Technologie » Komputery

Banki ufają Qualiacowi

Przestarzały system klasy ERP w instytucji takiej jak bank, może się przyczynić do problemów z prawidłowym zarządzaniem bieżącymi rozliczeniami, a także spowalniać lub wręcz uniemożliwiać dalszy rozwój instytucji finansowej.

W takiej sytuacji swego czasu znalazł się francuski Banque Accord, który używał od przeszło 20 lat tego samego, niedającego się już unowocześnić systemu ERP.

Banque Accord jest spółką zależną grupy Auchan. Zajmuje się dystrybucją produktów i usług finansowych. Obecnie Banque Accord ma sześć milionów klientów i ponad siedem miliardów euro obrotu. Firma jest jednym z głównych graczy na francuskim rynku finansowym. Kilka lat temu używany w Banque Accord system ERP przestał spełniać oczekiwania firmy. Był przestarzały, a jego obsługa skomplikowana.

Synchronizacja systemu ERP z wizją klienta

Banque Accord miał własny pomysł na migrację do nowego systemu ERP.

Na początku na nasze zapytanie ofertowe odpowiedziało dziesięć firm. Zaproponowane rozwiązania oceniane były według kryteriów, które zostały określone przez zespół IT oraz użytkowników biznesowych. Do dalszych etapów postępowania wybrano trzech dostawców oprogramowania. Pod koniec tej fazy pod uwagę brane już były tylko dwie firmy – Qualiac i Coda – wspomina Nathalie Vahé, szefowa zespołu narzędzi w dziale finansowo-logistycznym Banque Accord.
Ostatecznie po rozmowach z klientami, u których wdrożono już wcześniej oferowane systemy ERP, wybrano rozwiązanie Qualiaca. Decyzję podjęto ze względu na duże podobieństwo zaimplementowanych w systemie ERP funkcjonalności, które były potrzebne w Banque Accord. Drugim kryterium wyboru była przystępna cena oprogramowania. Zakres projektu obejmował rachunkowość i finanse, zarządzanie majątkiem trwałym oraz zarządzanie zakupami dla całej firmy. Od początku istniała potencjalna możliwość implementacji systemu we wszystkich międzynarodowych filiach banku, znajdujących się, m.in. w Portugalii, Hiszpanii i Polsce.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/erp/banki_ufaja_qualiacowi.html

openmediagroup