Gospodarka » Żywność

Czosnek w kuchni

Czosnek w kuchni
Zobacz więcej zdjęć »
Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni. Naturalny, pieczony, suszony, marynowany. Bez jego intensywnego aromatu wiele potraw straciłoby swój charakter.

Czosnek swoją przygodę z kuchnią zaczął kilka tysięcy lat temu, a do dziś cenimy jego zdrowotne właściwości i magiczną moc nadawania posiłkom wyrazistości i intensywnego aromatu. Jest narodową przyprawą Azji, nieodłącznym składnikiem kuchni indyjskiej. W Europie od dawien dawna cenimy go za pozytywny wpływ na ciało – poprawia odporność, oczyszcza organizm. W kuchni kilka ząbków świeżego czosnku potrafi zdziałać cuda. Coraz częściej sięgamy również po jego inne odsłony – np. czosnkową oliwę z oliwek, której kilka kropel wieńczących talerz włoskiego spaghetti czy też bukiet sałatek dopełnia cały posiłek. Powodzeniem cieszy się także czosnek marynowany – w różnych wariacjach smakowych, zawsze pod ręką, doskonały na grilla.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Polacy uwielbiają spędzać czas na świeżym powietrzu, chętnie też sięgają po produkty, które w szybki i prosty sposób umożliwiają przygotowanie smacznej kolacji z grilla – w tym także po marynowany czosnek mówi Małgorzata Przeździecka (Marketing Manager Scandic-Food w Polsce). Czosnek z ziołami, jako produkt łagodny, ale pełen aromatu, może być podawany nawet jako przekąska, gdy skuszeni czerwcowym słońcem rozpoczniemy w końcu długo oczekiwany sezon grillowy. Pikantnym czosnkiem chili nadziać możemy mięso, np. schab, który uzyska dzięki temu niepowtarzalny aromat. Czosnek z oliwkami i suszonymi pomidorami natomiast idealnie sprawdzi się jako dodatek do śródziemnomorskiej sałatki lub typowo włoskiej bruschetty. W plenerze wystarczy kawałek serka fety, słoiczek Streamline i wykwintna przekąska gotowa – dodaje Małgorzata Przeździecka.

Czosnki marynowane to wyrazisty dodatek do potraw, szczególnie lubiany w kuchni włoskiej i greckiej – choć  oczywiście nie tylko. Smakowe odmiany tej przyprawy świetnie komponują się z propozycjami „na zimno” – z wszelkiego rodzaju sałatkami, deskami serów, jak koreczki. Marynowany czosnek nie jest tak intensywny w smaku, jak ten surowy – dlatego bez obaw można włączyć go w imprezowe menu. Oliwa neutralizuje jego intensywny  zapach, a równocześnie rozpuszcza i czyni lepiej przyswajalnymi najważniejsze składniki tegoż panaceum dla zdrowia i urody.

www.scandicfood.pl

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Kamila Nowakowska

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »