Firma » Biznes

Automatyzacja i komputeryzacja podstawą działania w branży TSL

Automatyzacja i komputeryzacja podstawą działania  w branży TSL
30% - nawet o tyle może wzrosnąć efektywność ekonomiczna transportu dzięki zastosowaniu najnowszych technologii. Podczas warszawskich targów Trans Poland 2014 organizowanych przez firmę Lentewenc będzie można dokonać przeglądu szybko rozwijającego się rynku produktów i usług dedykowanych branży TLS.

W dobie komputeryzacji i nowoczesnych technologii efektywne zarządzanie flotą pojazdów bez rozwiązań telematycznych jest niemal niemożliwe. Systemy informowania kierowców o sytuacji na drogach, sterowanie ruchem, prowadzenie akcji ratunkowych, automatyczna identyfikacja i nawigacja pojazdów, urządzenia do pobierania opłat – to tylko niektóre przykłady zastosowania telematyki w transporcie.

Możliwość integrowania ze sobą różnych systemów sprawia, że rozwiązania takie sprawdzają się zarówno w skali lokalnej, jak i globalnej, w transporcie jedno i wielomodalnym.

Istnieje jedna rzecz, która łączy wszystkich managerów firm – chęć zoptymalizowania kosztów w przedsiębiorstwie. W transporcie jest to możliwe dzięki systemom zezwalającym na zaawansowane zarządzanie powierzchnią załadunkową czy eliminowanie tzw. pustych przebiegów. Ponadto najnowsze technologie, takie jak systemy oferowane przez Trans.eu ułatwiają przy tym dostęp do informacji o ofertach wolnych ładunków i pojazdów z całej Europy.

Znaczącą część firm działających w branży TSL stanowią przedsiębiorstwa oferujące systemy zarządzania czy elektronikę. Należy do nich m.in. polska firma Drabpol, mogąca pochwalić się 30-letnim doświadczeniem w tworzeniu systemów bezpieczeństwa dla transportu. Na polskim rynku nie brakuje również koncernów zagranicznych – za przykład może służyć Trimble, mający w swojej ofercie aż 1800 patentowanych produktów. Dzięki Transics można natomiast uzyskać nie tylko systemy wspierające zarządzanie flotą, ale także usługi w zakresie m.in. zarządzania kierowcami i ładunkami. Ci zaś, którzy potrzebują technologii komunikacyjnych usprawniających zarządzanie własnością powinni zapoznać się z portfolio litewskiej firmy Ruptela.

Powyższe firmy zaprezentują swoje propozycje podczas drugiej edycji targów Trans Poland, która odbędzie się w dniach 5-7 listopada 2014 roku
w warszawskiej hali EXPO XXI. Pośród wystawców nie zabraknie przedsiębiorstw zajmujących się zagadnieniami dotyczącymi transportu intermodalnego, logistyki i spedycji, produkcji i eksploatacji ciężarowego taboru transportowego czy transportu wewnętrznego i magazynowania.

Motywem przewodnim wydarzeń specjalnych przewidzianych w ramach programu towarzyszącego będzie bezpieczeństwo w transporcie, ze szczególnym uwzględnieniem transportu intermodalnego. Panele i prelekcje dotyczyć będą m.in. transportu towarów niebezpiecznych w łańcuchach multimodalnych, bezpieczeństwa transportu do krajów WNP czy zarządzania ryzykiem w transporcie.

Terminy poszczególnych wydarzeń oraz pełny program będą znane wkrótce. Więcej
o targach Trans Poland 2014 na stronie
www.trans-poland.pl.

Firma Lentewenc Sp. z o.o. jest częścią ITE Group - jednego z wiodących w Europie  organizatorów targów i konferencji B2B. Działalność firmy skupia się na kluczowych dla polskiej gospodarki sektorach takich jak: budownictwo, transport i logistyka, opieka zdrowotna oraz przemysł spożywczy. Lentewenc Sp. z o.o. tworzy na polskim rynku nową jakość a także przynosi innowacyjne rozwiązania.

Firma ITE Group plc. została utworzona w 1991 r. i jest przodującym organizatorem międzynarodowych targów branżowych i konferencji. Firma posiada 30 biur w 21 krajach na świecie. ITE organizuje ponad 230 imprez targowych rocznie, z których wiele jest znaczącymi wydarzeniami w branży.

KLAXON Communications