Gospodarka » Żywność
Chałwa w roli głównej – przepisy na świąteczne wypieki
Zobacz więcej zdjęć » |
Każda wykwintna kolacja, zwłaszcza w gronie najbliższych, powinna jednak zostać zwieńczona pysznym deserem. W tym roku firma Odra SA – lider na rynku w produkcji wyjątkowej i lubianej chałwy, proponuje kilka wyjątkowych i sprawdzonych przepisów na świąteczne desery, które każdy jest w stanie samodzielnie przygotować w domu.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
MROŻONY KREM CHAŁWOWY Z OWOCAMI
Składniki:
300 ml śmietany kremówki, 3 żółtka, łyżka cukru trzcinowego, 100g chałwy waniliowej Odra
Dekoracja:
ulubione mrożone owoce – np. maliny, truskawki, jeżyny
Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno, żółtka dokładnie ucieramy z cukrem i zmieloną chałwą. Ostrożnie łączymy masę żółtkową z bitą śmietaną, przekładamy do miseczek i zamrażamy, na początku od czasu do czasu mieszając. Zamrożony krem wykładamy na talerzyki i obsypujemy garścią ulubionych owoców. Możemy również polać całość ciepłym sosem czekoladowym lub malinowym, obłożyć czekoladowymi ciasteczkami lub udekorować deser cienkimi niteczkami karmelu.
CHAŁWOWY BISZKOPT
Składniki:
4 jajka, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, kieliszek wódki, litr mleka, 2 opakowania budyniu, kostka masła, opakowanie mlecznej czekolady, opakowanie chałwy tradycyjnej Odra SA
Dekoracja:
orzechy włoskie, migdały
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, dodać cukier i stopniowo wlewać żółtka. Oba rodzaje mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i, delikatnie mieszając, wsypać do masy jajecznej. Całość przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut. Przestudzony biszkopt skropić wódką i obsypać startą chałwą.
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i utrzeć z masłem. Powstały krem wylać na biszkopt z chałwą. W kąpieli wodnej powoli roztopić czekoladę z niewielką ilością wody. Przestudzoną polewę delikatnie wylać na masę budyniową i udekorować orzechami i migdałami.
Smacznego!
więcej przepisów na: www.odra.com.pl
Nadesłał:
Joanna Janczy
|
Komentarze (0)