Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało
Czekolada na gorąco – pysznie rozgrzewająca!
Zobacz więcej zdjęć » |
Dziś czekolada kojarzy nam się zazwyczaj z wyśmienitą tabliczką, ale w początkach swej historii była spożywana właśnie w postaci płynnej. Był to jednak zupełnie inny napój niż ten, który tak uwielbiamy dzisiaj. Aztekowie i Majowie prażyli i ucierali nasiona kakaowca, a następnie mieszali je z chłodną wodą i dodatkami - wanilią, ostrymi papryczkami chili, miodem. Dopiero w Starym Świecie, początkowo na europejskich dworach, zaczęto ją przyrządzać w znany nam dziś sposób: jako słodki, aromatyczny, gęsty napój. Powstawały również pierwsze pijalnie czekolady, których bywalcy mogli raczyć się tym wyśmienitym przysmakiem.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Dziś możemy samodzielnie przygotować wyborną czekoladę do picia, niczym z najlepszych kawiarni. Ten rozkosznie aksamitny, płynny deser to najlepsza propozycja na zimowe dni i wieczory. Zapewni rozgrzewającą przyjemność po powrocie z długiego spaceru czy zabaw na śniegu. Będzie najlepszą towarzyszką podczas domowego seansu „we dwoje", rodzinnej gry w planszówki czy wieczornej lektury. Można ją przyrządzić łatwo i szybko, ale by zagwarantować sobie 100% aksamitnej przyjemności, musimy sięgnąć po odpowiednie składniki, wśród których królową jest oczywiście czekolada.
Najlepiej sprawdzi się tu wykwintna czekolada gorzka. Czekolada gorzka pełna Terravita zawiera 70% kakao, a wyróżnia ją odpowiednio wyważony smak, w którym charakterystyczna gorzkość nie dominuje nad innymi nutami. Pitną czekoladę możemy przyrządzać, sięgając również po inne wersje smakowe gorzkiej czekolady. Nasz napój zyska oryginalny charakter dzięki Czekoladzie gorzkiej pomarańczowej 70% kakao Terravita. Jej głęboko czekoladowy smak jest przyjemnie przełamany dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczy. Kakao i pomarańcza współgrają ze sobą idealnie, tworząc niepowtarzalną kompozycję.
Dzięki odpowiedniemu wyborowi czekolady, nasz rozgrzewający napój stanie się aksamitny i doskonały w smaku. O czym warto jeszcze pamiętać? Na pewno o dodatkach. Możemy sięgnąć po cynamon, kakao, wiórki czekolady, bitą śmietanę, pianki, ekstrakt waniliowy czy gałkę lodów waniliowych. Ciekawym przełamaniem czekoladowych nut będzie odrobina soli. A w wersji dla dorosłych, możemy dodać nieco whisky. Czekoladę na gorąco powinniśmy podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Niezwykle efektownie prezentować się będzie w szklankach z grubszego szkła.
A oto prosty przepis na gęstą, aromatyczną i rozgrzewającą czekoladę do picia!
Składniki:
• Czekolada 70% gorzka lub gorzka z pomarańczą Terravita - 50 g
• Mleko tłuste - 150 g
• Kakao - 10 g
• Cukier trzcinowy - 20 g
• Sól - 1 g
• Whisky - 40 g
Przygotowanie:
Mleko, sól, cukier, kakao, zagotować. Następnie wlać do pojemnika z czekoladą, połamaną na kosteczki. Razem zblendować. Wlać whisky i wymieszać. Rozlać do szklanek. Udekorować bitą śmietaną (schłodzoną śmietankę 36% ubić mikserem lub ręcznie do otrzymania mocno sztywnej konsystencji) i wiórkami czekolady, kakao lub sosem deserowym. W wersji dla dzieci lub dla tych, którzy nie piją alkoholu: należy zastąpić whisky mlekiem w stosunku 1:1.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (0)