Technologie » Komputery

Big data jak młotek - Wonga.com

Jak znaleźć złotą rybę w oceanie danych? Czy ich analiza zawsze przynosi korzyści? O wykorzystaniu BIG DATA w biznesie rozmawia Adam Łopusiewicz (mamstartup.pl) z Marcinem Borowieckim, Dyrektorem Zarządzającym wonga.com.

Proszę powiedzieć jakie korzyści przynosi big data w firmie?

Big data w usługach finansowych przynosi przede wszystkim korzyści dla klienta, które wynikają z tego, że zleceniobiorca jest w stanie podjąć decyzję w sposób automatyczny, obiektywny i natychmiastowy. Sprawia to, że w sektorze, w którym klient poszukuje finansowania i zależy mu na tym, żeby fundusze otrzymać w ciągu kilku minut, dzięki analizie dużych zbiorów danych jesteśmy w stanie szybciej ocenić jego zdolność kredytową. Fakt, że korzystamy z kilku tysięcy punktów danych, pomaga podejmować lepsze decyzje.

Czytaj całość wywiadu tutaj: http://www.erp-view.pl/business_intelligence/big_data_jak_mlotek_wonga_com.html

openmediagroup