Firma » Biznes

CFO Allegro oraz CFO Magellana najlepsi w Polsce

Kapituła VI edycji konkursu Dyrektor Finansowy Roku, zorganizowanego z inicjatywy ACCA, Euler Hermes oraz magazynu Forbes, przyznała tytuł Dyrektora Finansowego Roku 2010 w kategorii Dużych Przedsiębiorstw Sławomirowi Kubickiemu z Grupy Allegro. Dyrektorem Finansowym Roku w kategorii Małych i Średnich Przedsiębiorstw został Grzegorz Grabowicz z firmy Magella

W środę, 25 maja 2011 r., podczas uroczystej Gali w warszawskim hotelu Sheraton odbył się finał VI edycji Konkursu Dyrektor Finansowy Roku. W tegorocznej edycji Konkursu organizatorzy zmienili zasady i wprowadzili dwie kategorie: Dyrektor Finansowy Roku Dużych Przedsiębiorstw oraz Dyrektor Finansowy Roku Małych i Średnich Przedsiębiorstw.

Kapituła Konkursu przeanalizowała ponad 60 aplikacji i wyłoniła zwycięzców na podstawie nadesłanych ankiet oraz informacji zebranych o nich samych i o firmach, w których pracują. Głównymi kryteriami oceny były: osiągnięcia zawodowe, kwalifikacje i wykształcenie, wkład w budowę pozycji konkurencyjnej firmy, przebieg kariery zawodowej, umiejętność przezwyciężania kryzysów, solidność zawodowa i etyka, doświadczenie w pozyskiwaniu środków finansowych oraz wyniki ekonomiczne firmy. Udział w Konkursie był bezpłatny i nie wiązał się z żadnymi zobowiązaniami ze strony osób zgłaszających swoje osiągnięcia.

Nad przebiegiem Konkursu i pracami Kapituły nadzór sprawował audytor – Grant Thornton Frąckowiak.

- Firma Grant Thornton Frąckowiak już kolejny raz pełniła funkcję audytora konkursu „Dyrektor Finansowy Roku”. Naszym zadaniem było czuwanie nad prawidłowością przebiegu konkursu a mnie osobiście przypadł zaszczyt uczestniczenia w obradach jego Kapituły. Tegoroczna edycja, podobnie jak w roku poprzednim, cieszyła się dużym zainteresowaniem. Liczba aplikacji zgłoszonych do konkursu wymagała z naszej strony wytężonej i intensywnej pracy, aby wszystkie przeanalizować, zakwalifikować i przekazać pod obrady Kapituły. Jako audytor, byliśmy zaangażowani na każdym z etapów Konkursu, czuwając nad prawidłowością przeprowadzenia wszystkich procedur. Na podstawie naszych obserwacji potwierdzam, iż procedury Konkursu określone w regulaminie zostały dotrzymane a laureaci zostali wyłonieni w prawidłowy sposób – stwierdza Jan Letkiewicz, Partner Zarządzający w Grant Thornton Frąckowiak.

Tytuł Dyrektora Finansowego Roku 2010 w kategorii Dużych Przedsiębiorstw otrzymał Sławomir Kubicki z Grupy Allegro za aktywny udział w rozwoju i ekspansji firmy przez działania  akwizycyjne, integrację podległych spółek, profesjonalizację funkcji finansowej oraz krzewienie wiedzy i tworzenie kultury finansowej w firmie. Tytuł Dyrektora Finansowego Roku w kategorii MSP otrzymał Grzegorz Grabowicz z firmy Magellan, za skuteczne pozyskiwanie finansowania zewnętrznego w trudnym środowisku biznesowym oraz za wdrożenie projektu finansowania inwestycji w sektorze medycznym -  MEDfinance.

- W dzisiejszych czasach rola nowoczesnego CFO wykracza daleko poza typowo rozumianą sferę finansów. CFO to przede wszystkim strategiczny partner biznesowy, uczestniczący w tworzeniu i realizowaniu strategii firmy oraz budowaniu wartości dla akcjonariuszy. Każdy z nagrodzonych i wyróżnionych dyrektorów finansowych wykazał się właśnie takimi działaniami, dużym profesjonalizmem i skutecznością. Wszystkie te osoby zrobiły na mnie bardzo duże wrażenie i gratuluję im sukcesów, jakie niewątpliwie odniosły – powiedziała Ilona Weiss, przewodnicząca Kapituły, CFO Sygnity oraz Prezydent ACCA.

Kapituła Konkursu przyznała również trzy wyróżnienia. Wyróżnienie w kategorii Dużych Przedsiębiorstw otrzymali: Jonathan Eastick z Netii za istotny wpływ na  kształtowanie strategicznej pozycji konkurencyjnej spółki, pozyskanie znacznego finansowania zewnętrznego oraz duży wkład w budowanie wartości spółki dla akcjonariuszy i inwestorów giełdowych oraz Daniel Rymarz z Mazowieckiej Spółki Gazownictwa, za szczególny wkład we wdrażanie zasad działań firmy zmierzających do budowania jej wartości. Wyróżnienie w kategorii MSP otrzymał Robert Rakoczy z Górniczych Zakładów Dolomitowych za wkład w transformację działalności spółki oraz skuteczne i konsekwentne zwiększanie jej wartości.

