Firma » System prawny

Cechy spółki z o.o. komandytowej

Coraz częściej przedsiębiorcy rejestrują swoje spółki w postaci spółki z o.o. komandytowej. Czym jest ta spółka? Jakie wyróżnić możemy cechy spółki z o.o. komandytowej? Rozbijmy ten podmiot na czynniki pierwsze.

Kilka słów o spółce komandytowej
Spółka komandytowa należy do grona spółek osobowych, która musi zostać założona przez dwie osoby fizyczne i/lub prawne. Jedna jest komandytariuszem, a druga komplementariuszem.
Zadaniem komplementariusza jest prowadzenie spraw spółki oraz reprezentowanie jej na zewnątrz. Odpowiada on za zobowiązania w sposób nieograniczony całym swoim majątkiem. Komandytariusz ponosi ograniczoną odpowiedzialność za zobowiązania.

Korzyścią wynikającą z zarejestrowania spółki komandytowej z pewnością jest to, że spółka nie podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych - CIT. Dochody osób fizycznych będących wspólnikami spółki komandytowej podlegają opodatkowaniu jedynie podatkiem dochodowym od osób fizycznych - PIT. Warto pamiętać jednak o tym, że spółka komandytowa zobligowana jest do prowadzenia ksiąg rachunkowych.

Wspólnicy spółki komandytowej nie mają obowiązku wnoszenia kapitału zakładowego, ale zobowiązani są do określenia sumy komandytowej, która stanowi górną granicę odpowiedzialności komandytariusza za długi spółki komandytowej.

Coś na temat drugiej strony, czyli spółka z o.o. w skrócie
Spółka z o.o. jest formą prawną przedsiębiorstwa utworzonego przez jedną lub więcej osób, które nazywane są wspólnikami. Za zobowiązania ponoszą odpowiedzialność w sposób ograniczony. Umowa spółki z ograniczoną odpowiedzialnością musi zostać zawarta w formie aktu notarialnego. Z chwilą zawarcia umowy powstaje spółka z o.o. w organizacji, która jest podmiotem praw i obowiązków. Spółka otrzymuje osobowość prawną z chwilą wpisu do KRS.

Organy spółki z o.o.:
Zgromadzenie wspólników;
Zarząd;
Rada Nadzorcza lub Komisja Rewizyjna;

Połączenie dwóch spółek, czyli spółka z o.o. komandytowa
W spółce z o.o. komandytowej komplementariuszem jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, a komandytariuszem wspólnik spółki z o.o. lub inna osoba fizyczna.
Kodeks spółek handlowych określa, że prawo reprezentacji spółki z o.o. sp. komandytowej przysługuje tylko komplementariuszom. Komandytariusz nie ma obowiązku prowadzenia spraw spółki pod warunkiem, że umowa nie stanowi inaczej.

Korzyści wynikające z połączenia spółek
Spółka z o.o. komandytowa to podmiot, który umożliwia optymalizację podatkową przy odpowiedniej wysokości obrotów. Spółka z o.o. reprezentuje oraz zarządza sprawami spółki z o.o. komandytowej. Nie wytwarza zysku, więc nie ma obowiązku opłacania podatku CIT.
Cechy spółki z o.o. komandytowej sprawiają, że coraz więcej przedsiębiorców decyduję się na rejestrację tego podmiotu. Jeżeli są Państwo zainteresowani takową rejestracją to zapraszamy.

Konsultant_Finansowy