Kultura, sztuka » Kultura

Centrum Bankowo-Finansowe „Nowy Świat” wspiera święto architektury

Centrum Bankowo-Finansowe „Nowy Świat” S.A. zostało partnerem „Festiwalu Budynków”. To nowe wydarzenie w kulturalnym kalendarzu Warszawy, organizowane przez Fundację Centrum Architektury. Projekt ma za zadanie ocalić od zapomnienia najciekawsze przykłady XX-wiecznej architektury w Warszawie.

W ramach Festiwalu Budynków, wybrane gmachy zostaną w całości udostępnione zwiedzającym. Imprezie towarzyszyć będzie seria wydarzeń i spotkań skupionych wokół architektury, historii i epoki danego budynku.

Bohaterem pierwszej edycji Festiwalu będzie budynek Centrum Bankowo-Finansowego „Nowy Świat”, zlokalizowany u zbiegu Al. Jerozolimskich i ul. Nowy Świat. Ten przykład architektury modernistycznej wybudowany został w latach 1948-52 według projektu zespołu warszawskich Tygrysów: Wacława Kłyszewskiego, Jerzego Mokrzyńskiego i Eugeniusza Wierzbickiego. Przez lata był uważany za jeden w najważniejszych budynków w Polsce. Po 1989 roku stał się symbolem transformacji – z gmachu władzy zmieniony w pierwszą siedzibę Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie. Obecnie pełni funkcję komercyjnego biurowca, a od 2009 roku figuruje w rejestrze zabytków.

Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu. Architektura to ważny element naszej historii, kultury i tożsamości. Niektóre znakomite gmachy nie są dostępne dla zwiedzających, przez co odchodzą w zapomnienie, stają się niemal niewidoczne. Inne budynki, położone bardziej na uboczu, albo niedawno wybudowane nie zdążyły jeszcze wpisać się w tkankę miasta i świadomość mieszkańców. Nasz budynek jednak jest inny, znakomicie wpisuje się w przestrzeń ścisłego centrum Stolicy i otwieramy go dla wszystkich zainteresowanych. Festiwal Budynków to dla nas doskonała okazja, aby jeszcze więcej osób zainteresowało się architekturą budynku i jego walorami – mówi Małgorzata Kosińska, Prezes Zarządu Centrum Bankowo-Finansowego „Nowy Świat” S.A.

Inauguracja Festiwalu rozpocznie się 13 października br. (wtorek), wieczornym wernisażem wystawy o warszawskich Tygrysach. Wystawę będzie można oglądać codziennie w godz. 8:00 – 18:00 do 23 października 2015 w Holu Centrum Bankowo-Finansowego „Nowy Świat” S.A. Dodatkowo, uczestnicy zwiedzą oryginalne wnętrza budynku, dowiedzą się więcej nt. historii gmachu i jego twórców, a także poznają mało znane filmowe oblicze tamtej epoki.

W dniach 15 i 20 października br. o godz. 18.30 również w Centrum Bankowo-Finansowym „Nowy Świat” odbędzie się wykład Andrzeja Skalimowskiego o historii gmachu i jego architektach.

Ponadto, 22 października br. w Kinie KC będzie miało miejsce nocne spotkanie z architekturą i filmem prowadzone przez Justynę Żelazko, doktorantkę w Zakładzie Filmu i Kultury Wizualnej IKP UW.

Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.

BrandLab_01