Technologie » Komputery

BenQ Joybook U102 – netbook z 10”ekranem LED

Premiera na polskim rynku: netbook z matrycą 10.1" WSVGA (1024x600), procesor Atom, zintegrowaną kartą grafiki Intel®, dyskiem 160GB, wbudowaną kamera internetową oraz komunikacją WLAN

Na październikowej warszawskiej konferencji prezentującej jesienne nowości BenQ w Polsce zaprezentowano nową linię produktów – netbooki, które dostępne będą w Polsce od listopada br. Pierwszą z nowości jest komputer typu netbook – model BenQ Joybook U102. Komputer charakteryzuje się nowoczesnym wyglądem, małymi wymiarami: 260 x 186 x 18.5 (front) i 22 mm (tył) i wagą 1,05 kg (z dyskiem HDD i baterią),  procesorem Intel® Atom™ - N270 zintegrowaną kartą grafiki Intel® GMA950 (zgodną ze standardem DirectX 9.0) oraz panoramicznym ekranem 10,1 cala z technologią UltraVivid i podświetleniem LED oraz czasem reakcji matrycy 16ms. Komputer dostarczany jest z polskim systemem operacyjnym MS Windows XP Home Edition.

Netbook BenQ Joybook U102 jest przeznaczony dla szerokiego kręgu odbiorców biznesowych oraz indywidualnych. Ze względu na małe gabaryty, długi czas pracy na bateriach do 3. godzin, oraz moc obliczeniową, model ten z powodzeniem zastąpi notebooka. Dodatkowo, zastosowane technologie, wbudowane rozwiązania komunikacji bezprzewodowej,  pozwolą na wszechstronne wykorzystanie jako narzędzie do pracy, także rozrywki.

Mocną stroną komputera jest jego unikalny i oryginalny wygląd, zaprojektowany specjalnie z myślą o gustach wymagających odbiorców. Czarna, gładka zewnętrzna powierzchnia obudowy komputera nawiązuje stylem do fortepianu, wrażenie elegancji dodatkowo dodaje specjalnie zaprojektowana klawiatura.

Wszystko co potrzebne do pracy i zabawy

Netbook BenQ Joybook U102  został wyposażony w rozwiązania niezbędne do pracy  oraz  multimedialnej zabawy. Matryca komputera wykonana jest technologii UltraBright o podwyższonej jakości obrazu. Generuje ona obraz o jasności 200cd/m2, przy czasie reakcji matrycy wynoszącym 16 ms. Dzięki temu odtwarzanie plików multimedialnych jest pozbawione smużenia, zniekształceń powstających w wyniku opóźnień matrycy. Odtwarzania dźwięku zapewniają dwa wbudowane głośniki o mocy 2x1W na najwyższym poziomie High Definition. Karta dźwiękowa posiada funkcję redukcji szumów oraz kasowania echa, karta zgodna jest ze najpopularniejszym standardem SoudBlaster PRO. Wbudowana kamerka o rozdzielczości 1,3 Mpiksela, raz z komunikatorem internetowym pozwala na przeprowadzanie czatów i wideo konferencji. Pomyślano również o użytkownikach różnego rodzaju kart pamieci Flash. Wbudowany czytnik 4-in-1, obsługuje wszystkie najbardziej popularne formaty - MS/MS-Pro/SD/MMC. Podsumowując, połączenie ze sobą wysokiej klasy podzespołów do tworzenia obrazu i dźwięku z urządzeniami pamięci masowej, dyskiem twardym o pojemności 160GB, pamięcią operacyjną 1GB oraz kompletem najczęściej używanych portów komunikacyjnych, pozwala na swobodne korzystanie z komputera w dowolnym miejscu, w biurze, w podróży, a także w domu.

Komunikacja z dowolnego miejsca

Komputer przystosowano do różnych wariantów komunikacji z urządzeniami zewnętrznymi. W tym celu wbudowano 3 porty USB 2.0, rozmieszczone w sposób ułatwiający użytkownikowi wygodne podłączenie dowolnych urządzeń zewnętrznych. Dodatkowo, komputer ma wbudowany modem oraz kartę sieciową LAN, gniazdo mikrofonu, słuchawek, D-Sub. Model posiada wbudowana kartę komunikacji bezprzewodowej WLAN 802.11b/g z szerokością transferu danych do 54 MB/s.

