Dom » Budownictwo

Białostocki Garden wspiera golfistów

Golf do niedawna uznawany był za sport elitarny, uprawiany jedynie przez niewielkie grono osób. Od pewnego czasu sytuacja ulega jednak zmianie i na polach golfowych pojawia się coraz więcej amatorów. Dowodem na to jest chociażby rosnące zainteresowanie turniejami takimi, jak World Amateur Golfers Championship.

Co ciekawe, w tym roku jednym ze sponsorów tej imprezy jest firma Garden z Białegostoku.

- Niezmiernie cieszy nas fakt, że zainteresowanie Polaków golfem systematycznie rośnie. Od dłuższego czasu z ciekawością obserwujemy rozwój tego pięknego sportu w naszym kraju – mówi Marek Ignatowicz, przedstawiciel firmy.

I dodaje: W naszym odczuciu World Amateur Golfers Championship to wspaniała inicjatywa, promująca golf wśród amatorów - stąd decyzja o zaangażowaniu się w to przedsięwzięcie.

W ramach współpracy, podczas turniejów eliminacyjnych na stoisku Garden - wyłącznego dystrybutora włoskich basenów Biodesignpools w Polsce - będzie można z bliska obejrzeć prezentacyjny model akwenu wykonanego właśnie w tej technologii.

Obecni przy tym rzecz jasna będą eksperci firmy. Imprezy mogą być zatem dobrą okazją do  rozmów na temat technik montażu, stosowanych materiałów oraz możliwości w zakresie personalizacji basenu.

Biodesignpools pozwalają bowiem na tworzenie basenów w 100% dopasowanych do wizji inwestora – z indywidualnym kształtem czy dowolnie modelowaną linią brzegową, mogącą imitować zarówno egzotyczne plaże, jak i alpejskie jeziora. Wyróżnia je także ponadprzeciętna trwałość, którą gwarantuje specjalny, opatentowany system strukturalny z żywicznym, kwarcowym wykończeniem.

­- Pierwszą okazją do zapoznania się z tą technologią będzie turniej eliminacyjny, który odbędzie się już 23. kwietnia br. w Kalinowie (Kalinowe Pola Golf Club). Później zaś gościć będziemy m. in. w Warszawie (Sobienie Królewskie Golf &Country Club) – wyjaśnia przedstawiciel Garden.

World Amateur Golfers Championship to cykl turniejów golfowych, stanowiących eliminację do Handicapowych Mistrzostw Świata w golfie.

W ubiegłym roku odbyło się łącznie 15 tego typu imprez: czternaście eliminacji w Polsce, jedna w Hiszpanii oraz krajowy finał. W turniejach eliminacyjnych rozegrano ok. 1900 rund golfa. Wzięło w nich udział ponad 700 golfistów amatorów reprezentujących wszystkie kluby golfowe w Polsce. Co ciekawe, na zwycięzców czekały nagrody o łącznej wartości 300 000 zł.

Do krajowego finału zakwalifikowało się 208 graczy, spośród których wyłonionych zostało 6-ciu reprezentantów Polski na światowy finał.

Ambasadorem polskiej edycji turnieju jest Zbigniew Boniek, wybitny piłkarz, a obecnie prezes Polskiego Związku Piłki Nożnej.

publicum