Dom » Nieruchomość

Bezpieczne finansowanie, bezpieczna przyszłość

Kupno mieszkania to poważna życiowa inwestycja, na którą Poznaniacy decydują się coraz częściej. Dorośli chcą być na swoim, rodzice zapewnić dziecku dobry start w przyszłość, młodzi zyskać niezależność, nawet jeśli ma to wiązać się z kredytem na kilkanaście lat.

Minione lata pokazują, że wiele osób woli kupić mieszkanie niż wynająć. Przelicznik jest prosty i zdecydowanie przemawia za nabyciem wymarzonego M na własność. I tak, za przeciętny lokal, około 50 mkw z dwoma pokojami, w stolicy Wielkopolski należy płacić od 1 300 do 1  500 zł miesięcznie. Niejednokrotnie kwota ta zwiększa się o doliczane rachunki, które w zależności od zużycia wahają się od 500 do 1 000 zł. W przypadku większych metraży cena jest proporcjonalnie wyższa, często sięga nawet 2 000 zł, a wziąć pod uwagę należy dodatkowe koszty, jak czynsz, ogrzewanie i inne rachunki.

Natomiast kupując mieszkanie miesięczna rata kredytu za lokal warty 290 000 zł – przy 15% wkładzie własnym i z kredytem na 30 lat – wyniesie około 1 200 zł, a mieszkanie kosztujące 350 000 zł to wydatek niecałego 1 500 zł. Dodatkową pomoc stanowi również rządowy program Mieszkanie dla Młodych. – Obserwujemy, że młodzi ludzie chcą wcześniej „być na swoim”, dlatego na osiedlu Nowe Ogrody przygotowaliśmy mieszkania, które łapią się w ramy MdM-u – zaznacza Marlena Zapalska, Prezes spółki Proxin Ogrody.

Po uświadomieniu sobie, że lepiej mieszkanie kupić niż wynajmować przychodzi czas na wybór miejsca, metrażu, lokalizacji. Wtedy też weryfikacji podlega bezpieczeństwo finansowe zapewniane przez dewelopera. Ważne jest, by inwestor zapewniał rachunek powierniczy.

Jego idea sprowadza się do zabezpieczenia pieniędzy klientów. Kupujący mieszkanie wpłacają pieniądze na konto rachunku powierniczego, z którego wypłata może nastąpić tylko na cele określone w zawartej umowie deweloperskiej. Wypłata kolejnych transz dla dewelopera, przewidzianych w harmonogramie, jest realizowana przez bank, po zakończeniu wskazanych etapów inwestycji. Dlatego pieniądze klientów są bezpieczne, a deweloper jest zobligowany do terminowego wykonywania prac budowlanych. – Zadowolenie klientów i ich bezpieczeństwo finansowe jest dla nas bardzo ważne. Właśnie, dlatego inwestor Proxin Ogrody założył rachunek powierniczy dla osiedla Nowe Ogrody – dodaje Marlena Zapalska.

Redaktor naczelny portalu