Gospodarka » Żywność
Aromatyczne dania na długie, romantyczne wieczory
Zobacz więcej zdjęć » |
Co jest podstawą kolacji we dwoje? Przede wszystkim umiejętne rozłożenie sił na zjedzenie wszystkich potraw. To oznacza, że oprócz dania głównego powinniśmy zadbać o przystawkę i przekąski. Te drugie są szczególnie ważne, bo pozwolą nam długo delektować się wieczorem.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Pomysł na przystawkę
Z założenia aperitif powinien być lekki i zaostrzać apetyt. Tak, abyśmy czuli niedosyt i z niecierpliwością czekali na danie główne. W tej roli sprawdzi się połączenie warzyw z winnymi przyprawami np. octem lub musztardą. Na początku poczęstujmy ukochaną osobę carpaccio z buraków. Do przygotowania tej błyskawicznej przystawki dla 2 osób potrzebujemy: dużą garść rukoli, sok z 1/2 cytryny, 1 ugotowanego buraka (może być też kiszony), kilka cienkich plastrów koziego sera, owoce z 1/4 granatu, 1 łyżkę Musztardy Kieleckiej starofrancuskiej. Wszystkie składniki układamy warstwowo na talerzyku zaczynając od rukoli. Tę skropmy sokiem z cytryny. Następnie przygotujmy cienko pokrojone plastry buraka i sera. Ser przyprawmy delikatnie musztardą, która dzięki grubo mielonej konsystencji zaostrzy smak dania. Na zakończenie sałatkę udekorujmy miąższem z granatu. W takim wydaniu będzie preludium do dania głównego.
Potrawa w roli głównej
W tym przypadku proponujemy na dwie wersje – makaronową lub kaszową. Makaron jest lubiany przez wielu, szybki i prosty w przygotowaniu. W towarzystwie delikatnego sosu będzie idealną propozycją na wieczór we dwoje. Spróbujmy ponadczasowej, kremowej carbonary. Jeśli dodacie do niej grzyby np. suszone kurki, zachwyci aromatem i smakiem. Innym, równie ciekawym daniem będzie samodzielne przygotowane kaszotto z maślakami. Czego potrzebujemy do tego dania?:
• dużą patelnię, na której rozgrzejemy oliwę (około 10 łyżek), a następnie podsmażymy na niej mieszankę skomponowaną z: 1 saszetki kaszy gryczanej białej, 2 łyżek suszonej włoszczyzny, 1 garści suszonych maślaków.
• bulion warzywny - około 1000 ml, którym stopniowo będziemy podlewać składniki, aż do momentu całkowitego wchłonięcia.
• opcjonalnie wino (polecamy białe) - 100 ml, również dolewane do wchłonięcia.
• sól i pieprz – dodawane do smaku.
• masło – 100 g dodane pod koniec gotowania.
• tarty parmezan do posypania serwowanego dania.
Taka potrawa zaskoczy wszystkich lekkością i bogactwem aromatów.
Przekąski na jeden kęs
I koniecznie zadbajmy o przekąski, które sprawią, że wieczór nie będzie miał końca. My polecamy te w wydaniu „finger foods”. Małe kanapki na jeden kęs możemy podać z najróżniejszymi dodatkami – zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Z jednej strony nasz gość będzie miał z czego wybierać, z drugiej sprawdzimy, co bardziej mu smakuje. W takich smakołykach pozwólmy sobie na łączenie smaków. Zestawmy owoce z mięsem np. mango z indykiem oraz warzywa z sosami. W postaci sosu sprawdzi się Musztarda Kielecka czeska o ostro-słodkim smaku i delikatnych, wyczuwalnych cząstkach gorczycy. Prosty, a jakże aromatyczny dodatek. I dlatego idealny na kolacje we dwoje.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej starofrancuskiej: 2,35 zł brutto /190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej czeskiej: 2,35 zł brutto /190g
Nadesłał:
BestBrands
|
Komentarze (0)