Motoryzacja » Samochody

Auto Boss po raz kolejny liderem w sprzedaży Forda na Śląsku

Firma Auto-Boss, wielooddziałowy dealer samochodów Ford i Volvo z salonami w Chorzowie i Bielsku-Białej, sprzedała w 2010 roku 2789 samochodów amerykańskiej marki.

Osiągnęła tym samym 11-procentowy wzrost w porównaniu z rokiem 2009, co pozwoliło na utrzymanie pozycji lidera sprzedaży  pojazdów marki FORD na Śląsku.

W 2010 roku Auto-Boss sprzedał ponad 270 sztuk samochodów marki Ford więcej w porównaniu z rokiem poprzedzającym, tym samym zanotował wzrost sprzedaży o 11 %. W minionym roku klienci nabyli w salonach Auto-Boss 2212 sztuk samochodów osobowych oraz 577 samochodów dostawczych. Należy podkreślić, że Auto-Boss Bielsko-Biała jest największym w Polsce sprzedawcą samochodów dostawczych marki Ford. Najpopularniejszymi modelami okazały się ponownie Focus, Fiesta i Mondeo. Sprzedaż Forda Auto-Boss w roku 2010 stanowi już ponad 9 % udziału w sprzedaży samochodów marki Ford w Polsce.

- Na świetny wynik sprzedaży Forda w salonach Auto-Boss miało wpływ kilka czynników – mówi Robert Szymański, dyrektor handlowy Auto-Boss – Nasi klienci flotowi, zwłaszcza ci z branży budowlanej, spożywczej i handlowej FMCG, znacznie zwiększyli zakupy pojazdów dostawczych Transit, Ranger i Fiesta Van. Zaoferowaliśmy również szeroką gamę samochodów z homologacją ciężarową oraz odświeżyliśmy linię modelową poprzez wprowadzenie do sprzedaży  modeli Mondeo, S-Max i Galaxy po faceliftingu. Nie bez wpływu na sprzedaż w końcówce roku miały doniesienia o  likwidacji odliczeń VAT na samochody osobowe z kratką  i  wzroście tego podatku do 23% od 1.stycznia 2011.

Bielski oddział Auto-Boss poprawił swój wynik o 190 sztuk sprzedając w 2010 roku 1700 samochodów marki Ford. Salon Ford Auto-Boss w Chorzowie sprzedał w minionym roku 1089 sztuk samochodów, czyli o 86 więcej niż w roku 2009.  Indywidualne wyniki osiągnięte w salonach pozwoliły na utrzymanie przez dealera pozycji nr 1 na Śląsku. Tym samym Auto-Boss jest trzecią grupą dealerską pod względem sprzedawanych pojazdów marki Ford  w Polsce.

Ogólna suma sprzedaży Grupy Auto-Boss za 2010 rok wyniosła 3216 sztuk samochodów. To wynik o 369 sztuk lepszy w porównaniu z rokiem 2009 (13 % wzrostu).

Auto-Boss jest wielooddziałowym dealerem samochodów marki Ford i Volvo. Salony Auto-Boss zlokalizowane są w Bielsku-Białej oraz Chorzowie. Firma zajmuje się sprzedażą samochodów nowych i używanych, usług serwisowych i części zamiennych – jest liderem w sprzedaży samochodów Ford w Polsce. Auto-Boss posiada również kompleksową ofertę wynajmu samochodów, usług finansowych i ubezpieczeń. Działalność firmy zdobyła wielokrotnie uznanie klientów i została wyróżniona: nagrodami za wysoki poziom obsługi klienta – The Chairman's Award (11-krotnie) oraz nagrodami dla dealera o najwyższych standardach działania – Dealer Excellence Award (trzykrotnie), przyznawanymi przez koncern Ford. Obiekt Auto-Boss w Chorzowie jest największym salonem samochodowym w województwie śląskim. Firma rozpoczęła działalność w 1983 roku. www.autoboss.com.pl

Kontakt dla mediów: Sylwia Milewska

Blog motoryzacyjny - http://AutomotiveBlog.pl