Technologie » Internet

Bezpieczeństwo, a środowisko chmury - jak to skleić?

W jaki sposób połączyć pojęcia bezpieczeństwa IT ze środowiskiem chmury - często słyszymy o naruszeniu bezpieczeństwa cybernetycznego - jeszcze niedawno słyszeliśmy historię o włamaniu do japońskiego systemu emerytalnego. Jak temu zapobiec, jeśli chmura jest naprawdę przyszłością?

Chmura jest modelem, który przerażał ludzi zajmujących się bezpieczeństwem. Czasy się jednak zmieniły i dziś bezpieczeństwo w chmurze jest akceptowanym podejściem - mówi David Holmes z F5 Networks.

Jednym z powodów takiego stanu rzeczy, ze względu na niedobór ludzi zajmujących się bezpieczeństwem, jest zbieranie przez chmurę specjalistów od bezpieczeństwa, a następnie agregowanie ich doświadczenia przez klientów rozwiązań chmurowych. Przykładowo, Google i Amazon mają solidne zespoły do spraw bezpieczeństwa, zbudowane na bazie „klastrów doświadczenia” na Zachodnim Wybrzeżu.

Drugim aspektem bezpieczeństwa chmury jest fakt, że większość przedsiębiorstw nie umieszcza swoich „systemów zastanych” w chmurze. Wiele z nich zostało zaprojektowanych bez internetu i posiada zakamarki, które niezwykle ciężko zabezpieczyć. Z tego powodu to nowe systemy raczej są wdrażane w chmurze. Współczesne systemy rozumieją zagrożenia, które są cały czas badane i publikowane. Tak, istnieją luki w zabezpieczeniach, jednak jeżeli zdarzy się taki atak to jest on publikowany bardzo szybko, dostaje interesujący logotyp i ciekawą nazwę jak VENOM czy POODLE czy GHOST.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://erp-view.pl/it_solutions/bezpieczenstwo_a_srodowisko_chmury_jak_to_skleic.html

openmediagroup