Firma » Biznes

Auteentyzm, czyli nic o nas bez nas – jedyny taki projekt w polskiej sieci dla nastolatków

„Nie wyglądasz na autystkę”, „Nie możesz być autystyczna, bo chodzisz na koncerty”, „Masz znajomych, więc nie jesteś autystyczna”, „Jesteś za ładna na autyzm” – brzmi znajomo? Każdy, kto otrzymał już diagnozę spektrum autyzmu, pewnie nie raz słyszał takie zdania. Aby odczarować stereotypy i wspomóc swoich autystycznych rówieśników, poszukujących rzetelnej wiedzy na ten temat, cztery dziewczyny ze szkoły w Nowym Tomyślu stworzyły – w ramach ogólnopolskiej olimpiady „Zwolnieni z teorii” – wyjątkowy projekt społeczny o nazwie „au(teen)tyzm”. Co w nim niezwykłego? Wszystko! To jedyny taki koncept w sieci – tworzony przez nastolatki dla nastolatków w spektrum, w myśl idei: „Nic o nas, bez nas”.

Zdiagnozowano u Ciebie spektrum autyzmu? A może jesteś w trakcie diagnostyki? Wściekasz się, bo w Internecie znajdujesz same sprzeczne informacje na temat autyzmu? Już nie musisz! Cztery dziewczyny z Wielkopolski: Zosia, Daria, Nicoletta i Natasza przygotowały dla Ciebie w sieci takie miejsce, w którym znajdziesz wszystkie potrzebne informacje. Nazwę swojego projektu autorki stworzyły na bazie trzech ważnych dla nich aspektów, wykorzystując słowa klucze: autentyzm, autyzm i… nastolatki, bo właśnie dla młodzieży ze spektrum autyzmu powstał portal auteentyzm.pl oraz profil na Instagramie (au_teen_tyzm).

W poszukiwaniu rzetelnych informacji

Dwie spośród założycielek strony internetowej na własnej skórze przekonały się, co to znaczy spektrum autyzmu u nastolatków. Zosia otrzymała już diagnozę, a Natasza jest w trakcie procesu diagnostycznego. Te doświadczenia sprawiły, że wspólnie z koleżankami ze szkoły postanowiły wspomóc rówieśników. – Brakuje reprezentacji autystycznej w debacie o autyzmie. Bardzo często to osoby nieautystyczne przygotowują projekty o autyzmie. Również seriale o ludziach autystycznych robią osoby neurotypowe. Nasz projekt wyróżnia to, że tworzą go osoby autystyczne – zdradza Zosia Bogacz, jedna z pomysłodawczyń „au(teen)tyzmu”. – Kiedy zdiagnozowano mnie jako osobę autystyczną, zderzyłam się z murem, długo poszukując rzetelnych i zrozumiałych informacji o spektrum autyzmu. Wielu z tych, które znalazłam, w ogóle nie rozumiałam, bo były napisane trudnym, nieprzystępnym, często naukowym językiem. Do innych, np. dotyczących procedur diagnostycznych, nie mogłam nawet dotrzeć jako osoba niepełnoletnia i musiała to za mnie robić mama. Byłam załamana. Przez szum informacyjny w Internecie przesiąkłam złymi mitami na temat autyzmu. W końcu wraz z koleżankami ze szkoły postanowiłyśmy zmierzyć się z tymi mitami. Po burzy mózgów w ramach olimpiady „Zwolnieni z teorii”, przygotowałyśmy projekt społeczny dla nastolatków. Zależało nam, aby pomóc koleżankom i kolegom w dotarciu do rzetelnych i zrozumiałych informacji na temat autyzmu. Chciałyśmy, aby znaleźli je w jednym miejscu i nie musieli już czytać artykułów, w których nazywa się spektrum autyzmu chorobą. Bo to nie jest choroba, a zaburzenie neurorozwojowe. Mnie pozyskanie wiedzy na ten temat bardzo pomogło. Dopiero, gdy udało mi się więcej o spektrum dowiedzieć, poczułam się na swoim miejscu – dzieli się swoimi przeżyciami Zosia.

„Nie” dla niewiedzy!

Na stronie auteentyzm.pl dziewczyny stworzyły bazę informacji na temat autyzmu. Można tam przeczytać m.in. niezwykle szczere wywiady z osobami ze spektrum autyzmu, które zechciały podzielić się z czytelnikami swoimi doświadczeniami. Autorki portalu z pasją zbierają informacje, tworząc swoje materiały. Sam research do rubryki „Edukacja” zajął im dwa tygodnie. Zależało im, aby każdy nastolatek miał dostęp do tych informacji w myśl zasady: „Powiedz NIE niewiedzy!”

Zajrzyjcie na auteentyzm.pl do wiarygodnego źródła informacji.

Na stronie auteentyzm.pl znajdziesz:

1.      Informacje na temat procesu diagnostycznego i listę placówek diagnozujących

2.      Bazę wiedzy o spektrum autyzmu

3.      Listę poradni psychologiczno-pedagogicznych z zespołami orzekającymi

4.      Informacje dotyczące egzaminów ósmoklasisty oraz maturalnych

5.      Arkusze egzaminacyjne dla ósmoklasistów i maturzystów

6.      Inspirujące wywiady „Autyzm w życiu innych”

7.      Sylwetki twórczyń projektu

Alicja Sidorowicz