Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna
Czekoladowe wypieki z Terravitą
Zobacz więcej zdjęć » |
Czekolada to jeden z najważniejszych składników w świecie słodkich wypieków. Czekoladowe kremy, ciasteczka, ciasta i inne desery zaspokajają oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy, a sama czekolada wydaje się nie mieć końca kulinarnych zastosowań. W połączeniu z kruchym ciastem czekolada wydobywa całą swoją słodycz. Ważne jest jednak to, aby do wypieków - tak jak na co dzień - wybierać wysokiej jakości czekolady, które są gwarancją nie tylko perfekcyjnego smaku, lecz także aksamitnej tekstury.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Znakomicie sprawdzi się tu klasyczna czekolada mleczna Terravita, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Połączenie intensywnego smaku kakao z delikatnością mleka sprawia, że jest to idealnie zbilansowana kompozycja. Jej atutem jest też aksamitna, przyjemna konsystencja. Dzięki temu każdy wypiek z tą czekoladą będzie udany i odpowiednio słodki. Czekolada mleczna Terravita będzie doskonałą podstawą do przygotowania ganache - czyli wyśmienitego kremu czekoladowego z dodatkiem śmietanki.
Kruche tartaletki z ganache czekoladowym i owocami to świetna propozycja na podwieczorek dla łasucha, słodką przekąskę w ciągu dnia albo miły dodatek do kawy. Będzie też oryginalnym urozmaiceniem wielkanocnego menu i zwieńczeniem świątecznego posiłku. Warto się skusić na tę czekoladową przyjemność!
Tartaletki z ganache czekoladowym
Składniki:
Ciasto kruche
mąka 500 g
cukier puder 225 g
jaja 2 szt.
masło 200 g
sól
Ganache czekoladowy
czekolada mleczna Terravita 200 g
śmietanka 35% 250 g
syrop glukozowy 30 g
masło 40 g
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej i resztę składników jednocześnie wymieszaj w mikserze planetarnym lub robocie kuchennym za pomocą płaskiego mieszadła, na średnich obrotach przez około 5 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i chłódź w lodowce przez 3 godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość 4-5 mm i wytnij potrzebny kształt w zależności od foremki. Wypiekaj w temperaturze 170-180° około 12-15 minut, do uzyskania jednolitej złocistej barwy.
Przygotuj ganache. W tym celu śmietankę zagotuj z syropem glukozowym. Dodaj pokrojoną czekoladę i masło. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wypieczone tarty wypełnij ganache i odłóż do lodówki na godzinę. Udekoruj bitą śmietaną i świeżymi malinami.
Nadesłał:
milkas
|
Komentarze (0)