Firma » Biznes

Audyt podatkowy w firmie

Każdy z podmiotów gospodarczych, który prowadzi działalność zobowiązany jest do rozliczenia podatkowego firmy. Zakres działu podatków firmy może być bardzo obszerny, wynikać to będzie z rozmiarów prowadzonej działalności gospodarczej.

Największa trudność pojawia się w przypadku zakwalifikowania operacji gospodarczych od odpowiednich kategorii podatkowych oraz właściwym określeniu podstawy opodatkowania firmy. Rozliczenia podatkowe mogą wynikać z różnych tytułów, najczęściej wymieniamy jest należny podatek dochodowy oraz podatek od towarów i usług.

Wszystkie czynności, które zmierzają do rozliczenia firmy mogą być wykonywane przez samego przedsiębiorcę, zatrudnionego pracownika lub też przez wyspecjalizowany podmiot zewnętrzny. System podatkowy, w obrębie, którego funkcjonują przedsiębiorcy jest bardzo skomplikowany, konieczna jest znajomość wielu podatkowych regulacji prawnych, bez specjalistycznej wiedzy interpretacja przepisów prawa podatkowego może być bardzo trudno. Złożoność polskiego systemu podatkowego może spowodować, że w prowadzonych rozliczeniach firmy pojawią się błędy, które niekorzystnie wpłyną na funkcjonowanie jednostki gospodarczej na rynku.

Przeprowadzenie audytu podatkowego w firmie

Jednym ze sposobów na kompleksową weryfikacją firmy pod względem prawidłowości przeprowadzenia rozliczeń podatkowych jest audyt podatkowy. Ma on na celu zdiagnozowanie oraz wyeliminowanie nieprawidłowości a także ograniczenie ryzyka podatkowego, które może wynikać z błędnie prowadzonego działu podatkowego firmy. Bardzo często audyt podatkowy pełni rolę narzędzia, które wykorzystywane jest przez przedsiębiorców do optymalizacji obciążeń podatkowych. Poprzez opracowanie odpowiedniej polityki podatkowej firmy możliwe jest realne poprawienie wyniku finansowego jakie generowany jest przez firmę. W zależności od potrzeb przedsiębiorcy cały proces kontroli rozliczeń podatkowych firmy może być przeprowadzony bardzo szczegółowo w obrębie wszystkich segmentów prowadzonej działalności lub też obejmować ściśle określony dział firmy. W wyniku przeprowadzonego audytu podatkowego przedsiębiorca pozyskuje plan naprawczy oraz wykaz rozwiązań, które warto zastosować w firmie.

Zakres audytu

Audyt podatkowy, który przeprowadzany jest w firmie może dotyczyć:

• podatku od towarów i usług,

• podatku dochodowego od osób prawnych,

• podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie obowiązków jakie ciążą na pracodawcy,

• podatku akcyzowego,

• podatków i opłat lokalnych,

• innego zdarzenia, które określone zostało przez przedsiębiorcę.

Wynik audytu podatkowego

Efektem audytu podatkowego, który przeprowadzany jest w firmie dla indywidualnych celów przedsiębiorcy lub w celu zweryfikowania podmiotu prawnego, który w niedługim czasie zostanie zakupiony jest raport. Zawiera on wszystkie kwestie jakie poruszone zostały przez podmiot kontrolujący takie jak weryfikacja trafności kwalifikacji zdarzeń gospodarczych ze względu na kategorie podatkowe oraz prawidłowość ustalenia podstawy opodatkowania firmy. Dodatkowo wskazane zostają wykryte nieprawidłowości wraz z planem naprawczym, który ma wyeliminować wszystkie błędy oraz uchronić przedsiębiorcę przez popełnianiem ich w przyszłości. Audyt podatkowy może okazać się dla firmy bardzo trafnym rozwiązaniem, które wpłynie na usprawnienie jej funkcjonowania na rynku.

Doradztwo podatkowe Kraków to usługa świadczona przez naszą firmę, na naszej stronie internetowej pozyskanie Państwo więcej informacji na temat audytu podatkowego. Zachęcamy do odwiedzenia nas.

Konsultant_Finansowy