Firma » Biznes

Cisco i BMC Software rewolucjonizują centra przetwarzania danych

Firma BMC Software, reprezentowana w Polsce przez CompFort Meridian, poinformowała o współpracy z Cisco w zakresie zarządzania nowym systemem Cisco opartym na architekturze Unified Computing.

Połączenie rozwiązań do zarządzania usługami biznesowymi BMC Business Service Management z Cisco Unified Computing System w znaczący sposób zwiększa możliwości klientów w zakresie przydziału zasobów i rekonfiguracji kluczowych usług biznesowych wraz z realizującymi je aplikacjami oraz zasobami fizycznymi i wirtualnymi.

Manualna realizacja takich działań w wielu centrach obliczeniowych zajmuje tygodnie
a nawet miesiące. Wspólne rozwiązanie Cisco i BMC Software zaprojektowano tak,
by zautomatyzować wszelkie operacje tego rodzaju poprzez jedną konsolę do zarządzania. To daje możliwość skrócenia czasu ich wykonania do kilku minut.

Cisco Unified Computing System Manager zapewnia rozbudowaną integrację z rozwiązaniami do automatyzacji usług BMC BladeLogic Service Automation i bazą BMC Atrium Configuration Management Database (CMDB). Takie rozwiązanie umożliwia użytkownikom definiowanie w pełni skonfigurowanych profili usług wraz z informacją
o przydziale zasobów aplikacyjnych, sprzętowych, wirtualnych, a następnie na ich błyskawiczną dystrybucję stosownie to specyficznych wymagań biznesowych
czy technicznych. BMC Atrium CMDB pozwala w czasie rzeczywistym oceniać działanie systemu Cisco Unified Computing System w kontekście usług biznesowych. Szersze portfolio BMCBusiness Service Management oferuje zarządzanie wydajnością, usługami, automatyzację procesów IT w systemie Cisco Unified Computing lub całej infrastrukturze IT przedsiębiorstwa.

Cisco planuje wprowadzenie produktu Unified Computing System w drugim kwartale roku 2009 i wtedy zaoferuje go wraz z zestawem narzędzi do automatyzacji usług BMC BladeLogic, który zawiera technologię BMC Atrium. Cisco i BMC będą także wspólnie angażować się w sprzedaż, pracować nad wspólną obsługą techniczną i usługami, a także wspólnym rozwojem technologii.

Prem Jain, wiceprezes jednostki Server and Access Virtualization w Cisco powiedział: "Właściwe zarządzanie dynamicznym, wirtualnym środowiskiem IT to kluczowy warunek pełnego wykorzystania go w biznesie. Unified Computing System całkowicie zmienia myślenie o tym ile może kosztować wdrożenie, zarządzanie i administrowanie systemami IT przyszłości. BMC Software, ściśle współpracując z Cisco, dostarczyło bardzo ważne komponenty oprogramowania, które w rzeczywistości czynią Unified Computing System rewolucyjnym produktem".

"Klienci czekali długi czas na spełnienie obietnicy tej rewolucji" - powiedział Jim Grant, wiceprezes ds. strategii i rozwoju BMC. "Od lat słyszeliśmy wiele na temat takich koncepcji jak np. ‘adaptive enterprise'. Widzieliśmy zaś coś bardziej monolityczne modele infrastruktury posklejane z różnych części i ograniczone biznesową koniecznością ochrony inwestycji w stare platformy. W rezultacie klienci i partnerzy często czuli się złapani w pułapkę wciąż nie mogąc skutecznie zarządzać centrum obliczeniowym przyszłości. Teraz BMC i Cisco wyeliminowały te ograniczenia nieelastycznej architektury przeszłości. Cisco Unified Computing System zmienia wszystko".

Informacje o CompFort Meridian Polska:

CompFort Meridian Polska Sp. z o.o. działa na polskim rynku od 1 stycznia 1990 r. i zatrudnia ponad 110 osób, a w roku 2007 osiągnęła obroty przekraczające 76 milionów złotych. Jest dostawcą rozwiązań do zarządzania systemami informatycznymi, gwarantujących najwyższy poziom bezpieczeństwa, dostępności i wydajności. Firma od ponad 12 lat współpracuje z BMC Software mając najwyższy status Solution Elite Provider. Posiada również tytuł Platinum Partner firmy Symantec. Jest autoryzowanym przedstawicielem firm: Serena Software, Check Point Juniper Networks, RSA, WebSense, Tufin, SafeStone oraz IBM w zakresie systemów zSeries i DB2.

Więcej informacji o CompFort Meridian Polska można znaleźć pod adresem: www.compfort.pl.

Informacje o firmie Cisco:

Cisco (NASDAQ: CSCO) jest światowym liderem w dziedzinie rozwiązań sieciowych, które zmieniają sposób, w jaki ludzie kontaktują się ze sobą, komunikują i współpracują. Więcej informacji na temat Cisco można znaleźć na stronach http://www.cisco.pl i http://www.cisco.com. Polskie informacje prasowe firmy można znaleźć na stronie http://www.cisco.pl/prasa, natomiast centralny serwis informacyjny znajduje się pod adresem http://newsroom.cisco.com.

Informacje o BMC Software

BMC Software jest wiodącym, globalnym dostawcą rozwiązań umożliwiających firmom automatyzacje IT i zarządzanie infrastrukturą informatyczną zgodnie z potrzebami biznesowymi. Zintegrowane w ramach strategii Busines Service Management (Zarządzanie Usługami Biznesowymi) rozwiązania BMC Software obejmują zarządzanie systemami korporacyjnymi, aplikacjami, bazami danych i usługami. Przychody BMC za cztery kwartały, zakończone 30 czerwca 2007 r., wyniosły około 1,6 miliarda USD. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.bmc.com

ap