańska.

32 edycja Międzynarodowego Festiwalu Filmów Krótkometrażowych w Clermont-Ferrand rozpoczyna się 29 stycznia i potrwa do 6 lutego. Targi wystartują w drugim dniu festiwalu i zakończą się 5 lutego.

Appetite Production

firma z branży produkcji filmowej z siedzibą w Krakowie, mająca w swoim portfolio filmy fabularne i dokumentalne, spoty reklamowe, teledyski oraz udaną współpracę z uznanym polskim artystą, Wilhelmem Sasnalem podczas realizacji jego najnowszego filmu pełnometrażowego. Showreel Appetite Prodcution można obejrzeć pod tym adresem

Firma oferuje szeroki wachlarz usług z zakresu kierownictwa produkcji oraz organizacji filmowej: opracowanie pomysłu (treatment, scenariusz, storyboardy), przygotowanie produkcji (budżet, casting, dokumentacja lokacji, zdjęcia), montaż, postprodukcja, aż po organizację premier i specjalnych pokazów filmowych.

Appetite Production tworzą młodzi wiekiem i bogaci doświadczeniem profesjonaliści, a produkcje powstające pod ich okiem są obecne na najważniejszych festiwalach filmowych, gdzie zdobywają liczne nagrody, m.in. Międzynarodowy Festiwal Filmowy Era Nowe Horyzonty, Lato Filmów w Warszawie, Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni i wiele innych. Biorą one także udział udział w pokazach specjalnych i targach filmowych zarówno w kraju jak i za granicą,w tym m.in. Short Film Corner Cannes.

Więcej o firmie i jej projektach na www.appetiteproduction.com oraz specjalnym kanale youtube: http://www.youtube.com/AppetiteProduction

Kontakty PR

Appetite Production