Kultura, sztuka » Kultura

"Balladyna" w Berlinie

Twórcy "Balladyny" zadbali o to, by pokaz filmu odbył się w Berlinie podczas trwającego tam Festiwalu Filmowego i Europejskich Targów Filmowych. Film będzie pokazywany w niedzielę 14 lutego.

Zagraniczny plakat filmu bliski jest okładce jednego z najbardziej znanych politycznych magazynów opiniotwórczych. A sam film nosi anielski tytuł "The Bait".

"Nie wiem czy będzie to jedyny polski akcent, ale cieszę się, że będziemy mogli ten film pokazać kolejnym zagranicznym kontrahentom". - mówi reżyser filmu Dariusz Zawiślak.

Firma Adyton International jest bowiem nie tylko producentem, ale i dystrybutorem filmowym obecnym na najważniejszych światowych targach filmowych. Na stoisku w budynku Martin Groupius Bau w Berlinie obecny będzie również reżyser i producent filmu.

Balladyna miała już premierę w Polsce oraz ponad 30 krajach na świecie 4 września 2009r. w dniu 200. rocznicy urodzin Juliusza Słowackiego.

W księgarniach i kioskach Ruchu ukazał się niedawno komiks Dariusza Zawiślaka pt. "Balladyna. Historia ciemniejsza niż otchłań". Album można zamówić również przez internet za pośrednictwem strony filmu www.balladyna.adyton.eu Pierwsza część wzbogacona jest o audiobook w formie próby czytanej dramatu. Poszczególne sceny zostały omówione pod kątem współczesnej inscenizacji. "Powstał film w duchu Słowackiego" - jak napisali historycy literatury - dramat niesceniczny przerodził się w film synkretyczny. Sięgając po komiks przyjrzymy się ponownie historii opowiedzianej przez Słowackiego we współczesnej interpretacji Zawiślaka.

ap