Firma » Bankowość

Banki podwyższają opłaty

W poszukiwaniu nowych źródeł przychodów instytucje finansowe podwyższają opłaty i prowizje za usługi bankowe. Więcej zapłacimy nie tylko za prowadzenie konta, ale również za przelewy i kartę debetową.

Co w ciągu minionego tygodnia zmieniło się w bankowości dla klientów indywidualnych?

DEPOZYTY

Lokaty

BZ WBK wprowadził do oferty Lokatę Antykryzysową - depozyt połączony z ubezpieczeniem, które daje możliwość otrzymania odszkodowania w przypadku utraty pracy spowodowanej np. upadłością firmy czy wypowiedzeniem lub rozwiązaniem umowy przez pracodawcę. Ochrona ubezpieczeniowa trwa przy tym tak długo, jak sama lokata, czyli przez 12 miesięcy. Oprocentowanie depozytu jest stałe i wynosi 5,75% rocznie. Przy zakładaniu lokaty jednorazowo z kwoty kapitału pobierany jest 1% opłaty ubezpieczeniowej. W zamian klient otrzymuje uprawnienie do odszkodowania wartości 10% ulokowanego kapitału. Minimalna wartość depozytu wynosi 3 tys. zł. Maksymalnie na lokatę można wpłacić 20 tys. zł, co oznacza, że graniczna wartość odszkodowania wynosi 2 tys. zł. Depozyt jest dostępny od 27 kwietnia br.

27 kwietnia br. Meritum Bank obniżył oprocentowanie 3-miesięcznej lokaty Meritum Zysku. Depozyt 3M gwarantuje obecnie 6,30% w skali roku (obniżka z 6,60%). Oprocentowanie pozostałych lokat nie uległo zmianie. Minimalna kwota lokaty wynosi 10 tys. zł. Środki można ulokować na 1, 3, 6 lub 12 miesięcy. Po zakończeniu lokata może zostać automatycznie odnowiona na kolejny okres wraz z naliczonymi odsetkami.

Bank Millennium obniżył oprocentowanie wybranych produktów depozytowych. Oprocentowanie zmienne rachunków bieżących spadło do 0 - w przypadku Konta Osobistego oznacza to obniżkę z 0,10% w skali roku, a Konta Osobistego Premium - z poziomu od 0,00% do 1,50% w ujęciu rocznym. Niższe jest również oprocentowanie zmienne Konta Oszczędnościowego, gwarantującego obecnie - w zależności od salda - od 4,50% do 5,00% p.a. (wcześniej: od 5,00% do 5,50%). Niższe oprocentowanie obowiązuje od 1 maja br.

1 maja br. LUKAS Bank obniżył oprocentowanie stałe depozytów składanych na 90-dniowych i 180-dniowych lokatach terminowych. Lokata 90-dniowa gwarantuje obecnie 4,50% w skali roku (spadek z 5,00%), a lokata 180-dniowa - 5,20% w ujęciu rocznym (wcześniej: 5,40%). Niższe jest również oprocentowanie zmienne środków zgromadzonych na Rachunku Oszczędzam. Kwoty do 50 tys. zł są oprocentowane na poziomie 4,00% (wcześniej 4,50%), kwoty od 50 tys. do 100 tys. - 4,50% (wcześniej 5,00%), natomiast te powyżej 100 tys. - 5,00% (wcześniej 5,50%). W ramach Rachunku Oszczędzam spadło także oprocentowanie oferty Zyski Dobrze Skalkulowane - wynosi teraz 5, 10% (zmiana z 5,50%).

Konta

29 kwietnia br. ING Bank Śląski podwyższył ceny wybranych usług bankowych. Wzrosła m. in. opłata za wyciągi generowane z Kont z Lwem Student, Standard, Komfort oraz z ROR-ów w walutach wymienialnych, pobierane w oddziale (wyciągi miesięczne/ historyczne: z 5 zł na 9 zł, po każdej zmianie salda: z 3,50 zł na 9 zł, bieżący: z 3 zł na 9 zł). Podwyższono również opłatę za wyciągi generowane z Kont z Lwem Student, Standard, Komfort oraz z ROR-ów w walutach, wysyłane po każdej zmianie salda (zmiana z 3,50 zł na 9 zł). Bank wprowadził ponadto miesięczną opłatę za prowadzenie Konta z Lwem Student w wysokości 2 zł. Miesięczna opłata za prowadzenie Konta z Lwem Standard wzrosła natomiast z 7 zł do 8 zł. Większa jest również opłata za użytkowanie kart debetowych (pobierana w sytuacji, gdy wartość transakcji bezgotówkowych wykonanych kartą w danym miesiącu wyniesie mniej niż 100 zł), wydanych do Konta Komfort (wzrost z 1,5 zł do 3 zł) oraz do Konta Standard (podwyżka z 4 zł do 6 zł). Zmieniła się też opłata za wypłatę gotówki w bankomatach innych banków w kraju, dokonywanych kartami debetowymi wydanymi do Kont z Lwem Student, Standard, Direct - wynosi obecnie 3% kwoty wypłaty, minimum 5 zł (dotychczas: 5 zł).

