Gospodarka » Żywność

CZAS NA ROOIBOS – NAPAR O MAGICZNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH PROSTO Z SERCA AFRYKI

CZAS NA ROOIBOS – NAPAR O MAGICZNYCH WŁAŚCIWOŚCIACH PROSTO Z SERCA AFRYKI
Zobacz więcej zdjęć »
Pośród górzystych terenów Południowej Afryki od wielu wieków w październiku rozkwitają żółte pąki czerwonokrzewu, zwanego także rooibosem. Z jego łodyg i liści sporządza się aromatyczny napar, który docenili już pierwotni mieszkańcy tamtejszych okolic.

Dziś smakiem napoju prosto z serca Afryki możemy cieszyć się, wybierając Rooibos marki Czas na Herbatę.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:


 

Wielka moc ukryta w małych listkach

Rooibos długo nie opuszczał Afryki. W Europie stał się popularny dopiero w latach 60.-tych ubiegłego stulecia po odkryciu jego leczniczych właściwości. Jest uprawiany na terenach, które są jego naturalnym środowiskiem wegetacji, dlatego też nie ma potrzeby wspomagania jego uprawy żadnymi sztucznymi nawozami, co oznacza, że nie znajdziemy w nim szkodliwych substancji chemicznych. Napar z czerwonokrzewu nie zawiera także kofeiny, dzięki czemu bez obaw mogą go pić dzieci i kobiety w ciąży. Grono miłośników napój ten zdobył także dzięki właściwościom odstresowującym – z powodzeniem można go pić jako zamiennik melisy. Jest także bardzo dobrym źródłem witamin i pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Napar z czerwonokrzewu przyjęło się nazywać herbatą, mimo że roślina ta z krzewem herbacianym nie ma nic wspólnego. Jej liście przypominają igły sosny. Zbiera się je latem, rozdrabnia, skrapia wodą i pozostawia na słońcu. Z tak przygotowanego suszu po zalaniu wodą otrzymujemy napój
w rubinowym kolorze, który charakteryzuje się łagodnym smakiem z wyczuwalną miodową nutą oraz brakiem typowej dla wielu gatunków herbat goryczki. Można go pić zarówno na gorąco (zalewając jedną łyżeczkę suszu wodą o temperaturze 95
°C i następnie parząc przez ok. 5 minut), jak i na zimno, a także z dodatkami, np. z miodem, trawą cytrynową, listkami mięty czy cukrem trzcinowym.

Smaki lata

Afrykański specjał idealnie sprawdzi się podczas gorących letnich dni. Z tej okazji marka Czas na Herbatę przygotowała nowy produkt – Rooibos Chillout. Jest to mieszanka suszu czerwonokrzewu, soczystych truskawek, dodającej witalności lawendy oraz orzeźwiającej mięty. Nowa propozycja zaskakuje nie tylko wspaniałym smakiem, ale także czaruje beztroskim letnim zapachem.

  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

flypr

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »