Gospodarka » Żywność
Aromatyczny żurek według Galeo
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Żurek wielkanocny to w przeciwieństwie do żuru postnego sycąca zupa, z kawałkami wędlin i kiełbas, często gotowana na wędzonce, a do tego podawana z jajkami na twardo… lub twarogiem. Jej podstawą jest zakwas żytni, a barszczu białego – pszenny. Chociaż nie brakuje też innych teorii, np. mówiących, że zupy te można gotować na kwasie np. z ogórków.
Niezależnie od tego, która wersja zagości na wielkanocnym stole, powinna intensywnie pachnieć – przede wszystkim czosnkiem i majerankiem. Właśnie te zioła znalazły się
w przyprawie Galeo do żurku i barszczu białego. Smak dania podkreślają również cebula, koperek, marchew, pasternak i liście selera. Kompozycja stanowi całość, ponieważ
dopełniają ją liście laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz, bez których trudno wyobrazić sobie większości polskich zup.
Przyprawę do żurku i barszczu białego Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland,
Carrefour i E.Leclerc w cenie ok. 1,29 zł.
***
Przyprawa do żurku i barszczu białego to oryginalna mieszanka ziół i przypraw najwyższej jakości, która doskonale wzbogaca smak i aromat żurku i białego barszczu.
Polecana również do przyprawiania innych domowych zup, np. kartoflanki.
Składniki: czosnek, sól, majeranek, cebula, pasternak, marchew, pieprz czarny, koperek, liście laurowe, ziele angielskie, liście selera
Masa netto: 20 g
Cena: ok. 1,29 zł
***
Żurek domowy
Składniki:
• 150 g boczku wędzonego
• 250 g białej kiełbasy
• ok. ½ szklanki żuru z butelki
• 4 jajka na twardo
• 1 łyżka mąki pszennej
• 1 opakowanie przyprawy do żurku i barszczu białego Galeo
Przygotowanie:
Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, zalać 1,5 l zimnej wody i ugotować. Wlać żur z butelki. Mąkę rozprowadzić w ¼ szklanki wody i powoli dodawać do żurku ciągle
mieszając. Dodać przyprawę do żurku i barszczu białego i zagotować. Podawać z jajkiem na twardo.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Koszt: ok. 15,5 zł, danie dla 4 osób
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)