Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Czy dobrze dobieramy leki przeciwbólowe?

Istnieje wiele źródeł bólu, jak również sytuacji, w których może on nam dokuczyć. Praktycznie przy wykonywaniu każdej codziennej czynności możemy odczuć mniejsze lub większe dolegliwości.

Rynek leków przeciwbólowych oferuje bogaty wybór środków przynoszących ulgę. Czy mając tak szeroki wybór, jesteśmy w stanie dobrze wybrać właściwy lek na konkretny rodzaj bólu?

Wśród bólów, które najczęściej nam dokuczają i przeszkadzają w codziennych czynnościach, wymienia się m.in. ból głowy oraz bóle gorączkowe - związane z grypą i przeziębieniem. Na te rodzaje zwykłego bólu konsumenci najczęściej kupują leki OTC. W 2011 roku w Polsce kupiono łącznie 1 437 milionów tabletek przeciwbólowych bez recepty[1]. Najczęściej kupujemy leki w aptekach, jednak tylko 12 proc. konsumentów sugeruje się poradami farmaceutów, a 88 proc. dokonuje wyborów samodzielnie[2]. Może oznaczać to, że nie zawsze wybierając leki bez recepty, dokonujemy właściwego wyboru.

Od leków przynoszących ulgę w bólu oczekuje się by m.in. działały miejscowo, były bezpieczne, a ich efekt utrzymywał się przez długi czas.  Sposób w jaki działają zależy w dużej mierze od substancji czynnej, jaką zawierają. Najbardziej popularnymi substancjami są ibuprofen i paracetamol, jednak według danych IMS (luty 2012), ibuprofen jest najczęściej wybierany przez konsumentów[3]. Przyczyna może tkwić w jego szerszym działaniu.

Zarówno paracetamol, jak i ibuprofen mają działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe. Jednak gdy łapie nas ból i gorączka, bardzo często jest to uwarunkowane stanem zapalnym w naszym organizmie. I tu pojawia się przewaga ibuprofenu, który oprócz działania przeciwbólowego iprzeciwgorączkowego, ma również działanie przeciwzapalne. Te trzy cechy gwarantują jego szybkość i skuteczność w walce z bólem. Dlatego właśnie wynaleziony 50 lat temu przez producentów Nurofenu ibuprofen wciąż cieszy się takim zaufaniem lekarzy i jest jedną z najczęściej rekomendowanych substancji przeciwbólowych. Nurofen, jako pierwszy lek na świecie zawierający ibuprofen, posiada obecnie największe portfolio produktów uśmierzających bóle każdego rodzaju, w tym również te zwykłe, które dokuczają nam każdego dnia.

Już podstawowa dawka Nurofenu 200 mg idealnie sprawdza się w  bólach, które spotykają nas na co dzień. Zawarty w leku ibuprofen wykazuje obwodowe działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Oznacza to, że wyczuwa „ognisko” zapalne i działa w miejscu bólu. W efekcie ból i stan zapalny jest eliminowany, a po „ognisku bólu” śladu nie ma.

Kontakt dla prasy:

Agata Nowicka

email: agata.nowicka@multipr.pl

mobile: 604 796 808

Krzysztof Pilaszek

email: krzysztof.pilaszek@multipr.pl

mobile: +48 602 240 259

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

Nurofen, Ibuprofenum, 200 mg, tabletki powlekane. Wskazania do stosowania: bóle różnego pochodzenia o nasileniu słabym do umiarkowanego (bóle głowy, m.in. ból napięciowy i migrena, bóle zębów, nerwobóle, bóle mięśniowe, stawowe i kostne, bóle towarzyszące grypie i przeziębieniu). Gorączka różnego pochodzenia (m.in. w przebiegu grypy, przeziębienia lub innych chorób zakaźnych). Bolesne miesiączkowanie. Przeciwwskazania: nadwrażliwość na ibuprofen lub którąkolwiek substancję pomocniczą produktu leczniczego oraz na inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), u pacjentow, u których po przyjęciu kwasu acetylosalicylowego lub innych NLPZ występowały kiedykolwiek w przeszłości objawy alergii w postaci kataru, pokrzywki lub astmy oskrzelowej, czynna lub przebyta choroba wrzodowa żołądka i (lub) dwunastnicy, perforacja lub krwawienie, również te związane z zażywaniem NLPZ,  ciężka niewydolność wątroby, nerek lub serca, u pacjentów przyjmujących jednocześnie inne NLPZ, w tym inhibitory COX-2 (zwiększone ryzyko wystąpienia działań niepożądanych), III trymestr ciąży, skaza krwotoczna.

Podmiot odpowiedzialny: Reckitt Benckiser (Poland) S.A.

* Niniejszy materiał stanowi wyłącznie materiał informacyjny i Reckitt Benckiser (Poland) S.A.  nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie tego materiału przez osoby trzecie.

[1] Dane odsprzedażowe: IMS, Nielsen, rok 2011.
[2] Jak wyżej.
[3] Dane odsprzedażowe: IMS, Nielsen. Dane za rok 2011.

multi_comm