Firma » Biznes

Co zrobić, aby pracownicy byli szczęśliwi i zmotywowani przez cały rok?

Obecnie od Działów HR oczekuje się budowania silnej firmy podążającej za trendami, włączając w to takie aspekty jak kształtowanie kultury organizacyjnej, przyciąganie i utrzymanie talentów, wzmacnianie employee value proposition. Jak tego dokonać?

Najlepiej skorzystać z doświadczenia firmy specjalizującej się w budowaniu programów motywacyjnych i lojalnościowych dla pracowników. Takie działanie na pewno będzie efektywniejsze kosztowo, ponieważ Dział HR otrzyma gotowe i sprawdzone rozwiązania dopasowane do celów firmy i pasji pracowników z różnych pokoleń. Poniżej przedstawiamy nowoczesne i sprawdzone przez naszych Klientów formy nagradzania zatrudnionych.

Prezenty i nagrody jubileuszowe

Lojalność i zaangażowanie pracowników buduje się m.in. poprzez cykliczne nagradzanie. Programy uznaniowe pozwalają docenić pracowników przy okazji świąt, jubileuszy, ważnych uroczystości oraz są miłą zachętą do dalszej pracy. Świetnie sprawdzą się tutaj przedpłacone karty płatnicze Ticket dla Ciebie® firmy Edenred - wyjątkowy benefit, który zastępuje tradycyjne kupony podarunkowe, przelewy na konto, nagrody rzeczowe. Pracownik zapłaci kartą Ticket dla Ciebie® w Polsce, za granicą i w Internecie - wszędzie tam, gdzie są akceptowane karty płatnicze MasterCard. Obdarowana osoba wraz z kartą otrzymuje swobodę wyboru prezentu, a środki może wydać zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Wśród dostępnych propozycji można znaleźć rozwiązania przygotowane również dla dzieci pracowników, które z powodzeniem zastępują tradycyjne paczki świąteczne.
Zakup kart podarunkowych to także korzyści podatkowe. Doładowania kart są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych do 380 zł rocznie, jeżeli są finansowane z ZFŚS (Dz. U. z 2012 r., poz. 361 ze zm., art. 21 ust. 1 pkt 67 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych). Co więcej, wartość zasilenia kart finansowana z ZFŚS nie powoduje zwiększenia podstawy wymiaru składki ZUS. Nie jest też opodatkowana VAT, a pracodawca wartość kart uwzględni w kosztach uzyskania przychodów. Zwolnienie nie dotyczy bonów, talonów i innych znaków uprawniających do wymiany na towar lub usługi. Karty przedpłacone są formą świadczenia pieniężnego uprawniającego do ulgi w PIT.

Program Wellness - to się firmie opłaca

65% firm potwierdza, że stres, wzrost zachorowań i obniżenie wydajności pracowników to aktualnie jedne z największych problemów w organizacjach. Można jednak je zniwelować, wprowadzając program corporate wellnes. Organizacja nie tylko zredukuje absencję pracowniczą, ale zmniejszy rotację kadry, przyciągnie talenty, budując pozytywny wizerunek pracodawcy, a dodatkowo ograniczy koszty rekrutacji.
Corporate wellness to także budowanie przyjaznej atmosfery i wyjątkowego miejsca pracy, w którym pracownicy mogą realizować swoje pasje i marzenia. Firmy zaczynają mierzyć już nie tylko satysfakcję zatrudnionych, ale także sprawdzają co wpływa na ich poczucie szczęścia. Bo szczęśliwy pracownik to pracownik bardziej zaangażowany, pozytywnie nastawiony do pracodawcy i środowiska pracy, co niewątpliwie wpływa na kształtowanie kultury organizacyjnej w firmie.
Wprowadzając karty Edenred można z powodzeniem realizować program corporate wellness. Przekazując pracownikom kartę Ticket Sport&CultureTM pracodawca dba o zachowanie work-life balance. Innowacyjny duet dwóch świadczeń na jednej karcie zapewnia zarówno doznania kulturalne, jak i sportowe w zależności od upodobań użytkowników. W ramach jednej karty pracownik może korzystać z najszerszej oferty zajęć sportowo-rekreacyjnych w Polsce i za granicą oraz wybrać się do kina, teatru, filharmonii, na wystawę lub zakupić bilety na koncert przez Internet. I, co najważniejsze, spędzi wolny czas tak jak chce, wspólnie z bliskimi. Pracownik nie jest ograniczony czasem wykorzystania świadczenia, ponieważ środki niewykorzystane w danym miesiącu nie przepadają jak w przypadku abonamentu. Pracodawca, udostępniając zatrudnionym osobom karty Ticket Sport&CultureTM, ma pewność, że zadbał o ich potrzeby, nie narzucając formy aktywności. Firmy, które mają tylko świadczenie sportowe, mogą je uzupełnić o kartę Ticket Sport&CultureTM. Pozwoli to pracodawcy podejść w sposób demokratyczny i elastyczny do każdego zatrudnionego. To także alternatywa dla osób, które dotychczas nie korzystały z proponowanego im świadczenia w formie abonamentowej karty sportowej, ponieważ nie pokryło się ono z ich zainteresowaniami.

