Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka
Barek konesera
Zobacz więcej zdjęć » |
Miejsce
Właściwe zagospodarowanie przestrzeni jest pierwszym krokiem do zrealizowania koncepcji wymarzonego baru. Istnieje wiele pomysłów na lokalizację barowego miejsca. W przypadku domów o dużej powierzchni uważa się, że najlepsze do tego celu są niskie partie budynku, takie jak np. piwnica. Jej zaciemnienie i cisza sprzyjają relaksującej atmosferze, a niewykorzystana przestrzeń poszerza gamę dostępnych rozwiązań i umożliwia liczne oryginalne kombinacje jej zapełnienia. Oddzielne pomieszczenie nie jest jednak koniecznym wymogiem dla powstania barku. Przy wyborze miejsca niezwykle istotna jest kreatywność. Problem braku wolnej powierzchni można wyeliminować, stosując praktyczną metodę połączenia kuchni z pokojem, bądź jadalnią za pomocą podwyższonego blatu. Scalenie to dodatkowo powiększa optycznie pokój. Innym ciekawym wyjściem dla właścicieli mniejszych powierzchni jest stworzenie barku we wnęce ściany, bądź zastosowanie oddzielnego specjalnego mebla czy też wózka na kółkach, które będą pełnić jego rolę. Warto zatroszczyć się także o takie elementy jak wysokie stołki barowe, lodówka, dystrybutor lodu - ice maker oraz półki lub szafki na alkohol.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Twój styl
Domowy barek jest przede wszystkim miejscem odpoczynku i relaksu. Dlatego też tak ważna jest atmosfera stworzonego miejsca. Oryginalność i pomysł wykonania budują klimat, którego kwintesencją jest indywidualny charakter baru. Podkreślają go dobrane przez autorów dekoracje. Motyw przewodni może wiązać się z zainteresowaniami, marzeniami, bądź upodobaniami gospodarzy. Potęguje to wrażenie intymności, dodatkowo wzmacniane przez właściwie dobrane oświetlenie. Światło tworzy tajemniczy nastrój. Twarze osób siedzących za barem powinny być w półcieniu, natomiast lada, podobnie jak wystawa alkoholi na półkach, wyeksponowana. Efekt ten można uzyskać przez zastosowanie lamp halogenowych. Lady barowe w zależności od gustu i ogólnej koncepcji mogą być zrobione z drewna, kamienia, szkła lub stali nierdzewnej, z której wykonana jest większość narzędzi barowych. Elementem wzbogacającym bar są lustra, które powiększają optycznie pomieszczenie. Na atmosferę miejsca barowego składa się także muzyka, która umila degustację, przyjemnie wypełniając ciszę i oddając nastrój chwili.
Szklana podstawa
Szkło, w którym podawany jest alkohol, spełnia niezwykle istotną rolę w sztuce barmańskiej. Odpowiednio dobrane naczynie potęguje walory estetyczne i wizualne podawanego napoju, przez co jeszcze bardziej uwodzi on swoim wyglądem. Domowy bar powinien być zaopatrzony w kieliszki do wódki (shoty), szampana, wina i koktajlowe (np. do Martini). Nie może także zabraknąć szklanek typu old – fashioned
(tzw. whiskówek), w których podawane są napoje „on the rocks” - takie jak whisky oraz wysokich szklanek - highball. Gustowne szkło, mieniąc się kolorami i odbijając padające światło, jest także dekoracją baru.