Bank Pocztowy zmienił wysokość opłat i prowizji w zakresie kont osobistych. Na nowej taryfie skorzystają użytkownicy Pocztowego Konta Plus - opłaty za przelew, niezależnie od kanału dostępu, zostają dla tego konta zniesione (wcześniej bezpłatne było tylko 10 pierwszych przelewów w miesiącu). Wyjątek stanowią przelewy do ZUS i US, które posiadaczy każdego z rachunków kosztować będą 5 zł (dotychczas 10 pierwszych przelewów było za darmo). Klienci korzystający z konta Plus nie zapłacą ponadto za realizację, odwołanie czy modyfikację polecenia zapłaty (dotychczas: darmowe pierwsze 5 poleceń w miesiącu). Z kolei użytkownicy Pocztowego Konta Nestor mniej (1 zł zamiast dotychczasowych 2,50 zł) zapłacą za przelewy dokonane osobiście w oddziale banku, placówce poczty lub drogą korespondencyjną. Bank Pocztowy obniżył o połowę opłatę za przelew internetowy, która wynosi 0,25 zł. Do 4 zł wzrósł natomiast koszt odwołania polecenia zapłaty (wcześniej: 2 zł). Wyższe są również niektóre stawki w ofercie Pocztowego Konta Standard. Przelewy zlecane w oddziałach Banku Pocztowego i placówkach poczty, a także drogą telefoniczną za pośrednictwem konsultanta kosztują teraz odpowiednio 4 zł i 3 zł (dotychczas: 2,50 zł i 2 zł). Za odwołanie polecenia zapłaty trzeba będzie natomiast zapłacić 4 zł (wcześniej: 2 zł). Dwukrotnie - z 2,50 zł do 5 zł - wzrosła miesięczna opłata za kartę debetową do rachunku (można jej uniknąć poprzez wykonanie operacji bezgotówkowych na konkretną kwotę). Nowa taryfa obowiązuje od 1 maja br.

PRODUKTY STRUKTURYZOWANE

Detaliczne ramiona BRE Banku, mBank i MultiBank, rozpoczęły subskrypcje 18- miesięcznych produktów strukturyzowanych. Instrumentem bazowym obu lokat („Antidotum" w mBanku i „Lokaty Inwestycyjnej Medicus" w MultiBanku) jest koszyk 8 spółek sektora farmaceutycznego. W okresie trwania lokaty zostaną przeprowadzone 3 obserwacje koszyka spółek (w odstępach 6- miesięcznych). Za każdy okres, w którym warunek zostanie spełniony, klient może uzyskać oprocentowanie w wysokości nie mniejszej niż 4% (tzw. kupon). Warunek zostaje spełniony, gdy w dacie obserwacji wszystkie składniki koszyka (ceny akcji ośmiu spółek) znajdą się powyżej swojego poziomu początkowego (z dnia startu lokaty). Ostateczna wartość kuponu zostanie ustalona w dniu otwarcia lokaty. Minimalna kwota wpłaty wynosi: 1 tys. zł (w przypadku „Antidotum") lub 5 tys. zł (dla „Lokaty Inwestycyjnej Medicus"), a powierzony kapitał jest gwarantowany w 100%. Subskrypcja potrwa od 29 kwietnia do 11 maja br.

Bank BPH rozpoczął drugą edycję „Lokaty Kurs na Zysk" - rocznego Strukturyzowanego Certyfikatu Depozytowego bazującego na kursie EUR/PLN. Produkt zakłada zmienność kursu EUR/PLN i oferuje kupon w wysokości do 12% pod warunkiem, że w dniu zapadalności kurs znajdzie się we wcześniej określonym przedziale. Minimalna kwota zapisu wynosi 5 tys. zł, a powierzony kapitał jest gwarantowany w 100%. Subskrypcja potrwa od 30 kwietnia do 8 maja br.

KREDYTY

Bank Pocztowy zmienił wysokość opłat i prowizji w zakresie produktów hipotecznych. Dodano opłatę w wysokości od 1% do 3,5% (min. 200 zł) za podwyższenie kwoty kredytu mieszkaniowego czy pożyczki hipotecznej, a wezwanie do dostarczenia dokumentów, zgodnie z umową kredytu czy pożyczki, wiąże się teraz z opłatą 50 zł. Ponadto nowa taryfa wprowadza opłaty za przeprowadzenie przez bank kontroli na terenie budowy przed wypłatą transzy kredytu, zmianę na życzenie klienta warunków umowy w takich elementach, jak zmiana harmonogramu, zmiana profilu spłaty, zmiana zabezpieczenia spłaty kredytu, wydłużenie lub skrócenie okresu kredytowania. Płatne będzie także zawarcie umowy ugody oraz wydanie zaświadczenia o spłacie kredytu czy pożyczki. Nowa Taryfa ujednolica ponadto wysokość prowizji pobieranej za prolongatę spłaty kredytu i pożyczki - wynosi ona obecnie 1,5 %, nie mniej niż 50 zł. Nowa taryfa opłat i prowizji obowiązuje od 1 maja br.

Justyna Niedzielska

Inwestycje.pl