Firma » Praca

Czym zajmuje się dział HR w firmie?

Coraz więcej pracodawców dostrzega, że pracownik jest dla przedsiębiorstwa najważniejszy. Dlatego delegują oni kompetentne osoby, aby zajmowali się sprawami podwładnych. Dzieje się to, by odpowiednio zarządzać zasobami ludzkimi. Do tego zadania powoływane są działy HR.

Co to jest HR?

HR, czyli Human Resources, oznacza określenie zasoby ludzkie. Bardzo często dodaje się także słowo "zarządzanie". Przez to rozumie się stworzenie procesów, w których skład mogą wchodzić rekrutacja, zwolnienia, planowanie czy ocena zasobów. Dobór zasobów ludzkich zależy od celów wyznaczanych przez przedsiębiorstwo i dostosowanie ekipy, której cechy ułatwią zrealizowanie planów.

Zadania działu HR

Dział ten jest swego rodzaju połączeniem między pracodawcą a pracownikami. Posiadają oni wiele obowiązków, jednak cały czas są kojarzeni przeważnie z możliwością przeprowadzania rozmów kwalifikacyjnych i ogólnie pojętą rekrutacją. W tym dziale znajdą się również osoby odpowiadające za motywację załogi oraz przygotowujące i przeprowadzające szkolenia. Pracownicy dokonują analizy obecnych zasobów przedsiębiorstwa i na jej podstawie dokonują oceny poszczególnych osób, w szczególności liderów, jak i tych, których praca nie jest efektywna i przeznaczonych do zwolnienia ze stanowiska. Te wszystkie zadanie wykonuje tak zwany miękki dział HR.

Twardy dział HR natomiast zajmuje się przygotowywaniem umów o pracę, obliczanie urlopów, rozliczanie firmy z urzędami oraz innych prac administracyjnych. Wymaga od członków kompleksowej wiedzy z zakresu kadr i płac.

W małych firmach wszystkie powyższe zadania wykonuje jedna osoba. W przypadku większych przedsiębiorstw, gdy dział ten jest mocno rozbudowany, znaleźć można osoby specjalizujące się w jednej czynności.

Umiejętności pracowników

Szeroka specjalizacja i wiele obowiązków wykonywanych przez dział wymaga od jego członków wszechstronności, z pogranicza praktycznie wszystkich dziedzin. Jako że pracownicy HR stanowią pomost między kierownictwem a pracownikami, powinni być osobami komunikatywnymi, otwartymi na innych a także w czytelny sposób formułować i przekazywać komunikaty. Dobrze, jeśli posiadają rozwinięty zmysł do negocjacji i dobrze wpływają na ludzi, aby poprawiać kontakty z resztą pracowników. Pracownik działu HR musi być na bieżąco ze zmianami w prawie, a w szczególności orientować się w prawie pracy a co za tym idzie wykazuje się chęcią poszerzania wiedzy. Warto, aby znał różne programy administracyjne.

W sytuacji, gdy w firmie nie ma działu HR, najczęściej jego zadania przejmuje księgowość. W procesie rekrutacji udział bierze sam pracodawca lub pracownik przez niego wyznaczony. Gdy nabór na wysokie stanowisko wymaga dokładnego i czasochłonnego sprawdzenia kandydatów, wtedy przedsiębiorstwa korzystają z firm outscourcingowych. Dzięki takiemu rozwiązaniu firma może się skupić na ważnych dla niej celach, mając jednocześnie pewność, że zostanie wybrany najlepszy kandydat. Najczęściej zdarza się tak, że wynajęcie zewnętrznej agencji jest tańsze niż tworzenie całkowicie nowego działu.

Więcej informacji znajdziecie na: https://leadership-center.pl/zarzadzanie-projektami-hr-szkolenie-otwarte/

slawek