Technologie » Komputery

Big Data przynosi istotne korzyści biznesowe

Badanie Teradata i Forbes Insights podsumowuje korzyści biznesowe wynikające z praktycznego zastosowania big data i wskazuje na potencjalne trudności w osiąganiu oczekiwanych efektów.

Firma Teradata opublikowała raport podsumowujący globalne praktyki w zakresie wykorzystania analityki big data w sześciu sektorach gospodarki. Publikacja jest oparta na badaniu ankietowym przeprowadzonym na grupie 316 przedstawicieli wyższej kadry zarządzającej oraz osób odpowiedzialnych za podejmowanie decyzji inwestycyjnych w obszarze IT. Badanie przeprowadzone na potrzeby raportu sponsorowanego przez firmę Teradata we współpracy z firmą McKinsey opiera się na kwestionariuszu opracowanym przez firmę Forbes Insights. Raport dowodzi znacznego wpływu inicjatyw w obszarze big data na kulturę organizacji oraz praktyki operacyjne. Wskazuje także na główne wyzwania i potwierdza wartość biznesową inwestycji w rozwiązania z zakresu przetwarzania big data.

Co istotne, większość respondentów deklaruje nie tylko realizację znacznych inwestycji w analitykę big data, ale także istotny zwrot z takich inwestycji. Około 90 proc. uczestników badania deklaruje średnie lub wysokie nakłady inwestycyjne we wszystkich, uwzględnionych w raporcie, obszarach inwestycji, a jedna trzecia badanych określa poczynione inwestycje jako “bardzo istotne”. Ponadto, niemal dwóch na trzech respondentów twierdzi, że inicjatywy w zakresie analityki i big data mają istotny, mierzalny wpływ na obroty.

CZYTAJ CAŁOŚĆ TUTAJ: http://www.erp-view.pl/business_intelligence/big_data_przynosi_istotne_korzysci_biznesowe.html

openmediagroup