Technologie » Komputery

Badanie poświęcone zaangażowaniu pracowników – nowy raport Oracle

68% pracodawców w Europie Zachodniej wciąż mierzy zaangażowanie pracowników za pomocą tradycyjnych corocznych ankiet.

Firma Oracle opublikowała wnioski z drugiej fazy przeprowadzonego w Europie Zachodniej badania poświęconego zaangażowaniu pracowników. Pokazują one, że działy kadr mają szansę na przejęcie odpowiedzialności nad zaangażowaniem pracowników na szczeblu zarządu oraz zaprezentowanie decydentom korzyści wynikających z bardziej zaangażowanej siły roboczej.

Badanie „Oracle Simply Talent; A Western European Perspective study”, którego celem było określenie czynników wpływających na zaangażowanie pracowników oraz płynących z niego korzyści, objęło 250 osób podejmujących decyzje w działach kadr największych zachodnioeuropejskich przedsiębiorstw.
Zgodnie z badaniem 93% pracodawców zgadza się co do tego, że zaangażowanie pracowników ma strategiczne znaczenie dla przedsiębiorstwa. Zdaniem większości pracodawców dobrze wpływa ono na współpracę pomiędzy zespołami (65%), pomaga zwiększyć wyniki biznesowe (61%) i przyczynia się do usprawnienia obsługi klienta (60%).

Badanie pokazało jednak, że obecne procesy nie są zoptymalizowane pod kątem zwiększania tego zaangażowania. 68% przedsiębiorstw wciąż mierzy zaangażowanie pracowników za pomocą standardowych ankiet, a tylko 37% używa do tego celu zaawansowanych narzędzi analitycznych.
W związku z tym 31% pracodawców ma trudności z pomiarem bezpośredniego wpływu zaangażowania pracowników na przedsiębiorstwo, a prawie tyle samo (30%) przyznaje, że problemy te utrudniają prezentowanie decydentom korzyści z tego zaangażowania.

Mimo że działy kadr odgrywają kluczową rolę w mierzeniu i analizowaniu zaangażowania pracowników, to nie są one postrzegane jako najważniejszy czynnik pomagający w jego zwiększeniu. W odpowiedzi na pytanie, kto w przedsiębiorstwie ma największy wpływ na zaangażowanie pracowników, tylko 10% pracodawców podało dział kadr, podczas gdy 34% respondentów podało kierowników poszczególnych działów, a 28% — kadrę kierowniczą wyższego szczebla.

Loïc Le Guisquet, prezes Oracle na region Europy, Bliskiego Wschodu i Afryki (EMEA) oraz Dalekiego Wschodu, tak skomentował te wyniki: „Pracownicy stanowią pierwszy szereg przedsiębiorstwa, jego wizytówkę oraz uosobienie jego wartości. W związku z tym zrozumienie, od czego zależy ich zaangażowanie, oraz zwiększanie tego zaangażowania jest niekwestionowanym priorytetem dla każdego lidera, który chce osiągać sukcesy. Bardziej konkretna strategia w zakresie zaangażowania pracowników jest dla współczesnych przedsiębiorstw niezbędna, a dział kadr ma do odegrania kluczową rolę w przeprowadzeniu tych zmian. Nowoczesne działy kadr mają dostęp do narzędzi opartych na danych, umożliwiających skuteczne mierzenie zaangażowania pracowników oraz jego wpływu na przedsiębiorstwo na potrzeby decydentów w zarządzie. W ten sposób dział kadr znajdzie się w centrum przedsiębiorstwa, kształtując strategie zaangażowania pracowników, które będą jak najlepiej dopasowane do celów rozwojowych firmy”.

Przeważająca większość (90%) pracodawców zgadza się co do tego, że silne przywództwo skutecznie zwiększa zaangażowanie pracowników, natomiast 34% uważa, że największy wpływ na zwiększenie zaangażowania pracowników mają kierownicy działów.
Istotną rolę kierowników działów dostrzegają również pracownicy. Według prawie jednej trzeciej z nich dobre zarządzanie działem sprawia, że są bardziej zaangażowani w swoją pracę, natomiast 41% uważa, że słaba komunikacja z kierownikami to najważniejsza przyczyna ich mniejszego zaangażowania. Mimo to zaledwie 13% pracodawców uważa, że koncentracja na rozwijaniu kompetencji kierowników działów ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia zaangażowania pracowników.

Dobrą wiadomością jest to, że istnieje wiele obszarów, w których priorytety pracodawców pokrywają się z priorytetami pracowników.
•  58% pracodawców zgadza się, że docenianie kompetencji poszczególnych pracowników ma duży wpływ na ich zaangażowanie. Z poglądem tym zgadza się 53% pracowników.
•  52% pracodawców i 53% pracowników uważa, że praca zespołowa i współpraca ma pozytywny wpływ na zaangażowanie.
•  Według 54% pracodawców i 50% pracowników równowaga pomiędzy pracą a życiem prywatnym sprawia, że pracownicy są bardziej zaangażowani w swoją pracę.

Badanie zostało przeprowadzone przez firmę Oracle wspólnie z Opinium Research i objęło 1511 pracowników dużych korporacji z Europy Zachodniej. Respondenci pochodzili z takich krajów jak Francja, Holandia, Niemcy, Szwecja i Wielka Brytania.

Oracle