Gospodarka » Żywność
Czas na gęś
Zobacz więcej zdjęć » |
Gęś znamy głównie w wersji pieczonej z jabłkami. Jednak mało kto wie, że gęsina to także doskonała baza zdrowego, smacznego rosołu. W odróżnieniu od tego tradycyjnego jest on delikatniejszy, bardziej esencjonalny i ma lekko słodkawy posmak.W okresie jesienno-zimowych, wzmożonych przeziębień oraz osłabionej odporności dania z gęsiny, stanowią doskonałe wzmocnienie i pomoc w powrocie do zdrowia. Mięso z gęsi można bez obaw podawać dzieciom. Jest miękkie, kruche, a przede wszystkim bogate w nienasycone kwasy tłuszczoweOmega 3 i Omega 6, witaminy: m.in. A, B1, B2 oraz D i E a także żelazo oraz magnez. Białko z mięsa gęsiego jest łatwo przyswajalne, a tłuszcz z gęsi należy do jednych z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Na właściwości zdrowotne gęsiny z pewnością wpływ ma sposób hodowli. Polska Młoda Gęś Owsiana, oferowana przez Grupę Drosed, w ostatnich tygodniach życia jest karmiona owsem, któremu przypisuje się wyjątkową wartość biologiczną.Owies zawiera dużo kwasów nienasyconych oraz kwas oleinowy. To dzięki temu delikatesowa Polska Młoda Gęś Owsiana ma szczególne walory smakowe i zdrowotne a także zawiera jedynie 5% tłuszczu.
Rosół z gęsi poleca Grupa Drosed
Składniki:
- podroby, skrzydła i korpusPolskiej Młodej Gęsi Owsianej od Drosed
- cebula (1 szt.)
- marchew (1 szt.)
- nać selera (1 szt.)
- liść laurowy
- listek tymianku (1)
- czarne ziarenka pieprzu (6 szt.)
- sól
Przyrządzanie:
1. Mięso i podroby dokładnie umyć.
2. W dużym rondlu ułożyć mięso i pozostałe składniki, zalać 1 litrem wody.
3. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować, zbierając dokładnie szumowiny.
4. Zmniejszyć ogień i powoli gotować około 2 godzin. Zebrać nadmiar tłuszczu. Podawać z makaronem domowym.
Smacznego!
Polska Młoda Gęś Owsiana od Drosed jest dostępna w sklepach w cenie ok. 13,99 zł / kg.
Nadesłał:
JBcomm
|
Komentarze (0)