Gospodarka » Żywność

Co do garnka włożyć, gdy… brakuje czasu?

Co do garnka włożyć, gdy… brakuje czasu?
Zobacz więcej zdjęć »
Dania jednogarnkowe to szybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznego, sycącego posiłku. To ratunek, kiedy brakuje nam czasu. Galeo podpowiada jak wyczarować pyszne i mało pracochłonne dania z pomocą odpowiednich mieszanek przyprawowych.

Łagodne lub pikantne, przyrządzone na bazie warzyw czy też mięsa, z dużą ilością przypraw i ziół – takie mogą być dania jednogarnkowe, które idealnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i na kolację. W tych potrawach łączymy bazę, taką jak ziemniaki makaron lub ryż z wędlinami lub mięsem oraz różnymi warzywami. Pomocne okażą się również odpowiednio skomponowane mieszanki przyprawowe, które znajdziemy m.in. w ofercie Galeo.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Prawdziwą popularnością wśród dań jednogarnkowych cieszą się leczo oraz gulasz. Nie dość, że są pyszne, to można od razu przygotować większą porcję, ponieważ następnego dnia bywają jeszcze lepsze. Przyprawa do gulaszu i leczo Galeo podkreśli ich smak i nada im aromat, a dzięki zawartości ziół, takich jak majeranek, kminek czy tymianek, wpłynie korzystnie na trawienie.

 

Polacy kochają również wszelkiego rodzaju zapiekanki, do których jako podstawa mogą posłużyć ziemniaki. Są pyszne w wersji z boczkiem i śmietanką lub z warzywami skropionymi oliwą – bakłażanem, papryką czy cukinią… a jeszcze lepsze z dodatkiem specjalnie skomponowanej przyprawy do ziemniaków i frytek Galeo, zawierającej m.in. czosnek, cząber, kolendrę, paprykę słodką i majeranek.

 

Świetną propozycją dania jednogarnkowego są też gęste, treściwe zupy – wśród nich przebojem może okazać się np. pikantna zupa marokańska, której smak zaostrzą takie przyprawy jak imbir, cynamon czy chili, również dostępne w ofercie Galeo.

 

***

Przyprawa do gulaszu i leczo to oryginalna kompozycja przypraw i ziół typowych dla kuchni węgierskiej. Szczególnie polecana do mięs duszonych i sosów. Dzięki niej można przyrządzić pyszny, aromatyczny gulasz i doskonałe w smaku leczo.

 

Składniki: sól, czosnek granulowany, papryka słodka, gorczyca biała, chili, majeranek, cebula granulowana, kolendra, kminek, tymianek, cząber

Masa netto: 16 g

Cena: ok. 1,25 zł

 

Przyprawa do ziemniaków i frytek to kompozycja m.in. czosnku, cząbru, koperku i kolendry, która idealnie pasuje do ziemniaków. Mieszanka polecana jest do frytek, placków, zapiekanek oraz ziemniaków pieczonych, grillowanych i smażonych.

 

Składniki: sól, czosnek granulowany, kolendra, cząber, majeranek, gorczyca biała, papryka słodka, koperek, chili, pieprz czarny.

Masa netto: 20 g

Cena: ok. 1,25 zł

 

Produkty Galeo dostępne są w sieciach Kaufland i Carrefour a także w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju

 

***

 

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

 

Składniki:

·          6-8 średniej wielkości ziemniaków

·          2 cebule

·          1 mały bakłażan

·          1 mała cukinia

·          1 czerwona papryka

·          3-4 łyżek oliwy z oliwek

·          3-4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków i frytek Galeo

 

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w paski, a pozostałe warzywa w cienkie plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Posypać przyprawą i skropić oliwą. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut.

 

Czas przygotowania: około 15 minut, czas pieczenia: około 40 minut (zależy od grubości plastrów)

 

Koszt: ok. 11 zł, koszt jednej porcji: ok. 2,70 zł

 

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami

 

Składniki:

·                    6-8 średniej wielkości ziemniaków

·                    2 cebule

·                    100 g pieczarek

·                    150 g boczku

·                    2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków i frytek Galeo

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować na półtwardo. Boczek pokroić w kostkę, cebulę w krążki, ziemniaki i obrane pieczarki w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać na przemian ziemniaki posypane przyprawą Galeo, cebulę, pieczarki oraz boczek. Całość zapiekać ok. 40 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

 

Czas przygotowania: około 30 minut, czas pieczenia: około 40 minut

 

Koszt: ok. 10 zł, koszt jednej porcji: ok. 2,50 zł



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

JBcomm

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »