Technologie » Komputery

Comarch i EyeVerify z ofertą uwierzytelniania użytkownika na podstawie biometrii naczyń krwionośnych

Comarch, producent i dostawca rozwiązań IT, nawiązał współpracę z amerykańską firmą EyeVerify, by umożliwić detalicznym i korporacyjnym klientom banków wygodne logowanie się na konto poprzez jedno spojrzenie na ekran smartfona.

elem współpracy firm jest włączenie opracowywanego przez firmę z Kansas City modułu Eyeprint ID do rozwiązań Comarch Smart Finance i Comarch Corporate Banking. Ma to zapewnić klientom banków obsługiwanych przez Comarch możliwość uzyskiwania biometrycznego dostępu do kont przez urządzenia mobilne, a partnerowi krakowskiej spółki – dodatkową walidację jego technologii.

Eyeprint ID jest jednym z najbardziej dokładnych i bezpiecznych mechanizmów biometrycznych dostępnych dla mobilnych usług finansowych. To swego rodzaju wzorzec naczyń krwionośnych w białku oka użytkownika. By zalogować się na swoje konto, użytkownik musi wpatrywać się przez jedną sekundę w ekran telefonu, na którym zainstalowana jest aplikacja bankowości mobilnej autorstwa Comarch. Zajmuje to poniżej jednej sekundy.

Wspomniany wzorzec nigdy nie może zostać utracony, skradziony lub przechwycony, ponieważ jest kodowany i szyfrowany lokalnie oraz nigdy nie opuszcza danego urządzenia. Do uchwycenia i weryfikacji unikalnego schematu żył ocznych i innych mikro cech na powierzchni i wokół oczu wymagana jest jedynie kamera o rozdzielczości minimum 1 megapiksela. Trafność tego procesu wynosi 99,99%.

Czytaj całość artykułu tutaj: http://www.magazynit.pl/kraj/comarch-i-eyeverify-z-oferta-uwierzytelniania-uzytkownika-na-podstawie-biometrii-naczyn-krwionosnych-oka.html

openmediagroup