Gospodarka » Żywność

Bakaliowe Boże Narodzenie- gdzie i jakie suszone owoce kupować?

Bakaliowe Boże Narodzenie- gdzie i jakie suszone owoce kupować?
Zobacz więcej zdjęć »
Nieodłącznym elementem świątecznego menu są wypieki i potrawy z bakaliami. Kompot z suszu, makowce, orzechowce, sernik z rodzynkami czy keks z mieszanką bakalii. Trudno wyobrazić sobie bez nich Boże Narodzenie. Bakalie oprócz walorów smakowych i dekoracyjnych są zdrowe i pożywne.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jakie w tym roku cieszą się największą popularnością? Na co zwracać uwagę wybierając ten smaczny dodatek? Odpowiedzi udzielił globalny dystrybutor tego rodzaju asortymentu. 

Bakalie, to różnego rodzaju orzechy oraz suszone i kandyzowane owoce. Są wspaniałym uzupełnieniem wypieków i ozdobą ciast. Mogą również stanowić dodatek do mięs, sałatek, przekąsek, a nawet kompotu. Dodaje się je w całości, pokrojone na drobne kawałki czy płatki. Bakalie to bogate źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. 

W tym roku zbiory wielu owoców oraz ziaren były mniejsze, co ma realny wpływ na obecne ceny i dostępność również bakalii. Przed świętami największym zainteresowaniem cieszą się suszone śliwki, morele, mak, migdały, orzechy i rodzynki. Tych ostatnich w tym sezonie jest najmniej. Podobnie jak z dostępnością maku. Odwrotna sytuacja klaruje się z orzechami. Orzechów, szczególnie włoskich w tym sezonie obrodziło. Więc specjałów z tego rodzaju asortymentem na świątecznych stołach z pewnością nie zabraknie. 

Czym się kierować kupując bakalie? 
Bakalie najlepiej kupować ze sprawdzonego źródła lub wybierać produkty ekologiczne. Kupując suszone owoce, warto je przed dodaniem do potrawy umyć w ciepłej wodzie i osuszyć. - W ten sposób pozbędziemy się z nich dwutlenku siarki, który jest środkiem konserwującym – radzi Paweł Katolik, prezes Zarządu KATOLIK GROUP. 

Śliwki
Odmian suszonych śliwek jest wiele, ale najpopularniejsza i najsmaczniejsza to Ashlock. Dodamy ją do wypieków, mięsa, deserów, jako słodką przekąskę, a także do świątecznego kompotu z suszu czy popularnej, szczególnie na Śląsku wigilijnej moczki. 

Morele
W przypadku tych owoców kraj pochodzenia, czy też rodzaj nie mają dużego znaczenia. Tu najważniejszy jest kolor. - Im ciemniejsze morele, tym bardziej naturalne i chociaż te jaskrawo- pomarańczowe kuszą wyglądem, to właśnie te „brzydkie”, ciemne polecamy- wyjaśnia Paweł Katolik.

Rodzynki 
Najsmaczniejsze, bo najwięcej słodyczy mają rodzynki sułtańskie. Jednak one też są różnego pochodzenia. - Najlepiej kupować tureckie, aczkolwiek rodzynki z Chin też nazywają się sułtańskie. Jednak są bardziej suche i często mają mało słodyczy i smaku – zauważa P. Katolik. 
Przy wyborze rodzynek pamiętajmy również, że jeśli są one małe i bardzo jasne, mogą zawierać dużo siarki. - Jeśli ktoś lubi duże i jasne rodzynki, to polecamy Malayer z Iranu lub Indii – dodaje dystrybutor dodatków cukierniczych. 

Migdały
Wymagający smakosze migdałów, najczęściej wybierają Carmel Supreme. – Rzeczywiście jest to bardzo dobra odmiana. Ma słodki smak, a migdał przeważnie kalibrowany jest do określonego rozmiaru. Tańsze odmiany nie są już kalibrowane. Wówczas migdał może być mniej słodki, bo skóra daje dużo goryczy – wyjaśnia prezes Zarządu KATOLIK GROUP.  

Orzechy laskowe
Najczęściej w sprzedaży są tureckie i gruzińskie. Jedne są większe i mają cienką skórkę, ale jeśli ktoś używa blanszowanych, to gruzińskie będą tańsze. - Nie polecamy gruzińskich w skórce, ponieważ skórka jest grubsza, a co za tym idzie twardsza – przyznaje Paweł Katolik.
 
KATOLIK GROUP  - to globalny dystrybutor dodatków dla piekarnictwa i cukiernictwa standardowych oraz BIO. Firma nastawiona jest na ciągły rozwój. Już niebawem rozpocznie się budowa nowej przestrzeni biznesowej w Raciborskiej Strefie Gospodarczej przy ul. Komunalnej. Obecnie swoją główną siedzibę ma w Kietrzu, posiada także oddziały w Obornikach Śląskich oraz nowoczesną linię produkcyjną do oczyszczania ziaren w Olkuszu. Rocznie importuje aż 15 tysięcy ton siemienia lnianego, co pozwala firmie wieść prym wśród tego typu przedsiębiorstw w kraju. Szczegóły na stronie: www.katolikgroup.pl oraz w poratu Facebook.com/KatolikGroupSp.zoo.
 
Autor: Justyna Korzeniak/ Adventure Media
Zdjecie: pixabay.com 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Adventure Media

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »