Dom » Budownictwo

Centrum dobrze zorganizowane – kostka Polbruk TETKA i Polbruk IDEO

Współczesne centra handlowe to specyficzne miejsca użyteczności publicznej. To wielobranżowe punkty handlowo-usługowe, które stają się również ośrodkiem życia społecznego, a często także znakiem rozpoznawczym miasta.

Łączyć więc muszą funkcjonalność z atrakcyjnym wizualnie otoczeniem. Park Handlowy w Tarnowskich Górach, przy którego realizacji wykorzystano kostkę Polbruk IDEO oraz Polbruk TETKA, jest przykładem doskonale zorganizowanego budownictwa komercyjnego.

Krok ku nowoczesności

Nieznacznie oddalone od przemysłowego zagłębia Górnego Śląska Tarnowskie Góry, dzięki urokliwym kamienicom Starego Miasta stanowią kwintesencję zabudowy charakterystycznej dla  południowej części Polski. Jednak wraz z realizacją kolejnych projektów architektonicznych, miasto zmienia swoje oblicze inspirując się nowymi trendami, które z powodzeniem pozwolą mu spełniać europejskie standardy. Zmiany te nie są związane jedynie z powstawaniem nowoczesnych osiedli mieszkaniowych, ale koncentrują się również na tworzeniu miejsc pozwalających na przyjemne spędzanie wolnego czasu. Park Handlowy przy ul. Zagórskiej w Tarnowskich Górach jest nie tylko miejscem zakupów i rozrywki, ale przede wszystkim ciekawym uzupełnieniem okolicznego krajobrazu. Ta prosta, geometryczna bryła budynku z powierzchniami handlowymi dostępnymi od strony parkingu, w której dominuje zestawienie stali, betonu oraz szkła, świetnie oddaje charakter obiektu handlowo-usługowego. Konstrukcja budynku inspirowana stylem modernistycznym i minimalizmem uzyskała idealne dopełnienie za sprawą prostej i klasycznej nawierzchni. Do wykonania szerokich chodników wykorzystano kostkę Polbruk IDEO w jasnych odcieniach, a przestrzeń parkingową wyłożono ciemną kostką Polbruk TETKA.

Wstąp do centrum

Modernistyczna stylistyka budynku przeniesiona została również na najbliższe otoczenie, które w tym przypadku stało się integralną częścią centrum handlowego. Szerokie chodniki, które prowadzą klientów już od samego parkingu zostały wykonane z prostokątnej kostki brukowej Polbruk IDEO  w łagodnych odcieniach beżu i brązu. Proste, duże elementy pozwoliły na ułożenie  pasów o różnej szerokości, które tworzą symetryczny wzór korespondujący z elewacją budynku. Dodatkowo, płytki o niewielkim fazowaniu zapewniają gładką powierzchnię, komfortową w użytkowaniu dla osób z wózkami czy rowerami. Część parkingową wykonano natomiast z kostki Polbruk Tetka w kolorze grafitowym. Ścianki sąsiadujących ze sobą elementów Polbruk Tetka zazębiają się, przez co następuje rozkład obciążeń na większą powierzchnię. Dzięki temu cała płaszczyzna staje się bardziej wytrzymała na obciążenia, dlatego też doskonale nadaje się do miejsc narażonych na intensywną eksploatację, jak np. parkingi. W przypadku tarnowskiego centrum zastosowanie do wyłożenia tej części obszaru elementów o odmiennym kształcie i kolorze pełni jeszcze jedną rolę.  Stanowi to dla użytkownika wyraźną informacją o innej funkcji tej części nawierzchni. W ten sposób wydzielono wizualnie strefę przeznaczoną dla ruchu pieszego oraz obszar dla ruchu kołowego. Wykorzystanie przy realizacji Parku Handlowego
w Tarnowskich Górach produktów Polbruk sprawiło, że obszar wokół zyskał nie tylko stabilne i trwałe podłoże, ale również designerski fason.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polbruk S.A. - część irlandzkiej grupy CRH plc – specjalizuje się w wytwarzaniu najwyższej jakości kostki brukowej, betonowych wyrobów drogowych i innych elementów małej architektury. Od ponad 20 lat dostarczamy Państwu materiały do aranżacji pięknych i trwałych nawierzchni, a wsparcie ze strony CRH – jednego z największych dystrybutorów materiałów budowlanych na świecie – pozwala nam wciąż się rozwijać i dążyć do tego, by kreowane przez nas przestrzenie nabierały niezwykłego charakteru. Polbruk S.A. jest największym producentem kostki i wyrobów drogowych w Polsce. Nasze produkty są powszechnie rozpoznawalne i dostępne na terenie całego kraju. Pozycja lidera zobowiązuje nas do ciągłej rozbudowy sieci dystrybucji, utrzymywania wysokiej jakości i nieustannego poszukiwania nowych rozwiązań. Bogactwo oferowanych kolekcji – ich zróżnicowane wzornictwo – odpowiada aktualnym trendom stylistycznym i daje nieograniczone możliwości realizacyjne.

Polbruk S.A.

Ul. Nowy Świat 16 c