Firma » Biznes

Co dalej z potencjałem dla polskiej gospodarki?

27 maja w Warszawie, odbędzie się Kongres Dyrektorów Finansowych, który będzie finalnym spotkaniem kończącym coroczny cykl kongresów dla CFO w głównych miastach Polski. W trakcie wydarzenia zostaną także ogłoszeni laureaci nagrody „Dyrektor Finansowy Roku”. Gośćmi specjalnymi będą, m.in. prof. Jerzy Hausner – Członek Rady Polityki Pieniężnej oraz ceniony niemiecki ekonomista dr Manfred Stamer z Euler Hermes i Steve Box, szef Pionu Finansowania Handlu i Zarządzania Należnościami HSBC na Europę.

Organizowany z inicjatywy: ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants), Euler Hermes - firmy ubezpieczającej transakcje, dostarczającej raporty handlowe i odzyskującej należności oraz Ringer Axel Springer Polska – wydawcy miesięcznika „Forbes”, ogólnopolski cykl Kongresów Dyrektorów Finansowych jest przedsięwzięciem niekomercyjnym. Głównym celem pięciu branżowych spotkań, jest stworzenie platformy wymiany doświadczeń i dyskusji merytorycznej dla osób profesjonalnie zajmujących się finansami przedsiębiorstw. Jest to największe tego typu wydarzenie, organizowane dla dyrektorów finansowych w Polsce.

W warszawskim hotelu Sheraton – 27 maja – spotkają się dyrektorzy finansowi, zarówno z międzynarodowych korporacji, jak i małych oraz średnich firm. Eksperci, praktycy oraz wybitni ekonomiści, będą dyskutować między innymi o trendach w gospodarce oraz aktualnych wyzwaniach dla dyrektorów finansowych. Poruszone zostaną m.in. takie tematy, jak: Co dalej z potencjałem dla polskiej gospodarki? Dobre perspektywy dla wzrostu. Do odważnych świat należy. Ekspansja w czasie wzrostu. Mapa gospodarczego ryzyka 2014-2016. Europa bez Rosji, Rosja bez Europy... Czy Europa Środkowa ma realną szanse na inne rynki zbytu? Współczesny CFO: zmiany i wyzwania. Trendy na rynku pracy w Polsce, szansą dla rozwoju gospodarki. Nowoczesny CFO a bieżąca sytuacja rynkowa – współpraca czy konflikt?

Jak co roku, Kongres Dyrektorów Finansowych w Warszawie, będzie gościł wybitnych ekonomistów z Polski i ze świata. Tym razem swoimi poglądami i wizjami podzielą się, m.in. Członek Rady Polityki Pieniężnej - prof. Jerzy Hausner, który przeanalizuje potencjał dla polskiej gospodarki, dr Manfred Stamer z Euler Hermes, który przedstawi i omówi mapę ryzyka gospodarczego na najbliższe lata. Steve Box, szef Pionu Finansowania Handlu i Zarządzania Należnościami na Europę z HSBC Bank Plc zaprezentuje przedsiębiorcom dobre perspektywy dla wzrostu ich biznesu. Lisa Peake, Head of Global Employer Relationships z ACCA, omówi z jakimi zmianami i wyzwaniami musi zmierzyć się współczesny CFO.

Po merytorycznej część wydarzenia, odbędzie się Gala Nagrody Dyrektor Finansowy Roku, podczas której zostaną ogłoszeni laureaci IX. edycji Konkursu w dwóch kategoriach: „Dyrektor Finansowy Małych i Średnich Firm” (kryterium: obrót firmy do 200 mln zł. lub zatrudnienie do 250 osób) oraz „Dyrektor Finansowy Dużych Przedsiębiorstw” (kryterium: obrót powyżej 200 mln zł. lub zatrudnienie powyżej 250 osób).

Tak jak przed rokiem, laureaci konkursu zasiądą na „Kanapie Forbesa” i udzielą ekskluzywnego wywiadu Jackowi Pochłopieniowi, Zastępcy Redaktora Naczelnego miesięcznika Forbes.

Udział w kongresie jest bezpłatny dla dyrektorów finansowych oraz osób nadzorujących finanse firm. Zaproszenie można uzyskać, rejestrując się na stronie: www.DyrektorFinansowyRoku.pl/Warszawa.

Partnerem strategicznym cyklu kongresów oraz konkursu jest: HSBC Bank Polska.

Partnerami są także: Alma Consulting Group Polska, Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor, Biuro Informacji Kredytowej, Grant Thornton, OpusCapita, PCTA (Stowarzyszenie Polskich Skarbników Korporacyjnych), Randstad oraz Union Investment TFI.

Patronami medialnymi są: Biznes.pl, biznes2biznes.com, Gazeta MSP, KarierawFinansach.pl, Newseria, Newsweek, Nowy Przemysł oraz wnp.pl.

Dodatkowych informacji udzielają:

Artur Niewrzędowski