Corporate wellness bez ZUS

Pracodawcy, którzy chcą w nowoczesny sposób dbać o zadowolenie i zdrowie pracowników powinni wprowadzić dofinansowanie posiłków w postaci kart Ticket Restaurant®. Firma wyraża w ten sposób troskę o jakość pracy swojego zespołu, pozostawiając jego członkom swobodę wyboru posiłku, miejsca i czasu jego spożywania. Pracodawca zaś ma pewność, że środki przeznaczone na posiłek zostaną wydane zgodnie z ich przeznaczeniem i regulacjami prawnymi. Karty Ticket Restaurant® to także idealne rozwiązanie dla firm, które borykają się z presją podwyżkową.
Karty Ticket Restaurant® są akceptowane w ponad 55 tys. w całej Polsce, w punktach, gdzie można nabyć posiłki, takich jak: restauracje, pizzerie, bary szybkiej obsługi, piekarnie, stołówki firmowe, itp.
Z kartami Ticket Restaurant® firmy także oszczędzają , ponieważ wartość środków przekazanych na karcie na posiłki jest wolna od składki ZUS do 190 zł miesięcznie, co w przypadku firmy zatrudniającej 100 osób daje oszczędność w wysokości ponad 45 tys. zł* rocznie (patrz § 2 ust. 1 pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, Dz. U. Nr 161, poz. 1106 ze zm.). Warto też wiedzieć, że wartość kart na posiłki wydanych pracownikom będzie dla firmy kosztem uzyskania przychodu. Dodatkowo nie ma obowiązku opodatkowywać tych kart VAT.

Posiłki dla tych co muszą

Dla pracodawców mających obowiązek zapewnić nieodpłatnie posiłki profilaktyczne pracownikom zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach dostępne są karty Ticket Restaurant Profilaktyka®. Wprowadzenie systemu opartego na tego typu kartach upraszcza pracę i działania administracyjne związane z przeliczaniem i dystrybucją bonów żywieniowych lub dostarczaniem artykułów spożywczych.

Jedyna na polskim rynku platforma oszczędnościowa dla pracowników

ClubCodes®, nowoczesny program motywacyjno-kafeteryjny, stanowi ciekawe uzupełnienie dla tradycyjnych świadczeń pozapłacowych. Oferta wyróżnia się spośród dostępnych na rynku. Pracodawcy i pracownicy otrzymują specjalne zniżki i rabaty do sklepów online i sklepów stacjonarnych, m.in. sklepów z odzieżą, supermarketów, księgarni, kin, teatrów, perfumerii, to także stały dostęp do unikatowych ofert oraz szerokiego wachlarza produktów i usług związanych z rozwojem osobistym i zawodowym. ClubCodes® zaspokaja codzienne potrzeby, spełnia marzenia i organizuje czas wolny. Pracodawca, decydując się na wprowadzenie tego rozwiązania, trafia do zwolenników nowoczesnych sposobów robienia zakupów, jak również do osób o tradycyjnych przyzwyczajeniach. To innowacyjne rozwiązanie pozwoli wyróżnić się firmie na rynku pracy i pozyskać talenty z pokolenia Y i Z.

Karta karcie nie równa

Najważniejszy jest wybór Partnera, który zapewni doradztwo i serwis na najwyższym światowym poziomie. Wprowadzając karty przedpłacone warto również zwrócić uwagę na dodatkowe korzyści dla pracowników oferowane wraz z taką kartą, jak: łatwość użytkowania, możliwość szybkiego sprawdzania salda karty i historii transakcji w aplikacji mobilnej, internecie, przez telefon oraz dedykowany zespół konsultantów do obsługi użytkowników kart, a także dostęp do programu rabatowego ze zniżkami do -70% w sklepach online i stacjonarnych.

Katarzyna Gawron
Product Manager
Edenred Polska

Dowiedz się więcej, wejdź na motywacja.edenred.pl

------------------------------------------------------------------------------
Postaw na zaufanie i doświadczenie w biznesie

Grupa Edenred jest od 50 lat światowym liderem w usługach przedpłaconych. Obecna w 42 krajach, obsługuje blisko 700 tysięcy Klientów. Klienci wysoko cenią indywidualne podejście, jakość obsługi i elastyczność w działaniu. Firma oferuje rozwiązania w zakresie świadczeń pozapłacowych i motywacji pracowników, budowania lojalności w biznesie oraz zarządzania wydatkami służbowymi i delegacjami. Know-how i globalny zasięg pozwalają firmie wprowadzać na rynek innowacyjne produkty, usługi oraz serwisy online. Wsparcie Edenred obejmuje kompleksową obsługę Klienta oraz ekspertyzę prawno-podatkową we współpracy z partnerami merytorycznymi Deloitte oraz Hogan Lovells.

www.edenred.pl

edenred polska