Technologie » Komputery

Biznes wśród chmur

95 proc. firm korzysta z rozwiązań chmurowych. Powód? Bezpieczeństwo

Rozwiązania z zakresu analityki wielkich zbiorów danych oraz cloud computingu stopniowo stają się czymś powszechnym w biznesie. Tak przynajmniej wynika z badania zrealizowanego przez Riverbed i Wakefield Research, przeprowadzonego na grupie 900 osób decyzyjnych z globalnych firm z 8 krajów. Korzystanie z aplikacji biznesowych opartych na chmurze obliczeniowej, potwierdziło aż 95 proc. ankietowanych. Wśród korzyści najczęściej wymieniano: możliwości pojemnościowe chmury (50 proc. wskazań), oszczędność kosztów (39 proc.), zapewnienie elastycznego modelu biznesowego (36 proc.) oraz wzrost współpracy wewnątrz organizacji (36 proc.).

W cenie jest również Big Data. Computing Technology Industry Association (CompTIA) przebadało grupę ponad 400 specjalistów IT z całego świata, aż 72 proc. ankietowanych twierdzi, że efekty wdrożenia mechanizmów służących analityce Big Data w chmurze obliczeniowej nie tylko sprostały ich oczekiwaniom, ale nawet je przerosły. Z kolei 3 na 4 (75 proc.) ekspertów IT uważa, że ich biznes rozwijałby się lepiej, gdyby udało mu się w pełni wykorzystać potencjał cyfrowych danych. Jednak szczególnie interesujący i zarazem budujący jest fakt, że aż 61 proc. ekspertów IT deklaruje, że ich firmy stały się bardziej ostrożne w kwestii prywatności oraz bezpieczeństwa danych. I to właśnie te dwa ostatnie zagadnienia: bezpieczeństwo i prywatność danych w chmurze, są dzisiaj na ustach branży IT na całym świecie – tłumaczy Maciej Sawa, Chief Commercial Director w Cloud Technologies, warszawskiej spółki, która specjalizuje się w monetyzacji danych i stworzyła największą hurtownię Big Data w tej części Europy – IDC szacuje, że do końca 2018 roku przepływ danych zewnętrznych w przedsiębiorstwach wzrośnie aż pięciokrotnie, zaś liderzy cyfrowej transformacji co najmniej 500-krotnie zwiększą ilość danych wychodzących. Wyzwaniem stanie się zatem nie tylko przetworzenie i monetyzacja Big Data, lecz także zapewnienie im należytego stopnia ochrony i szyfrowania. Te dwa zagadnienia zawsze powinny iść w parze z implementacją rozwiązań tego typu – dodaje Maciej Sawa.

Czytaj całość artykułu tutaj:http://erp-view.pl/it_solutions/biznes_wsrod_chmur.html

openmediagroup