Oprogramowanie - wszystko co niezbędne jest dołączone

Netbook BenQ Joybook U102 standardowo wyposażony został w zestaw oprogramowania pozwalającego na pełną kontrolę i sterowanie multimediami oraz pracą komputera są to: program antywirusowy, QData Trove 3.3, Adobe Reader 9.0, Adobe Flash Player 10 Active X, Arcsoft WebCam Companion 3.0 oraz ArcSoft Magic-I Visual Effect 2.0.

BenQ Joybook U102, dostępny będzie od początku listopada z systemem MS Windows Windows XP Home. Netbooki BenQ mają 2 lata gwarancji oraz 6 miesięcy gwarancji na baterię. Realizacja gwarancji w systemie door-to-door.

Dane techniczne

ModelU102
CPUIntel® Atom™ Processor N270
System operacyjnyWindows® XP Home Edition
ChipsetMobile Intel® 945GSE Express Chipset
GrafikaIntel® GMA950 (of DirectX 9.0 capability)
PamięćDDRII-533 1GB
Hard Drive160 GB (5400RPM - SATA)
Matryca10.1" WSVGA (1024x600)

Adobe Flash Player 10 Active X
Arcsoft WebCam Companion 3.0
ArcSoft Magic-I Visual Effect 2.0

Wymiary260 x 186 x 18.5 (front) ~ 22 mm (rear)
Waga1.05 kg (HDD with 3-cell battery)
Gwarancja2 years (6months for battery)
Kamera WebBuilt-in 1.3-megapixel webcam

Korporacja BenQ www.BenQ.com

Korporacja BenQ jest wiodącym światowym projektantem i producentem cyfrowych urządzeń dla domu i biura: projektorów multimedialnych, monitorów LCD, odbiorników TV LCD, aparatów cyfrowych, telefonów komórkowych, komputerów przenośnych, urządzeń pamięci masowej, nośników oraz klawiatur i myszy komputerowych

BenQ jest firmą działającą na wielu rynkach, silnie koncentrującą się na mobilnej komunikacji, wyświetlaczach wizyjnych oraz na połączeniu technologii sieciowych i cyfrowych.

Zgodnie z motto “Bringing Enjoyment and Quality to Life” BenQ łączy w swoich produktach bardzo wysoki poziom i technologiczne zaawansowanie z łatwością i przyjemnością obsługi, zarówno w pracy jak i w rozrywce.

W 2007 roku, obroty korporacji BenQ wyniosły 1.83 miliarda dolarów USA (włączając w to wynik obrotów skonsolidowany z działalności poszczególnych marek produktów, zanim nastąpiło wydzielenie części zajmującej się produkcją)

O grupie BenQ

Grupę BenQ tworzy 12 firm, które działają na rynku niezależnie od siebie, jednocześnie ścisłe ze sobą współpracując. W skład Grupy BenQ wchodzą: BenQ Corporation, AU Optronics Corporation (trzeci na świecie producent wielkoformatowych matryc TFT-LCD), Qisda Corporation, Darfon Electronics Corporation, Daxon Technology Inc., Daxin Materials Corp., BenQ Guru Software Co., BenQ Hospital, Darwin Precisions, Ltd, Raydium Semiconductor Corporation, Cando Corporation and Wellypower Co., Ltd.

W 2007 roku, obroty całej Grupy wyniosły 26 miliardów dolarów USA.

BenQ w Polsce:  www.benq.pl

BenQ oferuje na polskim rynku tylko wybrane grupy produktowe: projektory multimedialne, monitory LCD, aparaty cyfrowe, notebooki , myszki i nośniki (CD, DVD, blu-ray).

Według niezależnych rankingów analityków rynku, od dwóch lat BenQ zajmuje w Polsce pierwsze miejsce pod względem liczby sprzedanych projektorów multimedialnych i 3 lub 4 (różnie w kolejnych kwartałach roku)  pod względem sprzedaży monitorów LCD.

Kontakt do przedstawiciela BenQ w Polsce www.BenQ.pl :

Dorota Kot, mailto:d.kot@BenQ.com  komórka: (+48) 607 936 650

Obsługa Prasowa i PR: