Zdrowie » Ciało
Bezglutenowa lekkość –eliminacja produktów zbożowych a odchudzanie?
Zobacz więcej zdjęć » |
Jeśli wciąż szukamy złotego środka, który pozwoli nam cieszyć się dobrym samopoczuciem i zgrabną linią, warto rozważyć atuty, jakie niesie ze sobą dieta bezglutenowa. To właśnie eliminując produkty zbożowe z codziennych posiłków, możemy zwiększyć efektywność wykonywanych ćwiczeń oraz szybciej osiągnąć wymarzoną sylwetkę.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Mączne pułapki
Istnieje kilka przyczyn, które całkowicie wykluczają produkty mączne z diety. Jedną z nich jest trwała nietolerancja glutenu, zwana celiakią, inną z kolei alergia pokarmowa, która powoduje spadek zdrowia i samopoczucia. Zupełnie odmiennymi motywami kierują się natomiast osoby, które rezygnując z produktów zbożowych mają na celu osiągnięcie wymarzonej linii. Dieta taka ma za zadanie ograniczyć ilość spożywanych każdego dnia cukrów, a w ich miejsce wprowadzenie innych składników odżywczych, takich jak przykładowo białko zwierzęce. Wynika to z faktu, iż o ile produkty mączne, takie jak białe pieczywo, makarony oraz słodkie wypieki łatwo mogą spowodować wzrost masy ciała, o tyle włączenie do diety ryżu, kaszy, czy komosy może przynieść jedynie pozytywne efekty. Każde z tych zbóż dostarczy nam niezbędnych dla zdrowia oraz pełnych energii węglowodanów złożonych, stanowiących podstawę piramidy żywieniowej człowieka. Innym korzystnym tak dla równowagi naszego organizmu, jak i zgrabnej sylwetki składnikiem, jest białko. Niestety to roślinne, do którego zaliczyć można między innymi gluten, często tkwi w produktach obfitujących w puste kalorie.
Starannie wybierając produkty mięsne, możemy dostarczyć naszemu organizmowi dużo pełnowartościowego białka zwierzęcego. Nie tylko wpływa ono pozytywnie na metabolizm, ale i na długo poskramia głód, stając się cennym źródłem energii na wiele godzin. Aby w pełni przestrzegać wymogów diety bezglutenowej także w przypadku wędlin należy wykazać się zdwojoną czujnością. Wielu producentów wykorzystuje bowiem pochodne mąki, by zwiększyć masę wędlin kosztem zmniejszonej ilości bogatego w energię mięsa. Najbezpieczniejszym wyborem staną się wyroby oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Przykładowo, wędliny wchodzące w skład linii Natura marki Nove, odznaczają się nie tylko zerową zawartością glutenu, ale ich skład wolny jest również od fosforanów, glutaminianu sodu, sztucznych przeciwutleniaczy, chemicznych konserwantów oraz związków o symbolu „E”. Dzięki temu mamy pewność, że nie tylko dostajemy najwyższej jakości mięso o pełnym smaku naturalnych wędlin, ale również nie zniweczymy naszych trudów przestrzegania wymogów diety bezglutenowej.
Choć istnieje zarówno duże grono zwolenników, jak i przeciwników diety bezglutenowej,niezmienny pozostaje fakt, iż niektóre produkty mączne jedynie obniżają efektywność naszych starań o piękną linię.Wybierając bezglutenowe produkty mięsne, mamy gwarancję dostarczania naszemu organizmowi pełnowartościowego białka zwierzęcego, które jest cennym źródłem energii i wpływa pozytywnie na nasz metabolizm.
Produkty z linii Natura marki Nove:
Kiełbasa Krótka
Opakowanie: 270 g – w sprzedaży samoobsługowej
Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 20,50 – 24,90 zł/ kg
Szynka z tłuszczem
Dostępna luzem – ok. 1 kg
Cena brutto: ok. 29,00 – 38,00 zł/kg
Kiełbasa Długa
Opakowanie: 400 g – w sprzedaży samoobsługowej 8,99 zł/ szt.
Dostępna także w ladzie tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 23,00 – 26,00 zł/ kg
Parówki
Masa netto: 240g ( 4,99 zł/ szt.)
Opakowanie MAP ok 600g
Cena: ok. 17,00- 22,00 zł/ kg
Schab
Masa netto: 1 kg
Opakowanie: 350 g; dostępny także luzem
Cena:
Schab w porcjach: ok. 39,90 zł/ kg
Schab luzem: ok. 37,00 – 39,00 zł/kg
Kiełbasa krakowska
Opakowanie: 280 g - w sprzedaży samoobsługowej (8,99 – 9,99 zł/ szt.)
Dostępna także w ladzie tradycyjnej
Cena: od 34,00 – 39,00 zł/ kg
Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska). Surowiec do produkcji mięsa pochodzi z najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje Nadzór Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie, gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci. Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową żywność. W skład linii Natura wchodzą szynka, kiełbasa długa, kiełbasa krótka, kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka z tłuszczem. Produkty są paczkowane i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.
Zakłady Mięsne "Nove" Sp. z o.o.
86-170 Nowe, Morgi 53
tel.: 48 52 332 83 81
fax: 48 52 332 83 80
e-mail:sekretariat@zmnove.pl
http://www.zmnove.pl
Nadesłał:
flypr
|
Komentarze (0)