- Kryzys finansowy istotnie wpłynął nie tylko na same działania dyrektorów finansowych polskich przedsiębiorstw, ale także na ich postrzeganie przez innych managerów w organizacji oraz cały rynek – podsumował Krzysztof Chechłacz, Prezes Zarządu Towarzystwa Ubezpieczeń Euler Hermes – organizator konkursu.

Uczestnicy Gali wznieśli toast za sukcesy finansistów koktajlem Dyrektorów Finansowych, przygotowanym na bazie whisky Chivas Regal.

Wyboru laureatów i wyróżnionych VI edycji Konkursy dokonała kapituła niezależnych ekspertów - osób zaufania publicznego oraz aktywnych zawodowo finansistów:

* Ilona Weiss, Wiceprezes Zarządu, CFO Sygnity, Prezydent ACCA Polska, Przewodnicząca Kapituły,
    * Jan Letkiewicz, Partner Zarządzający, Grant Thornton Frąckowiak, Audytor Konkursu,
    * Waldemar Frąckowiak, Profesor Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu,
    * Tadeusz Kozaczyński, laureat konkursu „Dyrektor Finansowy Roku 2008”, Wiceprezes Zarządu, Trakcja Polska,
    * Janusz Jankowiak, Główny Ekonomista, Polska Rada Biznesu,
    * Monika Nachyła, Partner, Enterprise Investors,
    * Robert T. Nowakowski, Partner, SpencerStuart,
    * Piotr Płoszajski, Profesor, Kierownik Katedry Teorii Zarządzania w SGH,
    * Jacek Pochłopień, Zastępca Redaktora Naczelnego, Forbes,
    * Wiesław Rozłucki, współzałożyciel i wieloletni prezes GPW w Warszawie, obecnie doradca banku inwestycyjnego Rothschild Polska,
    * Tomasz Starus, Dyrektor Biura Oceny Ryzyka, Towarzystwo Ubezpieczeń Euler Hermes,
    * Beata Stelmach, w trakcie prac kapituły - Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych, Wiceprezes Zarządu, MCI Management (obecnie Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych).

W dotychczasowych edycjach tytuł Dyrektor Finansowy Roku otrzymali: Adam Pieniecki z York International, Karen Burgess z TVN, Krzysztof Zoła z Złomrex, Tadeusz Kozaczyński z Trakcja Polska oraz Mariusz Machajewski z Grupy Lotos.

Galę Konkursu Dyrektor Finansowy Roku poprzedził Kongres Dyrektorów Finansowych pt.: „Mapa wyzwań dla CFO w nowej dekadzie”. Od trzech lat dyrektorzy finansowi i eksperci od finansów przedsiębiorstw spotykają się na branżowym wydarzeniu roku. W tym roku – na prośbę środowiska finansistów zostały zorganizowane także regionalne konferencje (w Poznaniu – 9 maja, w Sopocie16 maja oraz 19 maja w Krakowie), w których udział wzięło łącznie ponad 400 ekspertów i specjalistów od finansów przedsiębiorstw.

Udział w III Kongresie Dyrektorów Finansowych wzięło blisko 300 finansistów, przedstawicieli kadry zarządzającej, ekonomistów, analityków oraz dziennikarzy.

Kongres Dyrektorów Finansowych jest przedsięwzięciem niekomercyjnym, którego głównym celem jest stworzenie platformy wymiany doświadczeń i dyskusji merytorycznej dla osób profesjonalnie zajmujących się finansami przedsiębiorstw. Poglądy na temat zmieniającej się rzeczywistości, w jakiej przyszło funkcjonować finansistom, podczas tegorocznego Kongresu, zaprezentowali m.in. prof. Waldemar Frąckowiak z Grant Thornton Frąckowiak, Agnieszka Wasilewska-Semail z PKO Banku Polskiego, Marek Rudziński z Sage, Konrad Michael z IBM oraz Jerome Lafuite z Michael Page.

Specjalne przesłanie do uczestników III Kongresu Dyrektorów Finansowych przygotował Janusz Lewandowski, Komisarz Unii Europejskiej ds. Budżetu.

Kongres i Galę Dyrektorów Finansowych zorganizowali: ACCA, Euler Hermes oraz Forbes.

Partnerami wspierającymi organizację Kongresu i Gali są: PKO Bank Polski i SAGE – partnerzy strategiczni oraz Alma Consulting, BPP Professional Education, Chivas, Econocom, Grant Thornton Frąckowiak, GPSLOG, House of Tudor; IBM, Krajowy Rejestr Długów, Michael Page International, Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych oraz Volvo.

Patronat medialny nad Kongresem i Konkursem objęli: biznes2biznes.com; Controling i Rachunkowość Zarządcza, Dziennik Gazeta Prawna, Gazeta MSP, Inforlex.pl; INFORmator Prawno-Podatkowy, IPP24.pl; KarierawFinansach.pl; Newsweek, Nowy Przemysł, Onet.pl, Radio PiN, Strategie, TVN CNBC oraz wnp.pl.

Transmisję internetową zrealizowała firma TVIP: www.dyrektorfinansowyroku.tvip.pl

Więcej informacji o konkursie Dyrektor Finansowy Roku i III Kongresie Dyrektorów Finansowych: www.dyrektorfinansowyroku.pl

Dodatkowych informacji udziela:

Artur Niewrzędowski