Wyposażenie
By przyrządzić profesjonalne koktajle, konieczne są odpowiednie narzędzia barmańskie. Miarki pozwalają na precyzyjne dobranie proporcji, shaker na dokładne zmieszanie składników, które trudno się łączą, zaś sitko barowe umożliwia staranne odcedzenie cząstek owoców i kostek lodu od napoju. Do przygotowania drinków, złożonych z przeplatających się kolorowych warstw, niezbędna jest łyżka barowa, po której we właściwej kolejności należy wlewać określone składniki. Warto pamiętać o kruszonym lodzie, który prezentuje się bardzo okazale i nadaje powiew orzeźwienia. Można go zrobić za pomocą młynka lub miksera do lodu. W barku nie powinno również zabraknąć, służącego do ugniatania owoców i ziół, muddlera. Pozwala on na wydobycie aromatów, które wzbogacają smak i zapach koktajli, czyniąc je bardziej wyrazistymi. Tajemnice znanych i cenionych na całym świecie drinków, które towarzyszyły gwiazdom i wybitnym osobistościom na rozdaniu Oscarów czy festiwalu w Cannes, można zgłębić za pośrednictwem, ujawnianych przez markę Grey Goose, recept. Melonowy akcent Honey Deuce, cytrusowa moc orzeźwienia Sacred Silence, ogórkowy aromat Cucumber Fizz, czy też pomarańczowa siła The warmth of the Sun, to tylko niektóre propozycje marki Grey Goose na wykorzystanie walorów soczystych owoców, sezonowych warzyw i świeżych ziół. Ciekawe połączenia aromatów wprowadzą koneserów w magiczny świat miksologii.
Alkohol i dodatki
Najważniejszym elementem każdego baru jest oczywiście alkohol. Rangę baru poznaje się właśnie po różnorodności i jakości trunków.
W profesjonalnym barze powinno być co najmniej 5 rodzajów alkoholi. Na pierwszym miejscu wymienia się wódki, zarówno kolorowe – smakowe, jak i czyste – szczególnie, cenione na całym świecie, wódki kategorii Premium. Jedną z nich jest wódka Grey Goose, której subtelny smak jest inspiracją dla apetycznych koktajli, a sama obecność potwierdzeniem klasy baru. Wódka Grey Goose została uznana przez amerykański The Beverage Institute za Najlepiej Smakującą Wódkę na Świecie. Wśród zasobów alkoholowych prawdziwego konesera nie może zabraknąć również ginu, tequilli, rumu oraz whisky.
Domowy barek łączy w sobie walory praktyczne z luksusem. Jest ciekawym rozwiązaniem zagospodarowania przestrzeni, które zdobywa coraz szerszą rzeszę zwolenników. Bar wzbogaca wnętrze, nadając mu indywidualny, oryginalny charakter, będący wyrazem kreatywności twórców. Szeroki wybór alkoholi zaś umożliwia delektowanie się kolorowymi smacznymi koktajlami i trunkami najwyższej jakości.
Dlaczego Grey Goose jest Najlepiej Smakującą Wódką na Świecie?
Grey Goose, luksusowa i ceniona na całym świecie wódka, tworzona jest w jednym celu – by być najlepiej smakującą wódką na świecie. Pochodzi z malowniczego rejonu Cognac we Francji, słynącego z najlepszych ekspertów zajmujących się destylacją alkoholi. Grey Goose czerpie to, co najlepsze z bogatej historii regionu, który znany jest z produkcji najwyższej klasy luksusowego jedzenia, win i innych alkoholi. W tradycji regionu Cognac to mistrz produkcji - mâitre de chai nadzoruje proces jej powstawania i zapewnia najwyższą jakość każdego etapu produkcji i finalnego produktu.
Do produkcji Grey Goose wykorzystuje się wyłącznie najlepszą francuską pszenicę, tę samą, której używa się do produkcji pysznych, regionalnych wypieków, a pięciostopniowy proces destylacji zapewnia wyjątkowy i niepowtarzalny smak trunku. Następnie, czysta woda mineralna, przefiltrowana przez tamtejsze wapienie, jest mieszana z destylatem. W momencie kiedy alkohol osiągnie swój optymalny smak, mistrz produkcji - mâitre de chai jest usatysfakcjonowany. Grey Goose
to wytworny alkohol o gładkim i subtelnym smaku, który dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych.
Wyłącznym dystrybutorem w Polsce wódek Grey Goose, Grey Goose L’Orange i Grey Goose Le Citron jest Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
Kontakt prasowy:
Beata Grzybek, Magdalena Knefel Pegasus Public Relations, ul. Zgrupowania „Żmija” 12, 01-875 Warszawa, tel. (22) 877 22 18, e-mail b.grzybek@pegasus.pl, m.knefel@pegasus.pl
Nadesłał:
a.zajac@pegasus.pl
|
Komentarze (0)